Eerste Minister Sophie WilmesBeeld BELGA

nationale veiligheidsraadmaatregelen

Gedaan met de bubbel van vijf en de mondmaskerplicht: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

De bubbel van vijf mag de prullenmand in. Dat heeft premier Sophie Wilmès vanmiddag aangekondigd op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Een overzicht van de maatregelen leest u hieronder.

Bubbel van vijf op de schop

- Iedereen zal per maand nauw contact mogen hebben met maximaal vijf personen buiten het gezin. De veelbesproken bubbel van vijf wordt dus vervangen door een nieuw systeem waarbij iedereen afzonderlijk – dus niet langer per gezin – per maand nauw contact mag hebben met tot vijf mensen. Nauw contact omschrijft Wilmès als ‘fysiek dicht bij iemand zijn die geen huisgenoot is voor langer dan 15 minuten en zonder afstand van 1,5 meter en zonder masker’.

- Verder mag je zoveel mensen zien als je wilt, zolang je de afstands- en hygiëneregels goed volgt. Met dien verstande dat het er niet meer dan tien tegelijk mogen zijn.

Mondmaskers niet meer verplicht

- De mondmaskerplicht wordt afgevoerd. Voortaan geldt dat enkel op drukke plaatsen nog mond- en neusbescherming gedragen moet worden. De premier roept de lokale besturen op om zich aan deze wijziging te houden.

Nieuwe regels voor evenementensector

- Professioneel georganiseerde evenementen (feesten, recepties...) zijn vanaf nu onderworpen aan de horecaregels. Er is geen limiet voor het aantal gasten, maar wel maximaal tien per tafel. Als u zelf een evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot tien personen.

- Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 voor evenementen binnen en 400 buiten, tenzij er uitzonderingen worden toegestaan.

- Let wel: dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

Quarantaine naar 7 dagen

- Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine beperkt tot 7 dagen. De huidige isolatieperiode van 14 dagen bleek moeilijk vol te houden.

Barometer

- Er komt een barometer voor de corona-epidemie. Expertengroep Celeval werkt daar momenteel aan.

- De barometer wordt geleidelijk ingevoerd op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. Hoe meer de situatie verslechtert, hoe meer beperkende maatregelen er genomen worden. Het is bovendien de bedoeling dat op deze manier iedereen de evolutie van de epidemie beter zal begrijpen.

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234