Geena Lisa Beeld Play4
Geena LisaBeeld Play4

toxische relaties

Geena Lisa: ‘Mijn moeder zegt: ‘Maar kind toch, waarom kun jij nooit eens op een gewone, brave jongen vallen?’’

Diederik Van den Abeele

Gisteren getuigde Geen Lisa in ‘De Cooke en Verhulst Show’ over haar toxische relatie in het verleden. Bekijk hier het fragment:

Tien jaar geleden sprak Geena Lisa met Humo over haar ‘hemel en hel’.

Lees hier het interview: ‘Ik val nu eenmaal op échte venten: ruige beren, bad boys, rock-‘n-rollers. De nieuwe man: ieuw!’

Genieten doet Geena Lisa bij voorkeur onder de stevige handen van een stoere, door testosteron gedreven masseur, die eerst een exquise maaltijd met zeevruchten voor haar heeft bereid, op een parelwit strand in Zanzibar. Lawaai, stank, boertige chauffeurs, schijnheiligaards en softe mannen mogen thuisblijven.

HUMO Geena! Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

GEENA LISA «Gemasseerd worden! Zolang het maar niet te zacht of te vrijblijvend is, want daar krijg ik de creeps van. Ik kan zelf vrij goed masseren – ik heb een opleiding shiatsu gevolgd en ik heb stage gelopen in een professioneel massagecentrum – en als je dan onder handen genomen wordt door iemand die er niks van kent: dat is géén genot. De bedoeling van een goede massage is dat alle spieren en drukpunten in je lichaam gestimuleerd worden, en dat doe je niet door zomaar wat in het wilde weg te wrijven en kneden.

»Ik laat me niet zo heel vaak masseren, wegens te weinig tijd, maar waarschijnlijk vind ik het net daarom ook zo’n genot. Alhoewel: ik ben onlangs op vakantie naar Zanzibar geweest, en daar heb ik me elke dag laten masseren, op het strand nog wel. Zálig! Voor veel mensen is een orgasme het hoogste genot, maar op mijn lijstje staat een goede massage hoger, al was het maar omdat een massage langer duurt. Als ik mij laat masseren, is dat min-stens voor een uur, en een orgasme van een uur heb ik nog niet veel meegemaakt (lacht)

HUMO Wat is voor jou de culinaire top?

GEENA LISA «Zeevruchten! Je kunt mij geen groter plezier doen dan mij een bord met sint-jakobsschelpen voor te schotelen, licht gebakken in wat olijfolie, met een frisse salade erbij. Maar ik ben ook zot van oesters, kreeft, krab, scampi, kokkels of langoustines. En daar hoort natuurlijk een glas champagne of cava bij.

»Ik eet geweldig graag, maar ik drink nog liever: zo gezellig! Samen aperitieven is één van mijn grootste hobby’s.»

HUMO Kook je zelf graag?

GEENA LISA «Helemaal niet. Ik ben er ook vreselijk slecht in: geef mij een mes en een paar aardappels en ik snijd gegarandeerd in mijn vingers. Een paar maanden geleden heb ik met een staafmixer mijn hele hand opengehaald, ze hebben ’m

op verschillende plaatsen moeten hechten. Vreemd eigenlijk, want over het algemeen ben ik helemaal niet onhandig: ik schroef zelf mijn Ikea-meubels in elkaar, en ik hang zelf mijn schilderijen op. Maar in de keuken ben ik een gevaar voor mezelf en voor anderen.

»Ik vrees dat koken mij gewoon niet interesseert. Je mag het tegenwoordig niet te luid zeggen, maar al die televisieprogramma’s over koken kunnen mij totaal niet boeien. Jeroen Meus zie ik af en toe graag bezig, maar dat heeft meer met zijn stijl en charisma te maken dan met wat hij allemaal in zijn potten en pannen doet. En naar de rest – ‘Mijn restaurant!’, ‘De keuken van de meester’, ‘MasterChef’, ‘Komen eten’ – heb ik nog nooit gekeken.

»Gelukkig heb ik altijd mannen in mijn leven gehad die heel goed konden koken én dat ook heel graag voor mij deden. Ik vrees dat de lat vrij hoog ligt: de man die met mij zijn leven wil delen, moet goed kunnen koken. Trouwens, anders zal er niet veel eten op tafel komen.»

