null Beeld carlo coppejans
Beeld carlo coppejans

coronaswitchVéronique Leysen, van de horeca naar de schoolbanken

‘Geen onbetaalde rekeningen, geen gedoe met leveranciers: ik stress alleen nog over mijn examens en that’s it!’

Corona heeft het afgelopen jaar ons hele bestaan ontwricht, ook de manier waarop we werken. De meerderheid moest wennen aan veiligheidsmaatregelen op de werkvloer of aan thuis- en telewerk, maar velen verloren hun job, werden technisch werkloos, of gingen in de lockdown nadenken over leven en werk. Maar daadkrachtige optimisten zien in elke crisis kansen. Humo laat er zes aan het woord die het podium, het voetbalveld of de media achter zich lieten en opnieuw begonnen. Vandaag: Véronique Leysen, van de horeca naar de schoolbanken.

Zeven jaar geleden ontpopte de Ketnet-actrice Véronique Leysen (35) zich tot onderneemster. Begin vorig jaar verkocht ze Maurice Bar, vandaag combineert ze de zorg voor haar twee zoontjes met studies binnenhuisarchitectuur.

VÉRONIQUE LEYSEN «Toen mijn eerste koffiebar onder de Antwerpse Boerentoren in 2018 moest sluiten omdat er in het gebouw asbestresten waren ontdekt, heb ik nog anderhalf jaar in Maurice Berchem gestaan. Ik ging weer zelf achter de bar en in de keuken staan. Ik heb Otto, ons zoontje van 4, amper gezien toen. Het harde werk viel me zwaar, omdat ik zwanger was van ons tweede zoontje, Isaï.

»Ik ken mijn grenzen. In januari vorig jaar heb ik mijn bar verkocht.»

HUMO Nét voor corona: goeie timing! Je hebt ook het kledinglabel Maurice Knitwear. Hoe groot is de corona-impact daar?

LEYSEN «Net voor het begin van de pandemie wou ik in productie gaan met een nieuwe collectie, maar dat bleek al snel onbegonnen werk. De fabriek waarmee ik samenwerk, ligt in Italië, en corona zorgde er voor chaos en ellenlange wachtrijen in de productie. Ik besloot om alles stil te leggen. Ik heb gelukkig geen stock meer, maar de verkoop ligt wel volledig plat.

»In het begin van de coronacrisis heb ik een tijdje op maat gemaakte maskers geproduceerd met de hulp van een paar trouwe omaatjes die anders de Maurice-truien breien. De vraag was niet bij te houden! Ik kreeg duizenden orders en besefte dat ik iets goeds in handen had. Maar ik was net bevallen van Isaï en wou er 100 procent zijn voor mijn gezin.»

HUMO Met Studio Véro geef je marketing- en stijladvies aan andere merken. Ook dat project ligt al een jaar stil. Een nieuwe uitdaging kon niet uitblijven?

LEYSEN «Ik heb tot mijn 28ste voor Ketnet gewerkt, als actrice en wrapster, en meteen daarna startte ik Maurice Bar op. Maar ik voelde me toen nog altijd meer actrice dan ondernemer: ik veranderde net zo snel van haarkleur als van onderbroek (lacht). Ik wist niet goed welke rol ik moest opnemen in mijn leven. De koffiebar met het oude servies, het blauwe behang en de vintage meubelen is dan een deeltje van mijn identiteit geworden. Toen dat vorig jaar wegviel, heb ik getwijfeld over mijn capaciteiten. Ik ‘kan’ horeca, maar kan ik nog iets anders? Ik ben blij dat ik mijn buikgevoel heb gevolgd en nu mijn liefde voor binnenhuisarchitectuur exploreer.»

HUMO Wat zou je er graag mee bereiken?

LEYSEN «Mijn ultieme droom is met het gezin in New York of Parijs gaan wonen en daar privéwoningen, restaurants en hotels onder handen nemen. Maar voorlopig focus ik me braafjes op mijn examens. Ik kan alleen studeren als de kinderen op school of in de opvang zijn, of ’s avonds. Dat vreet wel, zeker in combinatie met de kleine opdrachtjes tussendoor om toch maar wat te verdienen.»

HUMO Je kreeg de voorbije jaren veel vragen over ondernemen, vooral van vrouwen. Wat raad je hen vandaag aan?

LEYSEN «Ik zie rond mij veel horecazaken failliet gaan. Als je een lening aangaat voor een horecapand, sta je meestal persoonlijk borg. En als het verkeerd loopt – iets waar je vandaag weinig controle over hebt – komt de bank achter jou aan en kun je je hele leven afbetalen. Vandaag een onderneming opstarten lijkt dus een barslecht idee, maar dat is het niet. Corona creëert een nieuwe realiteit, met andere noden en nieuwe kansen. Als de overheidssteun wegvalt, zullen veel zaken kopje-onder gaan, en in die vrijgekomen ruimte liggen kansen.»

HUMO Je man, televisiepresentator Thomas Vanderveken, werkte het voorbije jaar voltijds buitenshuis. Was er daardoor weleens wrevel?

LEYSEN «We gunnen elkaar onze tijd om te shinen. Toen ik overuren draaide met Bar Maurice, nam Thomas het huishouden zowat volledig op zich, ook tijdens de weekends. Nu heeft hij de ruimte om te werken terwijl ik me kan concentreren op mijn studies. Voorlopig werkt dat, maar ik moet me intomen om geen nieuwe ontbijtbar te openen, brunchboxen in elkaar te flansen, of te veel stylingopdrachten aan te nemen. Het doet me alleszins deugd om geen honderd stressfactoren meer te hebben: geen onbetaalde rekeningen, geen gedoe met leveranciers. Ik stress over mijn examens en that’s it. Heerlijk!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234