null Beeld

Gary Moore overleden

Gisteren overleed rockgitarist Gary Moore (ex-Thin Lizzy) op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Als hommage brengen we een interview dat hij in 1990 aan Humo gaf.

Verschenen in Humo 2610 op 13 september 1990.

Gelezen in de 'Encyclopedie der Vooroordelen in de popmuziek', pagina 175: 'Gary Moore (ex-Thin Lizzy) is een vervelende heavy metal-klier die gitaar speelt zoals Enzo Scifo voetbalt. Ze pingelen allebei tot ze erbij neervallen'.

Maar de tijden veranderen. Scifo ontdekte tijdens de Mondiale dat een voetbalploeg uit elf spelers bestaat en 'Still Got The Blues' van Moore ontpopte zich tot de sleper van de voorbije zomer. Geen spoor van de gebruikelijk ellenlange heavy metal-solo's waarmee Moore tot voor kort menig bezorgde vader de gordijnen in joeg.

Gary Moore « Ik hou zelf ook helemaal niet van heavy metal-groepen als Poison en Whitesnake, ik kan er niet naar luisteren. Als je één heavy metal-band gehoord hebt, dan heb je ze allemaal gehoord. Daar wil ik niets mee te maken hebben.

»Ik beschouw mezelf als een bluesgitarist, mijn gitaarstijl sluit aan bij wat Jimi Hendrix en Eric Clapton in de jaren zestig deden. Daar liggen mijn roots. Maar omwille van mijn agressieve manier van spelen kreeg ik al vlug een heavy metal-stempel.

»En om die niet tot het einde van mijn dagen mee te hoeven dragen, was ik hoogdringend aan iets compleet anders toe. Dat hele heavy metal kwam me de strot uit. Ik moest absoluut een en ander opfrissen hier van boven (grijnst). Tot mijn grote verbazing reageerde mijn platenfirma erg enthousiast toen ik hen vertelde dat ik een blues-LP wilde maken.»

HUMO 'After the war', je vorige plaat, was dan ook de grootste flop uit je carrière.

Gary Moore « Dat klopt. 'After the war', miste richting. Zelf had ik meer elementen uit de Ierse volksmuziek in mijn songs willen verwerken, maar dat raadde iedereen me af: 'Vergeet die Ierse invloeden', zei men, 'maak een rechttoe-rechtaan rock-LP.' Ik werd een richting ingeduwd die ik zelf niet uit wou. Op een bepaald moment had ik echt het gevoel dat ik met mijn hoofd tegen de muur liep.

»Maar commercieel gezien heb ik met 'Still Got the blues' wel een groot risico genomen. Het ligt niet voor de hand dat de fans van mijn hardere werk ook blues-liefhebbers zijn.»

Gary Moore overleden (2)

HUMO Blues lijkt aan een revival toe. Enkele jaren geleden hadden John Lee Hooker, Jeff Healey of John Mayall nooit de hitparade gehaald.

Gary Moore «Dat zei mijn platenfirma dus ook. Volgens hen was 't ideale moment om een blues-LP uit te brengen. But who cares? They always tell shit like that. Zij zeggen zo maar wat om zichzelf een houding te geven. Wisten zij véél dat 'Still Got The Blues' goud zou halen.»

HUMO En de single 'Still Got The Blues' werd zowaar de zomerhit van 1990. Geen fuif of beachparty zonder Gary Moore!

Gary Moore «Yeah! Leuk voor mij, maar hopelijk leren de kids via de plaat ook de oude bluesmannen kennen. Want Albert Collins en Albert King spelen niet zómaar mee. Dat zijn mijn twee grote helden, ik luisterde al naar hen toen ik amper twaalf was.»

HUMO Kan je even aan déze kid uitleggen wie Albert King is?

Gary Moore «Zonder Albert King zouden Hendrix, Clapton en Stevie Ray Vaughn niet geklonken hebben zoals ze nu klinken, zo eenvoudig is dat. King is de grootste bluesgitarist aller tijden, de godfather van de blues. Op zijn zevenenzestigste speelde hij me nog moeiteloos naar huis! Fantastische kerel.»

HUMO Sinds U2 en B.B. King 'When Love Comes To Town' opnamen, heeft elke popster die zichzelf respecteert wel een duet met een oude glorie achter de rug. Speelde Albert King ondanks jouw muzikale motieven niet vooral met je samen voor het geld?

Gary Moore «O ja, zeker en vast. Eerst deed ie zelfs uitsluitend mee om het geld. Hij had nog nooit van me gehoord. 'So, you are the famous Irish guitarplayer? Huh?'

»Hij gedroeg zich heel intimiderend. Ik dacht: 'Dat wordt niks'. Toen King halverwege 'Pretty Woman' riep dat ik er beter mee ophield, kon ik wel door de grond zakken van de zenuwen. Bleek dat ik de tekst niet goed had verstaan: het is sure as the rising sun en niet she is the rising sun.

»'You got it, son?', grijnsde hij. En telkens als we bij dat gedeelte van de song kwamen, keek hij me vermanend over zijn brilrand aan. Maar na verloop van tijd begon ik hem heel aardig te vinden.

»Eigenlijk is hij een soort oude oom. Hij zat me constant op stang te jagen en hij maakte ook voortdurend grapjes achter mijn rug. Uiteindelijk is hij drie dagen blijven hangen. We hebben uren gejamd in de studio, samen de video opgenomen en heel veel gelachen.»

Gary Moore overleden (3)

HUMO Op de LP-hoes van 'Still Got The Blues' zit de jonge Gary Moore stilletjes gitaar te spelen op zijn bed. Heb je nooit wilde Jimi Hendrix-imitaties weggegeven voor de spiegel in de badkamer?

Gary Moore «Nee, ik was van jongsafaan meer geïnteresseerd in de muziek dan in de pose errond. En voor een spiegel leer je geen gitaar spelen. Daar heb ik het meeste van geleerd. Ik wou ook niet zomaar de snelste zijn, vooral de manier van spelen boeide mij.»

HUMO Een goede raad voor Beginnende Gitaristen.

Gary Moore «Ja. Wie gitaar begint te spelen mag zich niet blindstaren op Joe Satriani en Steve Vai (gitaarvirtuozen die sneller spelen dan hun schaduw maar niet beter). Technisch gezien is dat briljant maar het rààkt me niet. Er zit geen gevoel in dat gepingel, vind ik.

»Een goeie gitarist volgt de regels niet, die ontwikkelt een eigen stijl. Dat is het grote verschil met vroeger: in de jaren zestig klonk iederéén anders. Nu gaat een jongen van zestien naar een college om gitaar te leren spelen, stel je voor. En vijf of tien jaar later is hij dan Professor in de Gitaar

HUMO Waarna hij zijn haar laat groeien en lid wordt van een zoveelste FM-band.

Gary Moore «Die allemaal dezelfde rotzooi spelen, juist. De technologie heeft de voorbije jaren veel kapot gemaakt. Al die groepjes gebruiken dezelfde drummachine en dezelfde computergestuurde gitaren.

»Juist daarom wordt de blues misschien opnieuw populair. Men wil meer menselijke wezens horen spelen in plaats van een batterij machines.»

HUMO Laatste vraagje, zelf gevonden: kan een blanke wel écht de blues spelen?

Gary Moore «Het schijnt van niet, hé? (lacht) Maar ik vind het plezierig genoeg om toch te blijven proberen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234