null Beeld

Geld van de toekomst? 'Als de Facebookgebruiker met de libra gaat betalen, kan het snel gaan'

Het is nu ook officieel: volgend jaar lanceert Facebook de libra, een eigen cryptomunt die, zo maakt de technogigant zich sterk, voor het betaalverkeer dezelfde revolutie zou moeten ontketenen als het internet voor de wereldwijde communicatie. Moeten de banken nu beginnen bibberen of zijn ze bij Facebook – het zou niet de eerste keer zijn – toch iets te ambitieus?

Marc Van Springel

Leo Van Hove (professor economie aan de VUB) «Op papier ziet het er niet slecht uit. Het is goed dat ze met iets volledig nieuws komen. Betaalsystemen als PayPal of Payconiq zijn veel minder innovatief dan ze lijken en maken nog altijd gebruik van de bestaande systemen. Facebook werkt net zoals de bitcoin met blockchain, maar ze hebben een geheel nieuwe versie van die technologie ontwikkeld. Hun systeem zou veel sneller en goedkoper dan de bitcoin zijn. Transacties zouden zelfs zo goed als niks kosten. Of dat ook echt zo is, zal de praktijk moeten uitwijzen.

»Nog een belangrijk verschil is dat het een stabiele munt is: de libra is gekoppeld aan een korf munten waaronder de dollar en de euro. De waarde van de munt kan dus fluctueren, maar niet zo dramatisch als die van de bitcoin.»

HUMO Op welke gebruikers mikken ze eigenlijk?

Van Hove «Ik heb de indruk dat ze naar het voorbeeld van het Chinese WeChat (een soort Facebook, Twitter en WhatsApp in één, red.) een superapp willen maken waarmee je zowel spelletjes kunt spelen, een taxi kunt bestellen als betalingen kunt doen. En met Messenger en WhatsApp staat Facebook zeer sterk. Als de gebruikers van hun platformen via hun digitale portefeuille betalingen beginnen te doen, kan het zich zeer snel verspreiden. Geld binnen zo’n systeem van de ene naar de andere gebruiker overmaken, zal wel lukken. Maar iemand in pakweg Afrika heeft niet veel aan wat digitale munten: daar heeft men cash nodig. Er moet dus ook geld in en uit het systeem kunnen. Ik ben toch wel benieuwd hoe ze dat zullen oplossen.»

HUMO Is dit nu slecht nieuws voor de traditionele banken?

Van Hove «Facebook is natuurlijk een uitdager die kan tellen. Het is wel de vraag of betalingen de banken nog zoveel opbrengen. Er zijn ook grote kosten mee gemoeid. Ik denk dat ze er niet wakker van liggen dat ze een deel van die business kwijt zijn. Een groter probleem is dat de banken het contact met hun klanten dreigen te verliezen. Wij hebben bij de bank een rekening om betalingen te doen, maar vaak ook een spaarrekening, een hypotheek en nog wat andere dingen. En wie weet wil Facebook op termijn nog meer financiële diensten aanbieden. Als bank zou ik er toch niet helemáál gerust in zijn.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234