null Beeld

Geen faux pas: Future Old People Are Wizards

Future Old People Are Wizards is een nieuwe Belgische band. Het is: Drums Are For Parades plus Nele De Gussem van Maya’s Moving Castle en minus Drums-frontman Wim Reygaert. Hun songs zijn goed: luchtig waar het mag, intens waar nodig en nooit vrijblijvend. De term ‘hippy metal’ is al bedacht, volgende week is er het debuut: ‘Fauxpaw’.

Frederick Vandromme

HUMO Zijn er al afspraken gemaakt met Wim dat, als FOPAW ineens groter en populairder wordt dan Drums Are For Parades, Drums op een lager pitje gezet wordt?

Stijn Vanmarsenille «Nee. Maar hij heeft wel beloofd dat hij dan onze roadie wordt (lacht).»

Piet Dierickx «En dat hij nooit meer met ons zal lachen.»

HUMO Waar lacht hij mee?

Dierickx «Wim lacht met alles, en dus ook met ons.»

Vanmarsenille «Nee, we zien wel. Zoals Piet altijd zegt: ‘Drums en Future, same universe, different planet.’ Ik voeg daaraan toe: we zitten als twee zonnen in dezelfde baan rond de aarde.»

Dierickx «In de middeleeuwen dachten de mensen ook dat de zon rond de aarde draaide. Ondertussen weten we beter.»

Vanmarsenille «FOPAW is very oldskool.»

Dierickx «De kans dat wij straks een immens grote StuBru-hit hebben, acht ik immens klein. En de kans dat Drums een immens grote StuBru-hit heeft, is al niet veel groter. Ik denk niet dat het probleem zich zal stellen.»

HUMO De groepsnaam hebben jullie gehaald uit een aflevering van ‘Family Guy’. Welke andere namen zijn op de brainstormtafel achtergebleven?

Dierickx «Géén. Het was dat of niets. Ik hoop dat we – nu ik er zo over nadenk – geen problemen gaan krijgen omdat we iets gestolen hebben van ‘Family Guy’.

»We korten het zelf vaak af tot FOPAW, omdat dat een soort wijze vorm is van het Franse faux pas. Trouwens, Future Old People Are Wizards: niemand onthoudt dat. Wat op zich geen probleem is: je moet het de mensen niet te gemakkelijk maken.»

HUMO Hoe en waarom is FOPAW ontstaan?

Dierickx «Enigszins per ongeluk. Zowel Stijn als ik spelen dus bij Drums Are For Parades, en Wim had op een gegeven moment het aanbod gekregen om voor een jaar naar LA te verhuizen, met de optie dat nog te verlengen. Dat betekende dat Drums in slaapmodus zou terechtkomen, en omdat we zelf muziek wilden blijven maken, zijn we samen iets gestart. Stijn speelt ook nog bij Maya’s Moving Castle en – het is toch leuker om in een groep met drie te spelen – hij heeft dan geopperd: ‘Volgens mij vindt Nele het ook plezant om mee te doen.’ En nu gaat Stijn vertellen wat er vervolgens is gebeurd.»

Vanmarsenille «Ik heb het aan Nele gevraagd. Ze zag het zitten. En daarna hebben we met z’n allen beslist dat het de max is.»

HUMO Wie is Rock the Messenger? Ik lees dat hij tambourine speelt in de song ‘Teenage Hospital’.

Dierickx «Rock the Messenger is iemand die liefst anoniem blijft.»

Vanmarsenille «Je zou ervan schrikken als je wist wie het was!»

Dierickx (denkt even na) «Nee, ’t is gewoon Stéphane Misseghers, de drummer van dEUS, maar zeg het niet verder. Hij is een goede vriend van ons. Messengers was vroeger gewoon zijn bijnaam: Misseghers, Messengers... En omdat zijn pa Pierre heet, en Pierre ‘rots’ is in het Frans, is hij – na een stuk of vier Irish coffees – tot dit pseudoniem gekomen. Bij dezen is de ware identiteit van Rock the Messenger bekend. Het heeft nog lang geduurd.»

HUMO Geven jullie ook een woordje uitleg over waarom Karl Marx bedankt wordt in het boekje?

Dierickx «Stijn gaat u dat uitleggen.»

Vanmarsenille (droog) «Karl Marx wordt bedankt omdat ik dat grappig vind. En omdat hij een wijze baard heeft en ik mij eraan spiegel. En ik ben ook echt een marxist.»

Dierickx «Bezit is diefstal?»

Vanmarsenille «’t Is toch waar, zeker.»

HUMO De hoes van de plaat geeft een soort einde-van-de-wereldsfeertje weer – terwijl de songs op zich toch redelijk vrolijk zijn.

Dierickx «Noem het een feestje om het einde van de wereld te vieren. Contrasten zijn altijd goed, en een echt happy song staat er toch niet op? Er zit vrolijkheid in, maar altijd met een donker sausje.

»Is dat trouwens al niet voorbij, het einde van de wereld? December 2012, of zo? Gelukkig hebben de Maya’s geen gelijk gekregen.»

Vanmarsenille (verrast) «Wél, toch? ’t Is allemaal naar de zak.»

Dierickx «Shit.» (fvd)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234