Georges Leekens wordt de nieuwe coach van Club Brugge
Deze namiddag werd bekendgemaakt dat Georges Leekens de nieuwe coach van Club Brugge wordt. Hij volgt Christoph Daum op, die na dit seizoen vertrekt. Sinds 2010 is Leekens bondscoach van de Rode Duivels. (svb) maakte in dat jaar een portret van de man.
Verschenen in Humo 3629/12 op 22 maart 2010.
'Voorzitter, ik heb een probleempje. Ik kan ergens anders 50 miljoen méér verdienen'
Georges Leekens: een portret door vriend en vijand
Georges Leekens heeft het nog maar eens geflikt: KV Kortrijk, vorig seizoen pas op de laatste speeldag zeker van het behoud, speelt de play-offs voor de titel. Misschien is de ploeg uit de provincie afgelopen weekend zelfs derde geworden in de reguliere competitie. Hoe doet hij het toch, die Leekens, middelmatige ploegen steeds weer boven zichzelf laten uitstijgen? Waarom werkt zijn aanpak vrijwel altijd en overal? En waarom lijkt die aanpak bijna even snel weer uitgewerkt?
Antwoorden krijgt u van spelers, bestuursleden en één collega-trainer die de voorbije tien jaar met Mac The Knife hebben gewerkt. Omdat we getuigen wilden die vrijuit én nuchter konden spreken, hebben we niemand van het feestvierende KV Kortrijk aan het woord gelaten. Niettemin: proficiat!
HUMO Heren, bestaat er zoiets als een 'systeem-Leekens'?
Roger Lambrecht (voorzitter Lokeren, werkte met Leekens in 1998-2000/2008-2009) «Ja, en het is heel simpel uitgelegd. Vier verdedigers die bijna nooit over half plein komen, en daarvoor een controlerende middenvelder met maar één opdracht: bal afpakken en zo rap mogelijk weer afgeven. En als ge 't nog simpeler wilt: vijf man vanachter, dát is Leekens.»
Daniël Zitka (doelman Lokeren, 1998-2000) «Toen ik van Lokeren naar Anderlecht ging, schrok ik me rot: opeens stond mijn verdediging tien, vijftien meter verder (lacht).»
Nicolas Lombaerts (speler AA Gent, 2005-2007) «Bij Leekens moet iedereen zijn plaats kennen. In het begin hamert hij daar voortdurend op, zoals een goeie leraar, tot iedereen mee is. Als hij zich op training al eens boos maakt, dan is het omdat dat blok er niet staat.»
Alexandre Teklak (speler Charleroi en Moeskroen, 1994-1995/2003-2004) «Hij eist dat je intelligent voetbalt. Bij hem draait alles om efficiëntie, en om efficiënt te zijn moet je nadenken.
»Moeilijk is het nochtans niet. Als je op eigen helft in balbezit bent, wil hij die bal daar zo snel mogelijk wég, want als je hem daar kwijtspeelt, loop je meteen risico. Dus moet het zo snel mogelijk vooruit. Als dat mooi kan, via een paar stationnetjes, dan mag dat, maar als het moet, gebruik je maar de lange bal. Liefst een goeie, maar hard wegknallen mag ook. Van getreuzel moet hij niet weten, en hij heeft een hekel aan passjes opzij of achteruit.»
Lambrecht «Een back mag bij hem normaal gezien niet over de middellijn.»
Fréderic Dupré (speler Lokeren, 2008-2009) «Dat mag wél, zolang het maar iets oplevert. Tien keer zonder resultaat naar voren stormen, dat heeft hij niet graag.»
Lambrecht «Maar bij Kortrijk zie ik Ciman en Hempte voortdurend oprukken. Dat heeft mij toch verbaasd.»
Francky Dury (trainer Zulte Waregem) «Ik dacht meteen: 'Aha! Dáár liggen mogelijkheden!' Als die backs naar voren komen, liggen de flanken vrij en kunnen mijn spelers in die ruimte duiken. Dat hebben ze ook gedaan, maar toch hebben we dit seizoen twee keer van Kortrijk verloren (lacht).»
HUMO Heeft Leekens jullie op de een of andere manier verrast?
Zitka «Of hij nu bij Moeskroen, bij Gent of bij Lokeren zat: ik wist wat we konden verwachten, en de coaches ook. En toch hebben we af en toe punten laten liggen. 't Is niet omdat je wéét hoe de tegenstander zal spelen dat je ook van hem wint.»
