null Beeld

Gary Numan: 'Zonder Trump geen plaat'

Gary Numan heeft een plaat geschreven, en die leest als een boek. Op 19 oktober brengt hij de wereld van ‘Savage (Songs from a Broken World)’ naar Het Depot in Leuven, maar eerst moet hij over onze pijnbank, want er valt wel wat te vragen over zijn 21ste plaat. Of een plaat maken makkelijker wordt als je het al zo vaak hebt gedaan, bijvoorbeeld.

mvst

Gary Numan «Integendeel. Elke nieuwe plaat boezemt me meer angst in dan de vorige, alsof het een berg is die je moet beklimmen. Elke keer lijkt die wat hoger en steiler te zijn geworden, want je wilt niet in herhaling vallen. Komt erbij dat mijn vorige plaat is onthaald als mijn beste ooit. Verdomd fijn, maar dan begin je aan de volgende en wil je natuurlijk dat die minstens even goed is. Zenuwen dat dat geeft! Het is vaak genoeg gebeurd dat ik ’s ochtends blij was met een nieuwe song, om tegen de lunch overtuigd te zijn dat het rommel was.»

HUMO En dan maak je het jezelf nog wat moeilijker door ramen en deuren open te gooien en je fans het hele proces te laten volgen.

Numan (lacht) «Ik heb een crowdfundingcampagne opgezet voor deze plaat, en fans in ruil op de hoogte gehouden van demo’s en ruwe versies. Niet dat ik het geld nodig had – ik heb mijn eigen studio – maar om dichter bij hen te komen. Ik wilde hun laten zien welke inspanning er in een plaat kruipt. Dat ze begrepen hoe mijn songs tot stand komen.»

HUMO Heb je vreemde reacties gekregen?

Numan «Elke keer ik een versie de wereld instuurde, zei ik erbij dat het nummer nog niet af was, en het nog zou veranderen. Ik garandeer je: tien minuten later was er al iemand die precies wist dat het nog meer reverb nodig had, of een ander refrein (lacht). For God’s sake, ik heb net gezegd dat ik dat al wéét!»

HUMO De subtitel ‘Songs from a Broken World’ doet vermoeden dat ‘Savage’ een soort conceptplaat is?

Numan «Ik werk al jaren aan een roman die zich afspeelt na een apocalyps. In mijn boek is de mens er niet in geslaagd om de opwarming van de aarde te stoppen en moet hij zien te overleven in een vijandelijk, woestijnachtig klimaat. Het duurde exact één song voor ideeën uit het boek naar de teksten doorsijpelden. Toen kwam Donald Trump, en met al zijn uitspraken over het klimaat werd mijn fantasie veel waarschijnlijker. Zonder hem was ik er misschien na vier songs mee gestopt, nu kon ik niet anders dan het afmaken.»

HUMO Maak je er live ook iets conceptueels van?

Numan «Zeker. Het is de bedoeling om de wereld van de plaat ook op het podium te brengen, met projecties. Het wordt episch, met passende kostuums.»

HUMO Breng je je dochter Persia mee, die meezingt op ‘My Name Is Ruin’?

Numan «Ze kan niet de hele tournee doen – als 11-jarige heb ik ze terug naar school moeten sturen – maar ze heeft binnenkort vakantie en dan komt ze even langs. (Checkt zijn agenda) En zie: jawel, ze zal erbij zijn in België. Doe er je voordeel mee, want tijdens de optredens in juli heeft ze het publiek helemaal ingepakt. Ze deed het echt geweldig, je hebt geen idee wat voor trotse vader ik was. Het kon me zelfs niet meer schelen wat het publiek van mij vond.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234