George Clooney, Hollywoods meest begeerde vrijgezel
Reclame maken voor espressocapsules en luxehorloges, campagne voeren tegen Bush en reddende engel spelen voor de mensen van Darfoer: daarvoor moet je George Clooney heten.
Alle topacteurs hebben macht, maar weinigen gebruiken ze zo mooi als Hollywoods meest begeerde vrijgezel.
- Samen met uw vader hebt u een documentaire over Darfoer geproduceerd, 'Sand and Sorrow'. En in december vorig jaar bent u naar China en Egypte gereisd om de machthebbers aan te sporen om druk uit te oefenen op de Soedanese regering. Hoe verklaart u dat al die inspanningen tot nog toe zo weinig resultaat hebben gehad?
GEORGE CLOONEY « Het Westen en de Verenigde Naties hebben al bewezen dat ze crisissituaties kunnen oplossen. In Rwanda hebben we gefaald, maar het conflict in Bosnië hebben we met de steun van de NAVO kunnen oplossen. Maar dat was een andere tijd. Als ik nu met een vertegenwoordiger van een buitenlandse regering spreek, krijg ik altijd hetzelfde deuntje te horen: 'Jullie moeten niet veel zeggen, want jullie zijn Irak binnengevallen.' Mijn land is zijn moreel gezag kwijt.»
- Wanneer bent u zich beginnen in te zetten voor Darfoer?
CLOONEY « Tijdens de aanloop naar de Oscarrace in 2006 (Clooney was genomineerd in de categorie Beste Mannelijke Bijrol voor 'Syriana' en Beste Film voor zijn regiedebuut 'Good Night, and Good Luck', red.). Je gaat naar recepties, schudt handen, krijgt schouderklopjes... Rond die tijd las ik in de New York Times de reportages van Nicholas Kristof, die waarschuwde voor een verschrikkelijke genocide in Darfoer. Hier en daar was er al betoogd - ik had zelf aan zo'n manifestatie deelgenomen, in Washington in 2005 - maar dat had zo goed als niks teweeggebracht.
» Ik sprak erover met mijn vader, die journalist was en nu met pensioen is. Hij zei me: 'Als we Elizabeth Taylor naar ginds sturen, haalt Darfoer meteen het achtuurjournaal.' Ik antwoordde: 'En als ik nu eens Elizabeth Taylor speelde? En jij gaat mee als journalist van dienst. Laten we eens zien wat er dan gebeurt.'
» De reis bleek ingewikkelder dan verwacht. We moesten landen in Ndjamena (hoofdstad van Tsjaad, red.) en onze bestemming van daaruit zien te bereiken. Het was erg onrustig: een paar dagen voor we zouden aankomen, was er in de omgeving van Ndjamena gevochten tussen rebellen en ordetroepen, en er waren meer dan 300 doden gevallen. Buitenlandse Zaken raadde Amerikanen af om naar Tsjaad te reizen. Ik wilde onze trip afgelasten, maar mijn vader hield voet bij stuk: ''t Is nu of nooit.' Ik zei tegen mezelf: 'Ik ben 45 jaar, vrijgezel zonder kinderen. Mijn vader is 74. Als íémand ernaartoe moet zijn wij het.'
» Een CNN-journalist, Anderson Cooper, zou ons vergezellen, maar een week voor ons vertrek belde zijn producer dat het te gevaarlijk was. Ik heb geantwoord: 'Ik zou er nog in kunnen komen als jullie niet met een acteur en zijn vader naar Darfoer willen omdat dat niet klopt met jullie idee van verslaggeving. Maar als jullie niet willen gaan uit vrees er je hachje bij in te schieten, dan vind ik dat onvergeeflijk. Tientallen journalisten doen ginder schitterend werk. Sommige bekopen het met hun leven. Het minste wat jullie kunnen doen is voor één keer uit je schulp komen.' Hoe ziek zijn de media als een gepensioneerd journalist en een Hollywoodster bereid zijn méér risico's te lopen dan een verslaggever van een belangrijk tv-station?»
- Wat hebt u tijdens die reis gezien?
CLOONEY « Stapels lijken. Putten die buiten dienst waren omdat er stukken rottend mensenvlees waren ingegooid. De mensen die ik met mijn vader heb ontmoet leven niet meer; ze zijn vermoedelijk afgemaakt na de plundering van hun kamp. Dat drama heb ik tenminste onder de aandacht kunnen brengen, terwijl zoveel journalisten hun hoofdredacteur er niet van konden overtuigen iets rond Darfoer te doen. Ik heb er op CNN en NBC over kunnen praten, bij Oprah Winfrey en Samantha Power. Achteraf heeft men mij verweten dat ik met die campagne alleen maar mijn imago wilde promoten. Alsof ik zo nodig nog beroemder moet zijn!»
undefined
U vindt het volledige interview met George Clooney in Humo 3505
'OCEAN'S TWELVE'
RTL-TVI, dond. 15 nov., 20.20 u.
undefined
Videodagboek van George Clooney
undefined
undefined