null Beeld

'Gardenia – Before the Last Curtain Falls': swingt als een travestiet!

In 2010 ging de Belgische choreograaf Alain Platel op zoek naar figuren uit het cabaret voor zijn nieuwste theatershow ‘Gardenia’, en met behulp van de transseksuele actrice Vanessa Van Durme belandde hij bij een handjevol transseksuelen, homoseksuelen en travestieten in de herfst van hun leven.

vvp

'Jean-Paul Gaultier kwam in Parijs élke avond kijken. Dan wil je niet dat het stopt, hè?' Eva Küpper

Velen van hen hadden nog nooit op een podium gestaan, maar dat gaf niks: ‘Gardenia’ werd laaiend onthaald door pers en publiek, en onder anderen Jean-Paul Gaultier en Jane Birkin spraken hun bewondering uit.

Enter Thomas Wallner en Eva Küpper, twee documentairemakers die op het idee kwamen om de cast te volgen tijdens de laatste dagen van de wereldtournee. In ‘Gardenia: Before the Last Curtain Falls’ wisselen beelden uit de theaterproductie af met alledaagse observaties uit het leven van de licht onweerstaanbare acteurs.

Eva Küpper «Het is een behoorlijk bonte bende. Richard heeft vijfentwintig jaar lang als verpleger op de intensieve zorg gewerkt, bij de premature kindjes. Danilo is veertig jaar prostitué geweest, maar houdt tegenwoordig de ruimtes schoon – naar eigen zeggen is hij degene die ‘de mayonaise opveegt’. Andrea zat dan weer lang in de politiek, en wilde eigenlijk burgemeester worden. Als je mensen met zo’n heftig leven en zulke verschillende achtergronden bijeenbrengt in een toneelstuk, dan is dat een enorm ingrijpende ervaring. Ook al omdat ze letterlijk geadoreerd werden: ‘Gardenia’ was een wereldhit. Probeer het je even voor te stellen: de meeste onder hen waren amper buiten België geweest, en plots moesten ze het vliegtuig nemen zoals vroeger de bus (lachje). Die hele ervaring heeft hen compleet getransformeerd, en het was fijn om dat van dichtbij te mogen meemaken.»

HUMO Waren ze allemaal al actief als travestiet?

Küpper «Nee. Na zijn zware loopbaan als verpleger zocht Richard een uitlaatklep, en hij ging komisch cabaret spelen en performances doen als dragqueen. Maar hij is gewoon gay: in het dagelijks leven kleedt hij zich nooit als vrouw. Verder is het hele spectrum van genderidentiteiten tussen transseksueel en homoseksueel vertegenwoordigd. Gerrit vóélt zich bijvoorbeeld vrouw: hij is in het verkeerde lichaam geboren. Hij heeft 26 jaar als Sylvia geleefd, maar om aan werk te geraken, is hij terug man moeten worden – een man in vrouwenkleren, dat lag blijkbaar nogal moeilijk. Rudy heeft zich dan weer tijdens de opnames geout: intens, hoor.»

HUMO Hoe voelden ze zich ná de ‘Gardenia’-tour? Waren ze bevrijd of vielen ze in een zwart gat?

Küpper «Iets daartussenin, vermoed ik. Enerzijds kregen ze er een unieke levenservaring bij, en hielden ze er een enorme familie aan over, eentje waarin ze helemaal aanvaard werden. Tegelijk was het moeilijk om los te laten. Als je het hen zou vragen, denk ik dat ze gerust heel hun leven met ‘Gardenia’ hadden kunnen doorgaan. Ik bedoel maar: Jean-Paul Gaultier kwam in Parijs élke avond kijken om hen toe te juichen en een bos gardenia’s te brengen. Dan wil je niet dat het stopt, hè?»

HUMO Andrea is vorige maand helaas overleden, maar hoe gaat het ondertussen met de rest van de bende? Ik hoor dat jij nog regelmatig met iedereen contact hebt.

Küpper «Klopt: het was dan ook een intense, intieme ervaring om bij hen te filmen. Je voert hele diepe gesprekken en vertrouwt elkaar helemaal: dat creëert een band. Meer nog: ik zie hen zelfs graag.

»Maar om op je vraag te antwoorden: iedereen stelt het goed, en ze zijn allemaal nog heel actief. Sommigen zitten nog altijd bomvol energie, en dat merk je aan hun optredens (glimlacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234