null Beeld

Geld met een geweten! Colruyt-telg stelt SI2 Fund voor

Piet Colruyt (44), één van de zeven bestuurders van Colruyt en neef van nummers één en twee van het bedrijf, Jef en Frans Colruyt, bleef tot nog toe onder de radar, maar dat zal veranderen nu hij behalve een man met geld ook een man met een boodschap is: hij promoot dezer dagen het sociaal ondernemen. ‘Waarom zegt een jongen op de schoolbanken nu eens nooit: ‘Ik wil sociaal ondernemer worden?’ Zover moeten we komen.’

Mark Schaevers

HUMO U wil geld verdienen als wereldverbeteraar: is het zo goed samengevat?

Colruyt «Het is correcter als je het omdraait: in de eerste plaats wil ik de wereld verbeteren, en daarbij gebruik ik een businessmodel. Mijn oom Jo Colruyt gaf vroeger jaarlijks op een familievergadering uitleg over het afgelopen jaar en ik was nog maar een jaar of vijftien toen ik daar de vraag stelde: ‘Moeten we echt zoveel winst maken? Kunnen we niet meer besteden aan maatschappelijke doelen?’ Wat wij doen ís een dienstverlening, antwoordde hij, en hij had gelijk. Maar tegelijk denk ik dat je door lagere rendementseisen te stellen meer sociale initiatieven mogelijk maakt. Moet een investering altijd vijftien procent opbrengen? Als je vijf procent haalt met een nieuw inspirerend bedrijf, is dat dan niet fantastisch?»

HUMO Hoe hebt u het sociaal ondernemerschap ontdekt?

Colruyt «Ik kreeg het boek ‘How To Change The World’ van David Bornstein. Ik heb het in één ruk uitgelezen, het staat vol verhalen van sociale ondernemers, mensen die met wat ze ondernemen absoluut een probleem willen oplossen. Dat zette me aan het denken: kan ik als investeerder mijn geld niet gebruiken om maatschappelijke impact te hebben? En dan heb ik Impact Capital opgericht, en een volgende stap is het SI2 Fund.

Ik wil bruggen leggen tussen sociale ondernemers en investeerders. Omdat ik Colruyt heet en de taal van de grote kapitaalverschaffers spreek kan ik dat, al voel ik me zelf meer verwant met de sociale ondernemers. We hopen zo’n twintig initiatieven te kunnen steunen, maar het belangrijkst is dat ons verhaal aanslaat. Net zoals in de Wereldwinkel het potje honing waaraan een boer in Mexico vijf cent meer verdient het verschil niet zal maken, maar wel de doorbraak van het idee van fair trade: andere bedrijven zetten hun eigen labels op, gaan mee in die trend.»

HUMO Waarom kiezen rijke mensen voor minder rendement? Om dezelfde reden waarom ze soms geld weggeven: om hun geweten wit te wassen?

Colruyt «Ik kan het voor mezelf ook niet helemaal duidelijk maken. Waarom wil ik de wereld verbeteren? Ik kan me permitteren om op een luxejacht te blijven liggen, waarom doe ik dat niet? Mijn christelijke achtergrond die opspeelt? Ik denk van niet. Je hebt áltijd een impact op de wereld, ook als je niks doet of alleen maar een scheet laat, en dan kan je maar beter zorgen dat het een positieve impact is, vind ik, dat is de zin van het leven.»

Daarmee heeft Piet Colruyt niet gezegd dat hij winst of winstmaximalisatie vieze woorden vindt. Over de verloning van de CEO van Colruyt, Jef Colruyt, onlangs geraamd op 2,5 miljoen euro per jaar, zegt hij: ‘Jef is meer waard dan hij verdient. Ik vind absoluut niet dat het loon van topmanagers moet worden afgetopt. Het is toch fantastisch als iemand veel geld verdient én veel belastingen betaalt?’

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234