null Beeld

Geert Noels, econoom

Recessie, stagflatie, negatieve groei, post-bubble prognoses! 2009 was een superjaar voor economen: nooit eerder mochten ze zoveel commentaar en duiding komen geven op radio, tv, en in de geschreven pers. Een van de topuitleggers is Geert Noels (42), die dit jaar zelf een bedrijf startte en met 'Econoshock' zelfs een bestseller schreef over de zes economische schokken die ons leven fundamenteel zullen veranderen.

Jan Lippens


HUMO Wat is u van het voorbije jaar bijgebleven?

Geert Noels «Dat mensen razendsnel vergeten.

»We hebben een waarschuwing gekregen, zoals hartpatiënten die vaak krijgen voor het fatale infarct, en we hebben die waarschuwing genegeerd. Dat was een unieke kans om ons systeem grondig te veranderen, maar ondertussen is het momentum alweer voorbij. Het wordt wellicht wachten tot de volgende crisis voor er structureel wordt ingegrepen.»


HUMO Zijn we dit jaar dan collectief vergeten dat Fortis, KBC, Dexia en Ethias bijna failliet gingen?

Noels «Die indruk heb ik, ja. Er zijn wel meer dingen die we collectief vergeten: hoe slecht het met het milieu gesteld is, bijvoorbeeld. De bankensector heeft geen lessen getrokken uit de crisis, en de politiek laat het ook grotendeels afweten - politici winnen nu eenmaal geen verkiezingen door grote, ingrijpende veranderingen op het getouw te zetten. En ondertussen kraakt ons systeem in al zijn voegen - de problemen die we nu verkiezen te vergeten zullen vroeg of laat de kop weer opsteken.»


HUMO Uzelf bent dit jaar met een eigen, meteen succesvol bedrijf gestart: Econopolis. Uw boek 'Econoshock' is een bestseller en als autoriteit inzake economische kwesties wordt u in alle media opgevoerd.

Noels «In België moet je een beetje een masochist zijn om met een onderneming te starten. Maar in elk geval kan niemand me nog verwijten dat ik een ivorentoreneconomist ben, die alleen maar praat en schrijft over ondernemen. Ik moet nu mezelf en een heel team onderhouden, en ik moet zeggen: dat voelt best aangenaam. Ik heb ook enorm veel positieve reacties gekregen op ons project.

»Ik kan het iedereen aanraden: laat je comfortzone achter je, en sla nieuwe wegen in. Het voelt weer alsof je net van de schoolbanken komt en nog alles moet bewijzen. Je leert jezelf ook kennen. Heel verfrissend om zo de midlifecrisis tegemoet te treden (lacht)


HUMO U bent een van de schaarse winnaars van de crisis?

Noels «Leuk dat u dat zegt, maar dat geldt voor iedereen die nu zijn eigen lot in handen neemt én een stap terug durft te zetten - want dat heb ik gedaan (Noels was vroeger vennoot van beurshuis en vermogensbeheerder Petercam, red.). De meeste mensen laten nog altijd te veel anderen over hun lot beslissen.»

Het volledige interview met Geert Noels leest u in Humo 3617 van dinsdag 29 december.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234