null Beeld

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Jonas Geirnaert en Jelle De Beule zijn gentlemen. Ze spreken met twee woorden en ruften nauwelijks uit hun bek. Toch zou ik ze m'n hamster niet in bewaring geven tijdens een vakantie - de kans is toch net iets te groot dat het diertje getatoeëerd, met een andere haarkleur en gekweld door een vage psychische aandoening terugkeert.

Jeroen Maris

Maar Geirnaert (29) en De Beule (30) lijken me wel de ideale jongens om de sfeer wat op te poken in de kroeg, nu daar sinds het rookverbod niets meer te beleven is. Ze blozen van jongensachtig elan, en vinden ernst iets voor na de uren.

Met het combo Neveneffecten hebben ze zich - samen met Lieven Scheire en Koen De Poorter - bekwaamd in anarchistische boys will be boys-humor. Er waren al de zaalshows, de twee 'Neveneffecten'-reeksen op Canvas, 'Willy's en Marjetten', en 'Basta'. En nu is er 'Gek of geniaal', de rubriek in 'Man bijt hond' (als vanouds top of the league in de kijkcijfertabellen) waarin Geirnaert en De Beule curieuze experimenten uitvoeren in de huishoudelijke sfeer: ze warmen eten op in een vaatwasser, stoppen rotzooi in een microgolfoven of koken met behulp van koffiezet en strijkijzer. Een consumentenprogramma, quoi, maar dan met een vrolijk-absurde glans erover, en met de branie van jongens die hun dagen nog het liefst zouden vullen met spelletjes schaar-steen-papier en kibbelend meisjes kijken.


Enkele quotes

HUMO Het ziet er allemaal spontaan en charmant-nonchalant uit.
De Beule «Omdat we op voorhand wel weten wat we gaan doen, maar niet of het gaat lukken. 't Berust grotendeels op improvisatie. Voor een proefopname hadden we netjes een script uitgeschreven, maar de regisseur gooide dat met een zeker aplomb in de vuilnisbak: 'Geen scripts! We zien wel op de set.'»
Geirnaert «We staan eigenlijk gewoon voortdurend tegen elkaar aan te lullen, en de beste grappen worden vervolgens aan elkaar gemonteerd.»
De Beule «Wat een comfortabele manier van werken is: we hoeven ons niet te generen voor slechte moppen - die worden er toch uitgeknipt.»

HUMO In één van de afleveringen bakten jullie een eitje op een strijkijzer. Naar verluidt bleef dat experiment niet zonder gevolgen.
Geirnaert «Ha, het verhaal van de galajurk! Een poos na de opnames was er bij Woestijnvis een meisje dat naar een deftig feest moest. Voor ze vertrok, wilde ze haar kleedje nog strijken. Wist zij veel dat ze dat aan het doen was met het strijkijzer waarop wij spek met eieren gebakken hadden.
»Het is erop uitgedraaid dat ze naar dat feestje is gegaan in een jurk vol vetvlekken. En dat ze voortdurend gefeliciteerd werd met het aroma van bacon dat rond haar hing (lacht).»

