null Beeld

Geletterde mensen: Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski, het dubbelinterview

Het is negen uur 's ochtends: Mauro Pawlowski, Ramsey Nasr en ik komen bijeen in het gewijde gebouw van Studio Herman Teirlinck. Negen uur 's ochtends is vroeg voor iemand die met dEUS op toernee is en gisternacht ter hoogte van Luxemburg tegen een sneeuwstorm moest inrijden, maar Mauro moppert niet. Vanmiddag moet hij naar Amsterdam, waar dEUS drie avonden in een uitverkocht Paradiso zal spelen, en straks, na het interview, moet hij nog samen met Ramsey repeteren voor 'Geletterde Mensen', ons gespreksonderwerp van vandaag.

Rudy Vandendaele

HUMO Ik heb geen idee van wat jullie editie van 'Geletterde mensen' moet worden. En jullie?

Ramsey Nasr «Ondertussen wel. 't Is de eerste keer dat we dit antwoord durven te geven. We kregen voortdurend te horen: 'Wat gaan jullie dóén?' of 'Wat zal het worden?' Die vragen zijn dan ook insteken van de voorstelling geworden, naast de vraag: 'Wat moet een publiek van een kunstenaar verwachten?' Ik spreek het woord kunstenaar met de nodige schroom uit.»


HUMO Wat is jullie raakpunt?

Mauro Pawlowski «Niet dat we een raakpunt nodig hadden, maar toevallig hebben we er wel een: de vriendschap.»


Nasr «Ach, met Benno Barnard zou je precies dezelfde voorstelling maken als met mij (lacht). Maar goed, het zal Behoud de Begeerte, dat 'Geletterde mensen' organiseert, wel opgevallen zijn dat wij gemeenschappelijke interesses hebben. Mauro is zogezegd een rockmuzikant met een enorme passie voor literatuur, en ik ben zogezegd een schrijver met een enorme interesse voor muziek. Dat zou dan onze rolverdeling zijn. Het gekke is dat we door dezelfde rare muziek geïntrigeerd zijn: voornamelijk volksmuziek. Mauro is vrijwel de enige medemens die ik ken met wie ik over obscure volksmuziek uit Italiaanse dorpen kan praten, of over bijvoorbeeld Georgische polyfonie.»


Pawlowski «En dus doen we in onze voorstelling iets met Georgische volksmuziek.»


Nasr «Eigenlijk hebben we belangstelling voor de randgebieden van elkaars persoonlijke smaak. Dat geldt niet alleen voor muziek, maar ook voor literatuur. We houden bijvoorbeeld allebei van de inmiddels bijna vergeten Nederlandse schrijver J. van Oudshoorn. Ken je die?»


HUMO Jawel. Maarten 't Hart placht met hem te dwepen.

Nasr «Tijdens 'Saint Amour' raakten Mauro en ik aan de praat over Van Oudshoorn - Remco Campert was ook bij dat gesprek betrokken: zo hebben we elkaar eigenlijk leren kennen.»


Pawlowski «Over randfiguren in de muziek en de literatuur zou je ook kunnen zeggen dat ze het net niet gehaald hebben, maar waarom is succes voor ze uitgebleven? Wegens hun persoonlijkheid? Wegens de positie die ze ten opzichte van het publiek en de verwachtingen van dat publiek hebben ingenomen? De marge zit natuurlijk ook vol regelrechte mislukkingen, maar ook die vind ik niet per se oninteressant.»

Het volledige interview met Ramsey Nasr en Mauro Pawlowski leest u vanaf dinsdag 9 december in Humo 3562.

Bekijk de geestige trailer van 'Geletterde mensen'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234