Botox injectieBeeld Shutterstock

Body positivityLiesbeth Woertman

‘Gelukkig is het ideaalplaatje van de achterlijk dunne, witte vrouw al een beetje op z’n retour’

We trainen, smeren, diëten en botoxen heel wat af met z'n allen, maar waarom zijn we zo gefixeerd op ons uiterlijk? Psycholoog Liesbeth Woertman, auteur van het boek ‘Psychologie van het uiterlijk’, ziet de coronaperiode als een kans om een gezondere verstandhouding met ons lichaam te ontwikkelen.

- Hoe is ons lichaamsbeeld de voorbije jaren veranderd?

LIESBETH WOERTMAN «De grootste verandering zit in het onrealistische ideaalbeeld. We streven naar perfectie op alle gebieden van het leven, ook als het gaat om ons uiterlijk. Het lichaam is verworden tot een object. We zijn nog nooit zo mooi geweest als nu. Door de welvaart in het Westen hebben de meeste mensen een mooie huid, een prachtig gebit en een goed verzorgd lichaam. Toch zijn we nog nooit zo ontevreden geweest over ons uiterlijk.»

- Zijn we vooral zo met ons uiterlijk bezig vanwege de ander?

WOERTMAN «Ja, dat is het enige motief. We dénken wel dat we het voor onszelf doen, maar je kijkt altijd met de blik van een ander naar jezelf en waardeert jezelf vanuit een ideaalbeeld in je hersenen. Je zou niet weten of je mooi of slim bent als je jezelf niet continu zou vergelijken met anderen. Iets als een probleem ervaren én eronder lijden ontstaat maar doordat iets in de samenleving wordt benoemd als een probleem. Oogleden, schaamlippen, elke keer weer wordt een ander lichaamsdeel geproblematiseerd.»

- Wat is er zo erg aan een rimpeltje weg laten botoxen?

WOERTMAN «Het gevaar is dat wat het meeste voorkomt, gaat gelden als ‘normaal’. Daarom is cosmetische chirurgie zo besmettelijk. Vroeger waren een spleetje tussen je tanden of een rimpeltje geen probleem, nu wel.»

- Welk advies geeft u jongeren?

WOERTMAN «Zit geen uren op Instagram, maar leef in de zintuiglijke wereld. En bedenk wat voor iemand je wilt zijn; waaraan ontleen je je identiteit? Als dat vooral je uiterlijk is, krijg je het moeilijk als je straks 30 of 40 wordt.»

- Welke rol kan de bodypositivitybeweging spelen?

WOERTMAN «Als het lukt om aan het rigide schoonheidsideaal te tornen, dat in beweging te krijgen, passen er meer mensen in en neemt de ontevredenheid af. Het is dus goed dat er meer diversiteit van lichamen zichtbaar wordt. Gelukkig is het ideaalplaatje van de achterlijk dunne, witte vrouw al een beetje op z'n retour.»

- U ziet deze coronatijd als een kans om onze verhouding tot ons uiterlijk te verbeteren. Waarom?

WOERTMAN «Nu veel mensen thuiswerken en minder sociaal verkeer hebben, hoop ik dat ons uiterlijk minder belangrijk wordt. We lopen misschien iets vaker in joggingbroek en gaan wat minder vaak naar de kapper. Je hoeft er echt niet prachtig uit te zien als je een half brood gaat halen, of je moet wel een héél leuke bakker hebben. Misschien dat deze coronatijd ons doet beseffen wat werkelijk belangrijk is.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234