Lombaerts «Leekens gaat altijd van de eigen sterkte uit. Hij geeft een goeie tactische analyse van de tegenstander, maar hij past zijn systeem nooit aan.»
Dury «Van té veel info, té veel opdrachten wordt een groep zenuwachtig. De ploegen van Leekens geven meestal een erg rustige indruk.»
HUMO Hij traint zijn ploegen ook in het benutten van vrije trappen.
Lambrecht «Logisch: één derde van alle goals valt na een stilstaande fase.»
Lombaerts «Bij Gent hebben we daar héél veel op getraind.»
Dury «Omdat jullie toen Boussoufa hadden, een specialist. Daar begint het natuurlijk mee. Sinds Franck Berrier bij ons is, scoren wij ook veel bij spelhervattingen.»
Mbark Boussoufa (speler AA Gent, 2004-2006) «Maar ik wás helemaal nog geen specialist toen ik bij Gent kwam. Ik kon wel een balletje trappen, maar Georges heeft me gedwongen om daarop te oefenen. Bijna elke week moest ik één volledige training vrije trappen nemen, helemaal alleen, terwijl de rest lekker een wedstrijdje mocht spelen. Toen was ik daar vaak boos om: ik wilde spélen. Nu ben ik hem natuurlijk dankbaar. En Anderlecht is dat ook, denk ik (lacht).»
Dury «Oké, maar het is mythe dat álle ploegen van Leekens hun succes aan vrije trappen danken. Lokeren scoorde vorig seizoen helemaal niet zo vaak op stilstaande fases, en Kortrijk nu ook niet.
»Als het over Leekens gaat, duiken steeds dezelfde clichés op: sterke organisatie, vrije trappen. Maar ik heb nog nergens gehoord of gelezen dat zijn aanvallende spelers altijd in beweging zijn, terwijl dat even typisch Leekens is.»
Michel Louagie (manager AA Gent, 2004-2007) «Verdedigers moeten voetballen zoals hij dat wil, maar spitsen mogen hun zin doen.»
Boussoufa «Sorry: iederéén krijgt taken van Georges. Verdedigers, middenvelders, aanvallers, zelfs de materiaalman (lacht). Ik mocht bijvoorbeeld nooit mee verdedigen: deed ik dat toch, dan werd hij boos. Ik moest mijn krachten sparen.»
HUMO Maar aanvallend had je toch veel vrijheid?
Boussoufa «Omdat hij perfect aanvoelde dat ik dan het beste tot mijn recht kom. Van Ariël Jacobs krijg ik die vrijheid nu ook. Goeie trainers zíén dat.»
Louagie «Spelers die op eigen kracht een aanval in elkaar kunnen steken, die het zelf zien en beslissingen durven te nemen, daar houdt Leekens van. Het probleem is dat alleen de echte goeien dat kunnen. Pas als hij een snelle, intelligente én creatieve aanvaller heeft, past zijn puzzel helemaal.»
Lombaerts «Maar dan brengt hij ook aantrekkelijk voetbal. Bij Gent met Bous en later met Stoica, nu bij Kortrijk met Messoudi en Kums.»
HUMO Zijn aanpak werkt bijna meteen, maar is doorgaans ook vrij snel uitgewerkt. Na één seizoen hoor je redelijk wat spelers off the record klagen dat ze het systeem-Leekens maar saai vinden.
Lambrecht «'We mogen niet voetballen, we mogen dit niet, we mogen dát niet...' Dat hoorde ik elke keer weer. Je zag en voelde dat ook: het frisse ging er na een paar maanden uit, het werd wat stereotiep, er zat geen vernieuwing meer in.»
Boussoufa «Hoezo vernieuwing? Elke trainer gelooft in één systeem of filosofie. Daar wijkt hij nooit van af. Je kan toch niet in drie verschillende dingen tegelijk geloven? Ik ben Leekens nooit zat geweest, hoor.»
Lombaerts «Ik ook niet, zelfs niet na drie jaar.»
Dupré «Zijn trainingen zijn op den duur toch wel voorspelbaar. Je weet wat er op dinsdag zal gebeuren, en op woensdag, en op donderdag... Maar goed, zo zijn er wel meer trainers.
undefined
»Vóór Leekens had ik al met Sollied, Preud'homme en Dury gewerkt, en eerlijk gezegd: ik vond zijn aanpak een beetje ouderwets. Motivatie en organisatie, daar kwam het grotendeels op neer. Eén voor allen, allen voor één. Die andere trainers, en nadien ook Jankovic (in oktober ontslagen als trainer bij Lokeren, red.), waren veel meer met tactiek bezig, met de opbouw van een aanval. Met hen vergeleken vond ik Leekens saai.
