Drugs
Gentse hoofdcommissaris: ‘We moeten drugs legaliseren’
‘Ik heb altijd een pleidooi gehouden voor de legalisering van drugs’, zegt de Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet in de podcast ‘De nacht’, over het nachtleven in de Arteveldestad. Vier vragen over zijn opmerkelijke pleidooi.
- U komt tot uw stelling door uw ervaring in het nachtleven. Kan u dat even uitleggen?
STEVEN DE SMET «Ik heb de eerste grote dance-events meegemaakt, eind jaren 80 en begin jaren 90. Ik zal nooit vergeten dat we daar een jongen opgepakt hebben met een blok hash ter grootte van een half pakje sigaretten. Dat was toen een grote zaak. Hij was 17, ik wou graag weten waarom hij dat deed. Ik ben toen bij zijn ouders geweest, die het niet breed hadden. Ik zal nooit vergeten dat zijn moeder me toen zei: ‘meneer, ij stampt ze toch ni in ulder moile’. Hij dwong dus niemand om van hem drugs te kopen.
»Maar dankzij de inkomsten van de zoon kon het gezin wel een televisie kopen en had vader voor het eerst een auto. Hij verdiende ongeveer 80.000 frank door in de weekends pillen te verkopen. Leg dan eens aan die jongen uit dat hij een job moest zoeken om daarmee 30.000 frank te verdienen.»
- Kan de politie het fenomeen vandaag nog de baas?
DE SMET «Ik denk dat u daarop zelf ook wel het antwoord weet. Op de laatste I Love Techno in Gent, die in 2014 plaatsvond, mochten bezoekers 50 pillen bij zich hebben. Het enige wat de politie deed was de naam en het adres noteren van de eigenaars. Maar ze werden niet meer vervolgd door het parket.
»Er wordt soms gesproken over een lik-op-stukbeleid voor drugs op events. Maar dat betekent dat je bij betrapping een minnelijke schikking van 250 euro krijgt. Waar komt dat op neer? Je betaalt en je bent ervan af. Dat toont toch allemaal dat we het niet meer aankunnen.
»Nu komen er jaarlijks tientallen tonnen cocaïne langs de haven van Antwerpen binnen. Door mijn ervaring ben ik ervan overtuigd dat we het roer moeten omgooien en naar legalisering moeten gaan. Maar ik zeg er duidelijk bij dat het geen ‘commercialisering’ mag worden.»
- Wat bedoelt u daarmee?
DE SMET «Alcohol is dus legaal en wordt commercieel verkocht. Maar als ik, tijdens mijn al 43-jarige loopbaan, zie wat voor drama’s alcohol aanricht, dan denk ik dat we niet dezelfde fout mogen maken. Er is dus controle nodig, liefst door de overheid zodat er een degelijk beleid gevoerd kan worden.»
- Het zijn dezelfde argumenten die je in Nederland hoort terugkomen, waar experts ook pleiten voor legalisering. Wat is voor u de oplossing?
DE SMET «Inderdaad, dat wijst er ook op dat we internationaal afspraken moeten maken, omdat we geconfronteerd worden met hetzelfde probleem. De wereld is een dorp geworden. Nu laten we de internationale drugshandel over aan criminele netwerken. Die zijn ondertussen ook bezig met het infiltreren van de bovenwereld en werken corruptie bij de overheid in de hand. Het is een enorm verdienmodel. Als je dat uit handen neemt van die netwerken, verdwijnt ook die illegale markt. Dat is essentieel.
»Net zoals er controle is op de verkoop van medicijnen door apothekers, kan je ook een netwerk uitbouwen dat drugs op een gecontroleerde manier kan aanbieden. Op de verkoop kan de overheid ook weer belastingen heffen en die moeten dan geïnvesteerd worden in goede preventie.»
(DM)