FILIP FRANÇOIS - Let’s Save Food. Beeld Humo
FILIP FRANÇOIS - Let’s Save Food.Beeld Humo

Let's Save Food

Geen hongerwinter in Gent: ‘Gratis eten voor iedereen, van dakloze tot bakfietser’

In Gentbrugge staat niet alleen de zitbank van Joris Hessels uit het gelijknamige tv-programma, maar ook de bijzonderste voedselbank van het land. Let’s Save Food deelt er sinds februari 2018 élke dag voedseloverschotten van supermarkten, bakkerijen en biowinkels uit aan iedereen, van dakloze tot bakfietser.

Katia Vlerick

FILIP FRANÇOIS (oprichter) «Met Let’s Save Food willen we de voedselverspilling mee uit de wereld helpen. Om hamsteren – en dus het risico op wéér verspilling – tegen te gaan, vragen we wel een vrije gift. Maar voor basisproducten als brood, groenten en fruit geldt: als je niks kunt geven, is dat geen probleem.»

HUMO Er is al de app ‘Too Good to Go’ waarop supermarkten overschotten verkopen, en armenorganisaties halen ze ook op bij hen. Waar vonden jullie nog een gaatje?

FRANÇOIS «Simpel: alles wat niet goed genoeg meer is voor de anderen, of te lastig – lees: te duur – om op te halen, komt bij ons terecht. Je zou ervan versteld staan wat er nog geschikt is voor menselijke consumptie. Pasta en rijst worden niet snel slecht. En yoghurt blijft veel langer goed dan op de verpakking vermeld staat, zolang die niet is opengemaakt. Oké, de kleur zal misschien veranderd zijn, en je moet de yoghurt eens omroeren, maar met de smaak is niks mis. En je wordt er ook niet ziek van, zoals velen denken. Veel mensen gooien voeding weg waarvan de minimale houdbaarheidsdatum – ‘tenminste houdbaar tot’ of THT – is overschreden, terwijl ze nog eetbaar is, zonder gezondheidsrisico’s.»

HUMO Hoe divers is jullie publiek?

FRANÇOIS «Zo’n 70 procent komt uit financiële overwegingen, de overigen zouden wel naar de supermarkt kunnen gaan, maar zijn begaan met de planeet. Er schuiven daklozen aan, maar ook studenten, jonge cohousers, gepensioneerden, moeders met kinderen… Die diversiteit werkt drempelverlagend: mensen voelen minder schaamte om bij ons aan te schuiven dan bij de voedselbank.

»Een jonge Deliveroo-koerier, die overdag kant-en-klare maaltijden rondbrengt, komt ’s avonds bij ons om zijn eigen avondmaal. Een andere vaste klant is een arts die niet alleen vaak eten komt ophalen, maar er ook brengt. Iedereen mag dat doen: een hotelier van wie de diepvriezer is uitgevallen, verenigingen die te veel spaghettisaus hebben gemaakt, particulieren die te veel zelfgemaakte confituur hebben...»

HUMO Wordt de rij mensen langer in deze coronawinter?

FRANÇOIS «Ja. Vroeger stonden er gemiddeld vijftig mensen per avond aan te schuiven, nu al zeventig. Inmiddels hebben we drie verdeelpunten in Gent.»

HUMO Wat heb ik nodig om zelf zoiets op poten te zetten?

FRANÇOIS «Een ruimte waar je voeding kunt bewaren en verdelen, koelkasten en een diepvriezer, een bakfiets en vrijwilligers. We hebben van het stadsbestuur een ruimte ter beschikking gekregen in buurtcentrum De Vaart in Gentbrugge. Daar kunnen we onze voeding bewaren. Het elektriciteitsverbruik betaalt de stad, en de toestellen hebben we gekregen.

»Half december weten we of we een subsidie krijgen voor een nieuw project: we willen tweedehands broodautomaten opstellen, met daarin overschotten tegen extra lage prijzen. Tot nu hebben we zonder subsidies gewerkt. Met de giften hebben we een vrachtfiets gekocht en steunen we projecten die de klimaat- en biodiversiteit bevorderen, zoals een herbebossingsproject in Congo.

»Onze meer dan honderd vrijwilligers worden niet vergoed, maar ze mogen als eersten eten uit de overschotten kiezen, en achteraf kijken ze wat ze nog kunnen gebruiken. Wat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie, dient als diervoeder, compostmateriaal of voor de productie van biogas.»

HUMO Een bakker uit het West-Vlaamse Moen schenkt zijn overschotten weg aan een plaatselijke school, die er brooddozen mee vult.

FRANÇOIS «Dat wilden we ook in Gent doen, maar volgens de stadsdienst die zich over die lege brooddozen buigt, hebben we een ‘onvoorspelbaar aanbod’. Dan denk ik: je léért kinderen eten door ze de ene dag boterhammen met vegetarische spread aan te bieden, en de volgende dag yoghurt met muesli en ananas. Eén ding is zeker: wij kunnen véél brooddozen vullen. Ouders mogen altijd komen aanschuiven bij ons, en ook scholen en leerkrachten die met ons willen samenwerken, zijn welkom.

»Dat is na meer dan twee jaar Let’s Save Food waar ik zelf het meest van versteld sta: dat dit wérkt. Wellicht omdat het over voeding gaat, een basisbehoefte.»

Meer info vindt u op letssavefood.be of de Facebookpagina van Let’s Save Food.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234