»Pas dit seizoen heb ik ingezien hoe slim hij is. Jankovic heeft wel geprobéérd om Lokeren beter te laten voetballen, maar 't is hem niet gelukt. Leekens ziet meteen wat voor vlees hij in de kuip heeft. Hij is niet zo naïef om te geloven dat hij van ezels koerspaarden kan maken, dus kiest hij voor een tactiek op maat: simpel en doeltreffend.»
Teklak «En soms steekt dat tegen. Maar ik ben nu dertien jaar prof, en als je mij vraagt naar de leukste periodes uit mijn carrière, dan zeg ik: die twee keer dat Leekens mijn trainer was, want toen stonden Charleroi en Moeskroen bovenaan. En geloof me: dat is véél leuker dan aanvallend voetbal spelen en tegen de degradatie knokken.»
Boussoufa «Ik ben een liefhebber van mooi voetbal, dat weet iedereen, maar ik stond volledig achter Georges. 'Mooi' telt niet in het voetbal. Inter Milaan is doodsaai onder Mourinho, maar hey: ze zijn wel top.»
undefined
Georges Leekens: Vriendjespolitiek
HUMO Leekens tilt een ploeg meteen naar een hoger niveau, maar maakt hij ook spelers beter?
Nol Hendriks (mecenas en technisch directeur van Roda JC, 2001-2002) «Absoluut. De helft van onze selectie kon plots méér dan iedereen voor mogelijk had geacht.»
HUMO Ook jonge spelers?
Lombaerts «Kijk naar Mbark: die was negentien toen hij bij Gent aankwam.»
Teklak «In zijn tweede periode bij Moeskroen heeft Leekens Luigi Pieroni gehaald en Christophe Grégoire een kans gegeven. Pieroni heeft sindsdien nooit meer dat niveau gehaald: dat kan toch geen toeval zijn?»
Louagie «Bij Gent had hij Bryan Ruiz veel eerder kunnen brengen. Die jongen was daar klaar voor, dat had hij bewezen in een Europese wedstrijd tegen Zürich, maar toch heeft hij nog een seizoen op de bank gezeten. Georges vond het nog te vroeg. Ik begrijp nog altijd niet waarom.»
Lombaerts «Dat Ruiz talent had was meteen duidelijk. Maar hij stak er op training zeker niet meteen met kop en schouders bovenuit.»
Bryan Ruiz (in de Humo van 28 april 2009) «De eerste drie maanden moest ik me nog aanpassen, maar nadien? Hij vond dat ik te vaak dribbelde. Zogezegd, want eigenlijk heeft hij nooit in me geloofd. Dat voel je aan de manier waarop een coach je corrigeert: als hij écht wil dat je beter wordt, krijg je ook al eens een schouderklopje. Onder Sollied heb ik bijna meteen mijn kans gekregen, ook al had ik door een gebroken sleutelbeen de voorbereiding gemist. En op één seizoen stond ik er helemaal.»
Lambrecht «Een speler die meteen rendement haalt, zal Georges toch altijd posteren, hoor. Maazou (nu AS Monaco, red.) heeft bij ons niet lang moeten wachten, hè?»
HUMO Er is één type speler waar hij extra graag mee werkt: talenten die op een zijspoor zijn geraakt.
Louagie «Hij is de enige die Stoica na zijn Anderlecht-periode weer goed aan het voetballen heeft gekregen.»
Lambrecht «Ciman moest ook niemand meer hebben, maar sinds hij bij Kortrijk speelt, hebben de gazetten hem al een paar keer in hun elftal van de week gezet.»
Teklak «Ik ken Ciman heel goed: een rastalent. En zoals veel talenten heeft hij nood aan bevestiging, steun, vertrouwen. Begaafde mensen zijn doorgaans erg gevoelig: Leekens houdt daar rekening mee.»
Lambrecht «Bijna heel Kortrijk bestaat uit afdankertjes. Messoudi is hier bij Lokeren ook aangeboden, maar we hebben hem niet genomen. Met Benteke is Standard overal gaan leuren, ook bij ons; we hebben het niet gedurfd. Georges durft dat wel, en speelt er vervolgens top zes mee. Volgens mij is er niet één coach in België die dat kan.»
