null Beeld Getty Images for Empire State Re
Beeld Getty Images for Empire State Re

vaccinatiewerkvloer

Geen vaccin? Dan wordt u ontslagen!

Voor sommige Amerikanen die zich niet willen laten vaccineren tegen corona, dreigt ontslag. In Houston verliezen 178 medewerkers van een ziekenhuis vandaag hun baan als ze nog niet geprikt zijn. Wordt dit de nieuwe trend?

Karlijn van Houwelingen

Jennifer Bridges (39) heeft haar laatste dienst als verpleegkundige in het Houston Methodist Hospital gedraaid. Ze is niet van plan zich te laten vaccineren voor de deadline van haar werkgever. Dus wordt ze vandaag officieel de laan uitgestuurd. Maandenlang heeft ze coronapatiënten verpleegd, maar een prik wil ze niet.

Ze vertrouwt de vaccins niet, omdat ze zo snel ontwikkeld zijn. In haar werk zag ze patiënten die corona kregen terwijl ze volledig gevaccineerd waren en mensen die na hun prik last kregen van ernstige gezondheidsklachten, vertelt ze. Zij denkt dat het reacties op de prik zijn. ‘Als je het wilt nemen, ga ervoor. Maar het moet ieders persoonlijke, goed geïnformeerde keuze zijn’, vindt ze.

Vervangbaar

Het ziekenhuis waar ze werkt, denkt daar anders over. Vaccinatie is verplicht voor alle werknemers voor wie geen religieuze of medische bezwaren gelden. Bridges en 177 andere medewerkers waren al zonder salaris op non-actief gesteld. Als ze vandaag nog steeds niet zijn geprikt, verliezen ze hun baan. ‘De baas zei: jullie zijn allemaal vervangbaar’, vertelt Jennifer Bridges aan de telefoon vanuit de voorstad van Houston waar ze woont.

Jennifer Bridges. Beeld
Jennifer Bridges.

Bridges stapte naar de rechter, gesteund door meer dan honderd collega’s. De rechter gaf het ziekenhuis gelijk. Private werkgevers mogen van hun personeel een coronaprik eisen, bevestigde de federale rechtbank in Texas. Het staat hen ook vrij om weigeraars te ontslaan. Als Bridges dat niet zint, kan ze ergens anders gaan werken, luidt het oordeel.

Bedrijven mogen in de Verenigde Staten ook andere vaccinaties eisen, zoals de griepprik. Als ze maar uitzonderingen maken op religieuze of medische gronden. Ook op scholen zijn prikken tegen kinderziektes vaak verplicht.

Mensen protesteerden enkele weken geleden al voor het Methodist Baytown ziekenhuis tegen het gedwongen nemen van vaccins. Beeld AP
Mensen protesteerden enkele weken geleden al voor het Methodist Baytown ziekenhuis tegen het gedwongen nemen van vaccins.Beeld AP

Disciplinair

De meeste Amerikaanse werkgevers verplichten het vaccin op dit moment nog niet, omdat vaccins niet volledig zijn goedgekeurd door medicijnautoriteit FDA. Maar zodra die goedkeuring er wel is, kan dat wel eens veranderen. In een peiling van de Arizona State University en de Rockefeller Foundation gaf 63 procent van de ondervraagde bedrijven aan dat ze om bewijs van vaccinatie zullen vragen. Ruim een derde stelde dat ze disciplinaire maatregelen gaan nemen tegen werknemers die weigeren, en dat ontslag daarbij een mogelijkheid is.

Behalve diverse zorginstellingen verplicht op dit moment onder meer luchtvaartmaatschappij Delta vaccinatie voor nieuwe medewerkers. Een reeks universiteiten heeft laten weten studenten ook een coronavaccinatieplicht op te leggen.

Verschillende Amerikanen stapten uit protest naar de rechter, soms met hulp van advocaten van anti-vaccinatiegroepen. In zeker zes staten zijn nieuwe wetten gemaakt om vaccinatieplicht in te perken.

Jennifer Bridges vindt dat ze zonder prik veilig kan doorwerken als verpleegkundige. ‘We hebben het hele jaar zonder vaccin gewerkt, en dat ging prima. We dragen de juiste beschermingsmiddelen en hebben geleerd hoe we ze moeten gebruiken. Dus de kans dat wij iets overdragen, is heel klein.’ Ze heeft bovendien vorig jaar al corona gehad, dus ze heeft nog antistoffen in haar bloed, stelt ze.

null Beeld AP
Beeld AP

Misinformatie

De ziekenhuisgroep, waar in totaal 26.000 mensen werken, wijst erop dat honderden miljoenen doses vaccin veilig zijn toegediend en verwijt de verpleegkundige misinformatie en antivaccinatieretoriek te verspreiden. ‘De wetenschap bewijst dat de vaccins niet alleen veilig zijn, maar ook nodig als we Covid willen verslaan’, schreef topman Marc Boom in een verklaring.

Bridges en haar collega’s weigeren wat ze een ‘experimenteel’ middel noemen. Het prikken mag in Amerika en Europa op basis van een versneld verwerkt noodbesluit. De drie vereiste testfasen zijn daarbij overigens niet verkort. De advocaat van de zorgmedewerkers maakte een vergelijking met slachtoffers van medische experimenten van de nazi’s. ‘Verwerpelijk’, vond de rechter.

Jeniffer Bridges heeft inmiddels een nieuwe baan aangeboden gekregen bij een thuiszorginstelling die haar kijk op het vaccin deelt. Maar ze blijft vastbesloten de verplichting aan te vechten, als het moet tot aan het hooggerechtshof. ‘Dit is enorm, groter dan alleen ik of mijn collega’s’, zegt ze. ‘Dit pakt ons onze rechten en vrijheden af. Andere bedrijven staan al klaar om zo’n zelfde verplichting in te voeren. Niemand zou zijn baan en levensonderhoud mogen verliezen omdat hij zich niet op z’n gemak voelt bij de prik.’

Vindt u dat werkgevers mogen eisen dat hun werknemers zich laten vaccineren? Wat denkt u hierover? Laat het ons weten:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234