HUMO Het is niet jullie debuut in 'Man bijt hond': eerder maakten jullie al de soap 'Dokters en dochters' en de animatiefilmpjes van Kabouter Wesley. En jij, Jelle, bent de stem van 'Het gesproken dagblad'. Het lijkt me dat jullie het provocerende kantje van het programma vertegenwoordigen - de rubriekjes die op papier misschien een tikkeltje aanstootgevend zijn voor het grote publiek in primetime.
Geirnaert «Het voordeel van 'Man bijt hond' is: mensen kunnen een rubriek niet goed vinden, maar ze weten dat die drie minuten later gedaan is, en dat er dan allicht iets volgt wat ze wél goed vinden. En dat het soms gedurfd is, is de verdienste van de makers: er is daar niemand die dingen meteen afserveert omdat het niet bij de doelgroep zou passen. Burgemeesters op een stier in een zwembad zetten: dat is een geschift idee, maar het haalde wel het scherm als rubriek - en het was gééstig.»
De Beule «Wij zijn zelf conservatiever dan de makers. Kabouter Wesley hadden wij bijvoorbeeld nooit in 'Man bijt hond' gezien. Zo'n vuilbekkende klotekabouter, in primetime, op Eén? No way. Maar bij 'Man bijt hond' zeiden ze: 'Doen!' En ze hebben gelijk gekregen.»
Geirnaert «Ik kwam met mijn scenario's bij de top van Woestijnvis, en ik vreesde het ergste. Kak-in-muil, geiten neuken, een fee in het gezicht spuwen: mij leek dat toch net iets te gortig voor primetime. Maar bij de Woestijnvis-top zeiden ze: 'Fantastisch, we doen dit.' Met een verdachte gretigheid, trouwens - ik moet me toch eens gaan afvragen met wat voor zieks die mensen in hun vrije tijd bezig zijn (lacht).»

HUMO Jullie werk is in de eerste plaats humoristisch. Zouden jullie ook iets kunnen maken dat vooral ontroering beoogt?
De Beule «Ik geloof dat die emo - in de beste zin van het woord - langzaam ons werk binnensluipt. In de tweede reeks van 'Neveneffecten' zat bijvoorbeeld al meer sentiment en tederheid dan in de eerste. En Johnny die in 'Gek of geniaal' spontaan mee aanschuift in onze sauna: dat is niet haha funny. Maar wel: mooi, sferisch, ontroerend.
»Nu goed, voor pure emo zijn we nog niet klaar. Humor blijft wel de basis.»
Geirnaert «Echt anarchistische programma's als 'Willy's en Marjetten' of de eerste reeks van 'Neveneffecten' moet je maken wanneer je jong bent. We hebben ons daar geweldig mee geamuseerd, maar op ons veertigste zullen we dat niet meer moeten proberen.
»Ik heb met Bart De Pauw aan 'Quiz me Quick' geschreven, zijn nieuwe reeks. Daar zit humor in, maar 't is in de eerste plaats een volwaardige brok fictie. Dat vond ik tof: eens geen zuivere comedy schrijven. Je moet je personages aankleden, zorgen dat het publiek affiniteit heeft met hun gevoelsleven.»

HUMO Functioneren de Neveneffecten als een democratie?
Geirnaert «Aanvankelijk zelfs als een superdemocratie: een scenario was in onze begintijd pas klaar als we er allemaal volledig achter stonden. Misschien waren we toen nog niet zeker genoeg, en vertrouwden we er nog niet voldoende op dat het ook wel goed zou komen met een ander zijn idee. Maar we hebben dat wat losgelaten - er kroop te veel tijd in op die manier. Bij 'Basta' hadden we per aflevering een eindverantwoordelijke die de knopen doorhakte.»
De Beule «Je hebt een scheidsrechter nodig. Iedereen mag zijn punt maken, maar uiteindelijk moet er eentje zeggen: 'Dit wordt het, en nu avanti!'»
Geirnaert «Er wordt al eens hevig gediscussieerd, maar echte crisissen hebben wij nooit. Mark Uytterhoeven stond daarvan te kijken: die is strijd gewend bij het maken van een programma.»
De Beule «De Neveneffecten functioneren als een familie waarin de ergernissen en de frustratietjes en de potentiële conflictpunten voor de lieve vrede onder de mat geschoffeld worden. Wij zien elkaar te graag om ruzie te maken.»

undefined

Man bijt hond: Gek of geniaal

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Gek Of Geniaal - Verhuizen zonder ladderlift

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Gek Of Geniaal - Sauna in bergkot

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Gek of geniaal: breng je tapijt naar de carwash

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Gek of Geniaal: handleiding voor de microgolf

'Gek of geniaal': Jonas Geirnaert of Jelle De Beule

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234