Louagie «Het enige probleem: dat soort spelers zijn een oplossing op korte termijn. Want waar gaan Verbauwhede, Capon, Ciman en Benteke volgend seizoen spelen? Die gasten komen zich in Kortrijk even opnieuw bewijzen en hop: ze zijn terug naar de club die hen heeft uitgeleend, of ze hebben een mooie transfer beet. Maar een club als Kortrijk vangt het verlies van vier belangrijke spelers nooit zomaar op. Georges denkt alleen aan vandaag, maar als bestuur moet je ook aan morgen en overmorgen denken. Preud'homme denkt wél mee aan de toekomst. Die beseft dat je ook spelers moet nemen die pas over één of twee jaar in de basis zullen staan.»
HUMO Overal waar Leekens aan de slag gaat, wil hij meteen nieuwe spelers halen. Vaak zijn dat spelers die hij kent.
Lambrecht «Omdat hij weet wat die waard zijn. Niet omdat het zijn vriendjes zijn.»
HUMO Het is wel een hardnekkig gerucht in de voetballerij dat hij aan die transfers zelf verdient.
Lambrecht «Dat wordt gezegd, maar ik heb daar geen enkele aanwijzing voor. Mijn gevoel zegt me dat hij dat niet doet.»
Ruiz (Humo, 28 april 2009) «Leekens deed alles voor 'zijn' spelers. Ik was een aankoop van mijnheer Louagie, en ik was het slachtoffer van de strijd tussen hem en Leekens. Vaak kreeg ik niet eens een plaats op de bank, dus ook geen premie. Ik zal het nooit kunnen bewijzen, maar het leek er sterk op dat hij die premie liever naar één van 'zijn' spelers zag gaan.»
Lambrecht «Hij werkt niet met vriendjes, alleen met voetballers die hij ziet zitten. Stoica is zichzelf hier wel tien keer komen aanbieden, en Georges zei elke keer: 'Niet doen, het is voorbij voor Stoica.' Terwijl het bij Gent nochtans heel goed geklikt had tussen die twee.
»Het is waar dat hij altijd veel nieuwe spelers voorstelt, méér dan de gemiddelde trainer, maar dat is niet onlogisch: Georges zit al zo lang in het vak, hij kent niet alleen veel voetballers maar ook veel makelaars. Dus ja, geregeld staat hij eens in je bureau met een manager die een schitterende speler in de aanbieding heeft. Maar dat mag, hè? Als je er niet in gelooft, of je hebt het geld niet, moet je gewoon neen zeggen.»
Nol Hendriks «Bij Roda heeft hij er geen enkele speler bijgehaald. We hadden een ruime kern: 'Daar kan ik het wel mee doen,' zei hij.»
Lambrecht «Bij ons heeft hij maar voor één speler serieus doorgeduwd en dat was Pavlovic. Ik vond Pavlovic niets. Ik had hem bij Gent zien spelen als verdedigende middenvelder en ik vond dat geen goeie. Maar Georges moest en zou hem hebben. Nu begrijp ik waarom: Pavlovic is ongelofelijk nuttig, iemand die zich volledig wegcijfert en alleen maar doet wat Leekens hem opdraagt. Hij zit nu bij Kortrijk, en pas als hij daar weg is, zullen ze weten wat hij waard was.»
Louagie «Pavlovic zal zich bijna nooit wagen aan iets wat hij niet kan. Blijft maar lopen, klaagt nooit, zegt ook nooit eens iets ophefmakends in de krant en doet altijd wat hem wordt gevraagd. Zo heeft Georges ze graag: hij is de baas, hè.»
Teklak «Onlangs zag ik Arsenal tegen Porto in de Champions League. Sol Campbell speelde precies zoals Leekens het altijd vraagt: secuur en zonder risico. John Terry van Chelsea is ook zo'n voetballer. En in de verdediging van Manchester United lopen er die nog veel minder kunnen shotten dan die twee.»
Nol Hendriks «Bij Roda hadden we toen Humphrey Rudge. Een hele matige voetballer, vond iedereen bij ons, maar Leekens zette hem in de Uefacup-wedstrijden tegen Bordeaux en AC Milan in de basis! Met maar één taak: de spelverdeler van de tegenstander uitschakelen. Hij deed dat perfect! Weinig trainers zouden dat in die jongen hebben gezien, en nog veel minder zouden het hebben aangedurfd om hem in de ploeg te zetten. Maar mede dankzij Rudge hebben we Bordeaux toen uitgeschakeld en zijn we tegen Milan pas gesneuveld na strafschoppen.»