HUMO Wat verschaft jou artistiek genot?

GEENA LISA «Ik ben een grote fan van Gustav Klimt, de Oostenrijkse schilder uit het begin van de vorige eeuw. Ik heb ’m leren kennen in de kunsthumaniora. ‘Het park’ vind ik zijn allermooiste doek: toen ik dat voor het eerst in het echt zag, in het Museum of Modern Art in New York, was ik zielsgelukkig. Ik heb er een uur naar staan kijken, en nu, jaren later, kan ik nog altijd exact dezelfde ontroering voelen als ik toen voelde. Hetzelfde had ik met ‘De denker’ van Auguste Rodin, in de Ny Carlsberg Glyptotek in Kopen-hagen (er bestaan verschillende afgietsels van ‘De denker’, en één ervan staat in Kopenhagen, red.): het mooiste beeldhouwwerk dat ik ken, nog steeds.

»Maar ik kan ook geweldig genieten van een goed concert. Lenny Kravitz in de AB twee jaar geleden bijvoorbeeld, daar sloeg ik steil van achterover. En ook Prince in het Sportpaleis, eind vorig jaar, vond ik waanzinnig. Tijdens ‘Purple Rain’ heb ik staan blèten van ontroering, zoveel maakte dat in mij los.»

HUMO Jij treedt zelf ook geregeld op met Geena & The Lisa’s. Is dat een grote bron van genot?

GEENA LISA «Van genot wel, maar met artistiek genot heeft dat weinig te maken (lacht). Ik heb vroeger wel zelf wat nummers geschreven, maar daar was ik nooit tevreden over: ik vond altijd dat anderen dat veel beter konden. Met Geena & The Lisa’s spelen we alleen covers. Ik heb geen artistieke ambities meer: ik wil de mensen gewoon entertainen.»

HUMO Waaruit haal je geestelijk genot?

GEENA LISA «Een wijzer mens worden. Boeken lezen, dingen op-zoeken op het internet, een goed gesprek voeren met boeiende mensen... Als het maar helpt om te leren en te groeien.

»Ik heb de voorbije jaren vrij veel cursussen en opleidingen gevolgd waar ik veel aan heb gehad. Ik denk dan vooral aan die cursus Levensbeschouwing, laatst. Ik kreeg soms hoofdpijn van alle nieuwe informatie die ik moest verwerken, maar ik heb nu wel een veel beter inzicht in waarom mensen doen wat ze doen. Ik begrijp vooral beter waarom ze zo vaak zichzelf niet kunnen zijn. Meestal ligt het aan hun ego: dat blokkeert veel mensen in hun mens-zijn. Dat heb ik zelf al ondervonden, en ik zie het ook constant om me heen: veel mensen maken keer op keer dezelfde fout, omdat ze gestuurd worden door hun ego en niet omgekeerd. Sindsdien besef ik dat je altijd hetzelfde op je pad zult tegenkomen, net zolang tot je je les hebt geleerd.

»Dat nieuwe inzicht heeft mij rustiger gemaakt. Ik heb het idee dat ik nu meer geduld heb met andere mensen, omdat ik ze beter begrijp en minder snel veroordeel.»

HUMO Wanneer voel jij je volmaakt gelukkig?

GEENA LISA «Als alles in mijn leven in de plooi valt: als ik een goed lief heb, als mijn kinderen gezond zijn en zich goed in hun vel voelen, als ik mijn job graag doe, als alles met mijn vrienden en familie goed gaat, als ik met niemand ruzie heb... Ik kom af en toe dicht in de buurt van dat perfecte geluk, maar er is altijd wel iets dat roet in het eten gooit. Ik heb de vervelende neiging om mij dan te veel op dat éne negatieve te focussen en al het positieve te vergeten.»

HUMO Wat gooit er voor jou zoal roet in het eten?

GEENA LISA «Liefhebben en geliefd worden is voor mij het hoogste goed. Als ik geen partner heb, leef ik maar op halve kracht. Ik begrijp echt niet dat sommige mensen een leven lang vrijgezel kunnen zijn. Ik ben helemaal niet zo zorgzaam in relaties, daar ligt het niet aan: ik ben gewoon niet egoïstisch genoeg, denk ik. Ik ben opgegroeid in een warm nest, met twee ouders die elkaar en hun kinderen dood-graag zien. Ze doen álles samen, nu nog. Ik heb dat in mijn eigen gezinnetje ook proberen te doen, maar dat is dus niet gelukt. Gelukkig zijn Coco en ik in de beste verstandhouding uit elkaar gegaan: ons verhaal als koppel was gewoon uitverteld.»

