Biostatisticus Geert Molenberghs Beeld Wouter Van Vaerenbergh
Biostatisticus Geert MolenberghsBeeld Wouter Van Vaerenbergh

BiostatisticusGeert Molenberghs

Geert Molenberghs: ‘Voor het einde van de zomer zal de Delta-variant hier dominant zijn’

Er liggen minder dan duizend patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis en ruim vijf miljoen Belgen hebben hun eerste prik gehad. Toch is er een spelbreker die volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) onze zomer kan vergallen: de Indiase of Delta-variant.

Jorn Lelong

– Kan deze Delta-variant onze zomerplannen nog in de war sturen?

GEERT MOLENBERGHS «Ik wou dat ik nee kon zeggen, maar ik denk van wel. Toen we in januari waarschuwden voor de Britse variant, reageerden velen als door een wesp gestoken. We hebben de opmars van die variant lang kunnen tegenhouden, maar uiteindelijk heeft hij toch tot een derde golf geleid. Nu zitten we vijf maanden later eigenlijk met dezelfde situatie. Een variant die nog een pak besmettelijker is dan de Britse variant, die op zijn beurt al besmettelijker was. Bovendien zien we nu de eerste signalen dat deze Delta-variant tot een nog hogere ziektelast zou leiden. Je ziet nu hoe in het Verenigd Koninkrijk, ondanks dat drie vierde van de volwassenen al een eerste prik kreeg, de incidentie op een week tijd van 48 naar 58 is gegaan. Daarom hebben de Britten de reisregels alweer verstrengd.»

– Hoe verspreid is deze variant al bij ons?

MOLENBERGHS «In België wordt hij op dit moment tussen 1 en 2 procent van de besmettingen geschat. Dat lijkt weinig, maar ik vind dat toch zorgwekkend. We weten dat de Britse variant in België in vier maanden tijd gestegen is van 3 á 4 procent naar 90 procent. We zijn er zelfs nog lang in geslaagd om op een plateau te blijven, tot het niet meer lukte. De vraag is hoe dat zal zijn met de nog besmettelijkere Delta-variant. In het VK is die in twee maanden tijd van 1 procent naar 75 procent gegaan. Ik denk niet dat het tot het einde van de zomer zal duren eer deze Delta-variant hier dominant wordt. En dan is het nog de vraag wat het effect van 9 juni zal zijn, want dan voeren we heel wat versoepelingen door.»

– Zijn die versoepelingen too much, too soon?

MOLENBERGHS «Ik kijk er toch met een grote bezorgdheid naar. De evolutie van de cijfers is goed, maar we hebben nog steeds de vierde slechtste cijfers van Europa. Landen die begonnen te versoepelen op het moment dat de Britse variant begon te circuleren, zoals Portugal, hebben een rampzalige derde golf gekend. Nu zitten wij met slechtere cijfers dan veel van die landen op dat moment. Daartegenover staat het effect van de zomer, en natuurlijk de vaccinaties. Ik zie echter dat het voor sommige politici nu al ‘the sky is the limit’ is. Dat er nu al gezegd wordt dat het aantal sociale contacten vanaf 1 juli omhoog mag, vind ik te ver gaan. Het is beter om af te wachten en te kijken waar we dan staan.»

– Er werd altijd gezegd dat we konden versoepelen eens de risicogroepen gevaccineerd waren. Verandert deze variant die gedachtegang?

MOLENBERGHS «Ik heb die nooit helemaal gevolgd. Want als je alles openzet, gaat de viruscirculatie zo hoog zijn dat je toch nog doden zal hebben. Uit data van Hongarije en Israël weten we dat er ook nog doden kunnen vallen bij volledig gevaccineerden, al zijn het er veel minder. Ook mensen die nog maar één prik hebben gehad, lopen met de Delta-variant nog risico. En hoe meer het virus blijft circuleren, hoe meer kans op nieuwe varianten. Dat moeten we vermijden.»

(DM)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234