Georges Leekens: Dure Vogel
HUMO Leekens is naar verluidt niet goedkoop.
Lambrecht «Voor grotere clubs zal dat nog wel meevallen, maar voor Lokeren was het een dure vogel. Maar ik heb dat geld gráág uitgegeven. Toen ik hoorde dat hij bij Kortrijk had getekend, heb ik hun voorzitter gezegd: 'Ge kunt op uw twee oren slapen, ge gaat niet zakken.' Was Georges bij ons gebleven, dan stonden wij nu ook in de top tien. Daar ben ik tweehonderd ten honderd zeker van.»
Hendriks «Met Leekens heeft Roda in 2002 de kwartfinales van de Uefabeker gehaald. Ik durf te beweren dat we zonder hem waren gedegradeerd. We hadden toen een hele moeilijke groep, met veel onderlinge ruzies. Achtentwintig spelers, en die waren er allemaal van overtuigd dat ze in de basis hoorden. Onze eerste trainer dat seizoen, Jan van Dijk, is daar al na vijf speeldagen op stukgelopen. Maar Leekens maakte er binnen de kortste keren een team van. Ik weet niet hoe, maar er zijn niet veel trainers die het hem zouden hebben nagedaan.»
HUMO Hij kan heel goed motiveren.
Zitka «Ik kende geen woord Nederlands toen ik bij Lokeren aankwam, en amper Engels. Echt van gedachten wisselen zat er niet in, en toch heeft Leekens me binnen de kortste keren zelfvertrouwen ingepraat. In telegramstijl bijna. Als ik een goal had geslikt: 'It's okay.' Als ik wat te onzeker in doel stond: 'Stay hungry.' Kleine dingen, maar 't werkte wel.»
Dupré «Mensen motiveren is zijn grootste troef. Hij laat zijn spelers geloven dat ze slimmer zijn dan de tegenstanders, zeker als je tegen een topper moet. 'Zij kunnen misschien beter shotten, maar wij zíén het beter.' Dat wérkt dus. Je stapt met een ander gevoel het veld op.
»Hij probeert je ook op te naaien. Net voor een wedstrijd tegen Anderlecht zei hij me: 'Boussoufa heeft mij gezegd dat hij u zot gaat spelen.' Ik weet nog steeds niet of dat waar was, maar ik wist één ding: Boussoufa zou mij níét belachelijk maken.»
Boussoufa «Vlak voor die AA Gent-Club Brugge waarin ik drie keer gescoord heb (in 2006, red.), had Georges me gezegd: 'Als je echt hogerop wil, moet je in topwedstrijden als deze nóg meer je stempel drukken.' Nou, dat is goed gelukt. Overdreven goed, zelfs (lacht).»
Lombaerts «De ene speler verdraagt meer dan de andere, en dat voelt hij heel juist aan. Oudere spelers laat hij bijvoorbeeld veel meer met rust: hij weet dat hij daar niet te veel tegen moet zagen.»
Dupré «Hij pakt ook nooit spelers aan waar de hele groep bij is, en nooit zal hij iemand persoonlijk kwetsen.»
Boussoufa «Het is meer dan eens gebeurd dat hij na een slappe eerste helft het hele elftal mietjes noemde. Maar één speler voor mietje uitschelden: nooit.»
Dupré «Daar is hij te verstandig voor. Hij weet dat zoiets op den duur averechts werkt. En met Afrikanen is hij extra voorzichtig, want het eergevoel van die jongens is nóg groter.»
Lombaerts «Hij doet mij een beetje aan Dick Advocaat denken (twee seizoenen lang Lombaerts trainer bij Zenit Sint-Petersburg, red.). Het zijn allebei goeie psychologen. Niet echt vaderlijk, daarvoor bewaren ze net iets te veel afstand, maar niet té streng, en ze lachen heel vaak.»
Dupré «Zijn speeches, zijn trainingen, zijn gesprekken onder vier ogen, overal stopt hij grapjes in. Zeker bij jonge gasten slaat dat aan. Na een tijdje ken je die grappen wel - ze komen nogal vaak terug (lacht) - maar liever dat dan elke dag hetzelfde negatieve gezeik.»
