null Beeld

Genetisch paspoort van elke baby bij geboorte?

Zullen we binnenkort bij de geboorte meteen een volledig genetisch paspoort van elke baby krijgen? De discussie is volop bezig, zegt professor Kris Dierickx (ethicus KULeuven), in de tweede aflevering van onze reeks over ethische kwesties in de geneeskunde. De vraag is of je dat wel wil.

nc/ja

Zullen we binnenkort bij de geboorte meteen een volledig genetisch paspoort van elke baby krijgen? 'De discussie is volop bezig', zegt professor Kris Dierickx (ethicus KULeuven), in de tweede aflevering van onze reeks over ethische kwesties in de geneeskunde. Dierickx is lid van de betrokken Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek naar aangeboren aandoeningen. Er zijn plannen om bij de algemene handrugprik bij baby's ook te testen op mucoviscidose, een ernstige en ongeneeslijke ziekte. Maar als je daarvoor een nieuwe genoombrede test gebruikt, krijg je bijna volledig genetisch paspoort. 'Wil je dat?'

'Met de nieuwe test krijg je een bijna volledig genetisch paspoort van het kind. Maar wil je dat? '

Drie dagen tot vijf dagen na de geboorte neemt de vroedvrouw of verpleegster vandaag met een handrugprik enkele druppels bloed af bij elke baby. Als de ouders ermee instemmen, wordt het bloedstaal getest op stofwisselingsziekten. Hoor je niets meer over het resultaat van het prikje, dan is alles in orde. Er zijn plannen om binnenkort alle baby’s zo meteen te testen op mucoviscidose (taaislijmziekte), een ernstige en ongeneeslijke ziekte.

Kris Dierickx: «De standaardprik voeren we al vijftien jaar uit. Ook al krijgt maar een kleine groep kinderen stofwisselingsziekten, de voordelen zijn te groot om het niet bij alle baby’s te doen: je kunt de ziekten behandelen als je ze op tijd ontdekt.»

«Het plan bestaat om ook mucoviscidose te testen met die prik. Daar valt wat voor te zeggen: als je die aandoening vroeg ontdekt, kan dat de levensverwachting en -kwaliteit van het kind ten goede komen.»

"De vraag is nu met welke test je mucoviscidose gaat opsporen. Met de oude of met een nieuwe, waarmee je een bijna volledig genetisch paspoort van het kind zou krijgen? Daarmee heb je véél meer informatie. Wil je dat? Wil je wel weten dat je kind jaren later misschien door een zware aandoening zal worden getroffen? Er is nog geen toestemming voor de mucotest, maar de discussie is volop aan de gang.»

Lees hier de tweede aflevering van Leven op bestelling en dood naar keuze.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234