HUMO Heb je op dit moment iemand die je liefhebt en die jou liefheeft?

GEENA LISA «Lastige vraag. Ik zal antwoorden met de status die ik op Facebook hanteer: ‘Het is ingewikkeld.’ Mijn liefdesleven is al een paar jaar behoorlijk gecompliceerd.

»Kijk, rond mijn twintigste was mijn leven één grote zoektocht. Maar tien jaar later vond ik mezelf echt een zondagskind. Ik was gelukkig getrouwd, ik had een zoon en was in verwachting van een tweede, ik had een goede job, veel vrienden... Ik weet nog dat ik op mijn dertigste verjaardag dacht: ‘Gelukkiger dan dit kan een mens niet worden.’ Maar enkele jaren later liep mijn huwelijk op de klippen, en vanaf toen werd alles anders: Sinterklaas bestond niet meer (lacht). Ik heb sindsdien al vaak gedacht: ‘Ik heb te veel geluk gehad in het eerste deel van mijn leven.’

»Het rare is: tegelijk vind ik dat niet zo erg. Ik besef dat dit het echte leven is. Ik voel me minder gelukkig dan vroeger, maar áls ik blij ben, ben ik écht blij. Ik heb het gevoel dat ik bewuster leef, intenser. Eerlijk: als ik moest kiezen tussen het kabbelende geluk van tien jaar geleden en het turbulente leven dat ik nu leid, koos ik voor het tweede.»

HUMO Wanneer voel jij je het meest ongelukkig?

GEENA LISA «Als de chaos toeslaat. Dat is al een paar keer gebeurd, de laatste keer ongeveer een maand of zes geleden. Eerst was er de enorme klap toen Yasmine uit het leven stapte: we waren goede vriendinnen en hadden in veel opzichten een gelijklopend leven – onze huwelijken waren op hetzelfde moment voorbij, en wij hebben samen veel verdriet gedeeld. Het ging toen ook heel slecht met de beste vriendin van mijn mama, twee van mijn vriendinnen hadden ruzie, een andere vriendin had haar ontslag gekregen en was door haar man in de steek gelaten, nog een andere vriendin had mijn vertrouwen geschonden... Bovendien was de relatie met mijn lief toen erg turbulent, zodat ik bij niemand terecht kon met mijn zorgen. Toen ben ik in paniek geraakt. Ik kon het niet meer aan, ik heb zelfs gedacht: ‘Ik verdwijn voor een jaar.’ Ik vrees dat ik hoogsensitief of zo ben. Ik ben geweldig ontvankelijk voor negatieve gevoelens.»

HUMO Stel dat je je eigen hemel kon creëren, hoe zou die er dan uitzien?

GEENA LISA «Alles is wit en overbelicht. Er zijn geen spanningen: iedereen heeft zichzelf en de anderen aanvaard. Stel je voor dat iedereen dat al tijdens zijn leven zou doen: de wereld zou er nogal eens een beetje anders uitzien!»

HUMO En hoe ziet je hel eruit?

GEENA LISA «Mijn hel is een plek met veel te veel mensen, lawaai, stress, agressie en stank. Het centrum van Brussel in het spitsuur, met al die gehaaste, kwade, boertige chauffeurs in stinkende auto’s, komt dicht in de buurt.»

HUMO Tot slot: wie is je favoriete onenightstand?

GEENA LISA «Ik kan niet kiezen tussen Ruben Block en Mario Goossens van Triggerfinger. Die mannen stonden duidelijk op de eerste rij toen het testosteron werd uitgedeeld, en ik val nu eenmaal op échte venten: ruige beren, bad boys, rock-‘n-rollers. De nieuwe man: ieuw! (lacht) Mijn mama maakt zich daar af en toe zorgen over: ‘Maar kind toch, waarom kun jij nooit eens op een gewone, brave jongen vallen?’ Ik kan dan alleen maar zeggen: ‘Sorry mama, dat is nog nooit gebeurd. En ik vrees dat dat ook nooit zal gebeuren.’»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234