Louagie «Soms gebeurde het dat onze voorzitter de spelers de levieten las. Dan gebruikte Leekens dat - heb ik achteraf gehoord - om zijn spelers tegen ons op te zetten: 'Jullie zijn beter dan ze denken!'»
Boussoufa «Hij nam het zelfs voor ons op waar het bestuur bij was. Eigenlijk deed hij dat altijd: als iemand de spelers bekritiseerde, dan nam hij meteen alle verantwoordelijkheid en druk op zich.»
Dupré «De pers noemde Lokeren een grijze muis: de resultaten vielen wel mee, maar het voetbal leek nergens naar. 'Laat ze maar schrijven,' zei hij dan, 'wij pakken de punten, wij pakken de poen, wij zijn gewoon slim.' En dan verwees hij altijd naar ploegen die wel mooi voetbal speelden maar achter ons stonden.»
Louagie «Hij is ook ongelofelijk leep. Toen we Ruiz en Azofeifa naar Gent hadden gehaald, zei hij overal in de pers dat die jongens zeker nog niet inzetbaar waren en dat er absoluut nog versterking bij moest komen. De eerste twee wedstrijden van het seizoen kregen we een pandoering, en wat was het gevolg: het publiek riep 'Louagie buiten'. Ah ja, want we hadden slecht aangekocht. De boodschap was overgekomen: het was allemaal mijn schuld.
»Zelf is hij altijd heel kalm, maar hij zaait voortdurend onrust. In de pers, in het bestuur... Daar is hij een meester in.»
Lambrecht «En dat is ambetant. Maar nu hij bij Lokeren weg is, moet ik toegeven dat hij ook daarin gelijk heeft. Zeker als het goed gaat, houdt hij iedereen scherp. Nu ook in Kortrijk, het hele seizoen lang, 't was nooit hosanna. En zie waar ze nu staan.»
HUMO In bijna elke club laat hij iets tastbaars achter: computers, een sauna, nieuwe douches, verf op de muren...
Louagie «Alle goeie trainers doen dat. In Gent heeft hij drainage voor het oefenveld gevraagd én gekregen. Daar zijn we alleen maar beter van geworden.»
Lambrecht «Alles wat hij vroeg van nieuw materiaal, vond ik verantwoord. Zelfs die jukebox.»
HUMO Een jukebox?
Lambrecht «Wat zeg ik nu? Een jacuzzi! (lacht)»
Dupré «En een sauna kwam er ook, al was dat voor mij de normaalste zaak van de wereld. Bij Gent hadden we er in de jaren negentig, onder Boskamp, al één. Bij Standard ook. Zelfs bij Zulte Waregem, toen we nog in tweede speelden.»
Teklak «Hij is kinesist, vergeet dat niet. Hij wil dat je na een training je spieren kan ontspannen. Hij zorgt er ook voor dat er na de training altijd meer dan één kinesist is: zo wordt iedereen snél verzorgd. Dat is belangrijk.»
Louagie «Als licentiaat kinesitherapie heeft hij lang een flinke voorsprong op andere trainers gehad. Die theoretische achtergrond, gecombineerd met zijn ervaring als topspeler, maakte hem redelijk uitzonderlijk. Begin jaren negentig heb ik hem nog gezegd: 'In het land der blinden is eenoog koning.'»
HUMO Die voorsprong is hij ondertussen wel kwijt, niet?
Louagie «Ja, maar hij heeft op een andere manier voorsprong genomen: door zijn ervaring is hij geslepener dan de rest. Hij kent letterlijk iedereen in de Belgische voetbalwereld, en hij bespeelt ze perfect. Ik moet nog geregeld lachen als ik hem op tv tegen een scheidsrechter tekeer zie gaan. Als er één coach is die geel in rood kan veranderen, dan is het Georges. Een showman, hè.»
undefined
Georges Leekens: Een goed mens
HUMO Als hij ergens aankomt, neemt hij meteen het heft in handen. Hij gaat de club bijna leiden.
Lambrecht «Hij stapt in je auto en hij wil meteen het stuur overnemen. Elf jaar geleden, toen hij hier voor het eerst was, gaf dat natuurlijk vonken. Ik was toen nog maar 67, in de fleur van mijn leven, en ik was de baas, niemand anders. 'Blijf eens van mijn stuur,' zei ik, 'dat is mijn auto en ik ben de chauffeur!' Nu zou ik hem met plezier laten rijden, en hij zou dat nog goed doen ook. Georges is op zijn best als je hem zijn goesting laat doen. Voelt hij zich beperkt, dan krijg je conflicten.»
