null Beeld

Gentlemen Of Verona: 'Iemand als Warren Ellis die zegt dat je goed bezig bent: een betere bevestiging kan je je niet wensen'

Het ledenbestand van Gentlemen of Verona kromp sinds hun vorige plaat van vijf naar drie, waarop de overblijvers aan een soundtrack begonnen voor een nooit verschenen erotische film uit de jaren 60. En nóg hebben we daarmee niet het interessantste belicht: ‘Soundtrack to a Movie that Never Was’ werd namelijk uitgeprobeerd op het bijzonder kundige stel oren van Warren Ellis, Bad Seed en rechterhand van Nick Cave.

Debby Termonia «We waren op zoek naar iemand om onze plaat te producen, en Warren Ellis was de enige kandidaat die in ons opkwam. We hadden ergens al vrede genomen met het idee dat het niet zou lukken – veel te hoog gemikt, dachten we – maar we wilden het op z’n minst proberen. En als Warren het niet wou doen, wilden we ook niemand anders.»

Olivier Elen «We zijn online op zoek gegaan en hebben via wat omzwervingen zijn nummer in handen gekregen. Toen we hem probeerden te bellen, kregen we een bericht terug: ‘I’m on tour in Australia right now. Probeer begin januari nog eens.’ Dat deden we, maar we belandden telkens op z’n antwoordapparaat. Tot hij ons op een bepaald moment zelf terugbelde: ‘Hallo, dit is Warren Ellis. Ik heb jullie nummers gehoord, hoe kan ik helpen?’»

HUMO Hij heeft uiteindelijk niet lijfelijk achter knoppen gezeten, maar hij heeft wel invloed gehad op de opnames.

Elen «Ja, het was het begin van maandenlang mailverkeer waarin Warren – we moesten ’m met z’n voornaam aanspreken – ons tips gaf en wijzigingen voorstelde. Tot hij op een dag zei: ‘Everything is in place. You’re going to make a great record.’ Toen wisten we dat we klaar waren.»

Termonia «Iemand als Warren Ellis die zegt dat je goed bezig bent: een betere bevestiging kan je je niet wensen. Voor de rest liet hij ons heel erg vrij. Hij gaf aanwijzingen, maar hij merkte dat we al een bepaalde richting aan het uitgaan waren met de plaat, en hij hielp ons vooral verder in die richting.»

null Beeld

Elen «We vroegen ons af of hij die laatste mail nu met z’n eigen smartphone naar ons gestuurd had. Onze conclusie: ‘Waarschijnlijk niet, hij zal die van Nick Cave wel geleend hebben.’ (lacht)»

HUMO De plaat zou opgenomen zijn ‘zoals in de jaren 60’. Leg uit.

Elen «Destijds duwden ze muzikanten gewoon de studio in, en kwamen ze er niet uit voor er een nummer op band stond. Zo wilden we het ook doen: ter plekke iets maken en meteen beslissen of we het goed vonden of niet. Was het goed, dan hielden we het. Maar nergens hebben we geknipt of geplakt. Je maakt sowieso fouten op die manier, maar soms ook góéie fouten. De versies met de beste fouten hebben het tot op de plaat geschopt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234