null Beeld

Gelukkig Getrouwd

'Blind Date', 'De Trouwshow', 'Boer zkt. Vrouw', 'Trouw met mij', 'All You Need Is Love': als Cupido bestaat, laat hij zijn zaken in Vlaanderen al twintig jaar behartigen door vtm.

Frederick Vandromme

Uit dat mierzoete archief wordt de komende weken uitgebreid geput voor het nieuwe 'Gelukkig getrouwd?': kandidaten die aan één van die dating- en huwelijksshows een boterbriefje hebben overgehouden, mogen een bezoek van Francesca Vanthielen verwachten.

In de eerste aflevering zien we onder meer Dirk, een Bruggeling die zich, op het moment dat hij voor zijn Pia op de knieën ging, liet vergezellen door een cameraploeg van 'Love Letters' en zich zeventien jaar later nog steeds haar wettige echtgenoot mag noemen.


HUMO Fris ons geheugen eens op: wat wás 'Love Letters' ook alweer?

Pia «Oké. Om aan 'Love Letters' te mogen deelnemen, moest je een origineel huwelijksaanzoek doen: dat werd dan uitgezonden aan het begin van het programma. Daarna volgden een paar spelletjes, waarna één koppel uiteindelijk met de hoofdprijs ging lopen. Eén van die spelletjes was bijvoorbeeld: iemand las een liefdesbrief voor - vandaar de titel van het programma - en dan dienden wij te raden voor welke Bekende Vlaming die bestemd was.

»Wij zijn uiteindelijk als tweede koppel geëindigd, en daar waren we heel blij mee. Sowieso heeft vtm onze trouwkledij en huwelijksringen betaald - dat deden ze voor alle deelnemers - en we hebben er ook een blijvende vriendschap met de andere koppels aan overgehouden. Maar vooral: we hebben een mooie auto gewonnen waar we dertien jaar mee gereden hebben.»


HUMO Op de tweede plaats gestrand en tóch een auto: ah, de champagnejaren van vtm! Hoe herinner je je het moment suprême van zeventien jaar geleden, het eigenlijke aanzoek van Dirk?

Pia «Ik viel compleet uit de lucht, natuurlijk. We waren aan het klimmen in het Ardeense Marches-les-Dames, en er was wel een cameraploeg mee, maar mij hadden ze verteld dat die een reportage aan het maken waren over berg- en rotsbeklimmen in België. Ik wist niet beter of ik was daar promotie aan het maken voor onze sport.

»Ik zag ook wel dat er rode rozen op ons pad gestrooid waren, maar ik dacht dat de para's, die in Marches-les-Dames op oefening komen daar de vorige avond gewoon een feestje hadden gebouwd (lacht). Zelfs toen ik op de top van de berg een mooi gedekt tafeltje zag staan, inclusief butler en champagne, viel mijn frank nog altijd niet. Maar ineens dook er ook een grote bende vrienden op, en toen Dirk zijn aanzoek deed - welja, toen heb ik maar 'ja' gezegd, hè. Er zat niks anders op (lacht)


HUMO De titel van het programma bevat een vraagteken. Daarom: zijn jullie daadwerkelijk al zeventien jaar gelukkig getrouwd?

Pia «Dat zal wel zijn! In het programma vraagt Francesca ons 'of de verliefdheid er nog steeds is', en Dirk heeft daar toen iets heel moois op geantwoord. Namelijk: 'De vlam is er altijd, soms laait ze wat feller op, soms is het wat minder, maar het waakvlammetje zal nooit uitdoven.' Dat vat het goed samen: vlinders in de buik zijn er misschien niet meer - dat kan ook niet - maar voor het overige zijn we honderd procent klaar om er nog eens 17 jaar voor te gaan.»


HUMO Is er zoiets als een geheim voor een goed huwelijk, of is dat een begrip dat door vrouwenbladen werd uitgevonden?

Dirk (vanuit de keuken) «Trouwen is vertrouwen.»

Pia «Zo is dat. Nooit jaloers zijn. Allez, misschien een beetje, maar altijd gezond jaloers. Als Dirk vier dagen naar een festival gaat met zijn vrienden, vertrouw ik hem en laat ik 'm daar ten volle van genieten. 't Is zijn uitlaatklep: laat hem maar doen wat hij wil - als het binnen de perken blijft natuurlijk (lacht) - zonder het gezaag van kinderen of vrouw om zijn hoofd.

»Als ik Dirk zijn gsm hoor rinkelen, zal ik wel opnemen, maar een binnenkomend berichtje lees ik nooit. Ik ben zelfs geen vriend van Dirk op Facebook. Waarom zou ik? Allez, ik ken nu toevallig wel het wachtwoord van zijn account, maar daar ga ik nooit misbruik van maken. Laat hem maar doen: ik dénk er nog niet aan om te curieuzeneuzen of achterdochtig te zijn.»


HUMO Niettemin: als je de statistieken mag geloven, is zeventien jaar gehuwd blijven tegenwoordig een krachttoer.

Pia «In ons dichtste vriendenkring - grosso modo: een tiental koppels - zijn er ondertussen toch alweer vier gescheiden. Dat vind ik véél, en op de duur gaat een mens zich afvragen: zijn we wel gemaakt om ons héle leven samen te blijven? Maar tegelijk weet ik: het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel - tenminste, tot je daadwerkelijk enige tijd aan die andere kant hebt doorgebracht. Neen: ons zal het niet overkomen.»

Dirk «Een huwelijk is als een lotje trekken, en ik heb goed getrokken.»


HUMO Voor 'Gelukkig getrouwd?' hebben jullie de oude 'Love Letters'-beelden nog eens bekeken. Wat viel jullie daarbij vooral op?

Pia «Daar kunnen we kort over zijn: een mens wordt er met de jaren niét mooier op (lacht)

vtm: Gelukkig Getrouwd

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234