Louagie «Ik heb nooit, maar dan ook nooit een openlijk conflict met hem gehad. Dat was juist het probleem. Met Georges kán je geen ruzie maken, omdat je bijna geen echt gesprek met hem kan voeren. Nooit heb ik het gevoel gekregen dat ik tot die man doordrong. Als ik hem een pertinente vraag stelde, begon hij over iets anders! Wij gunnen onze trainers veel vrijheid, het zijn een soort CEO's die redelijk ongemoeid hun gang kunnen gaan, maar om de twee, drie weken zitten we toch eens samen en dan moet je over de dingen kunnen praten. Echt praten. Met Georges lukte dat bijna nooit. Wat je ook zei, hij bleef gewoon zijn zin doen.»
Dupré «Hij is altijd heel vriendelijk, maar ik had vaak de indruk dat het niet helemaal gemeend was.»
Teklak «Altijd lacht hij, altijd is hij positief: dat komt soms onecht over. Maar soms krijg je de echte Leekens te zien. Ik zeg niet waarom, dat vind ik privé, maar ik heb hem ooit in tranen gezien. Sindsdien wéét ik dat hij echt gevoelig is.»
Boussoufa «Het is gewoon een hele warme man. Zelfs met de jongens op de bank had hij een goeie band. Hij interesseerde zich echt voor ze. Bij hem ben je eerst mens en dan pas voetballer. Bij Gent waren er ploegmakkers met problemen in de familie, en die mochten altijd naar huis toe.»
HUMO Ook een manier om de spelers achter je te krijgen.
Boussoufa «Hij doet dat niet om daar zijn voordeel uit te halen, maar gewoon omdat hij een goed mens is.»
Dury «Mijn eerste wedstrijd in eerste klasse was uit bij AA Gent, en hij was daar toen coach. Ik voelde me erg onwennig, ik had net voorzitter De Witte officieel de hand geschud, en plots kwam Georges naast me staan. Hij pakte mijn schouder vast: 'Kom maatje, wij gaan een potje koffie drinken en dan toon ik u hier de weg.' Dat soort menselijkheid - gewoon, normaal doen - is zeldzaam in het wereldje van eerste klasse. Jan Ceulemans is ook zo.»
Lombaerts «Toen we met Zenit kampioen werden, heeft hij me via sms proficiat gewenst. Op zich niet zo ongewoon, maar toen ik geblesseerd was, heeft hij me zelfs gebeld om te horen hoe het ging.»
Nol Hendriks «Hij is hier nu al bijna tien jaar weg, maar rond Nieuwjaar krijg ik nog altijd een kaartje van hem. Een echte gentleman.»
HUMO Niet toen hij in 2007 halsoverkop vertrok bij AA Gent.
Louagie (lachje) «Hij zou bijtekenen: 'Beloofd!' Er mochten zelfs tv-camera's bij: een shake-hands, hier op de parking voor het secretariaat, om alle geruchten over een vertrek de kop in te drukken. Een paar dagen later zette hij zijn handtekening in Lokeren. Dat was er serieus over en dat wist hij: hij was voor heel België uit de bocht gegaan.
»Maar goed: dat is alweer lang vergeten natuurlijk. In het voetbal telt alleen morgen. Dat beseft Georges als geen ander, en daarom houdt hij het al zo lang vol. Al die clubs, al die stress: aan veel andere trainers vreet dat. Hij kan dat allemaal van zich afzetten.»
Hendriks «Hij was graag bij Roda, maar Kerkrade was 250 kilometer rijden van zijn dochter, zijn zieke vrouw (die enkele jaren geleden een zware beroerte kreeg, red.) en zijn vriendin. Dus was hij er vaak niet. Dat was het enige probleem dat wij met hem hadden. Ik had daarover eens iets tegen een journalist gezegd en die had ervan gemaakt: 'Leekens is lui.' Leekens boos, maar toen ik het hem had uitgelegd, was hij het ook meteen vergeten. We dronken een biertje en daarmee was de kous af.
»Op het einde van het seizoen hadden we afgesproken om eens over de toekomst te praten: Leekens, de voorzitter en ik. We waren wat over koetjes en kalfjes aan het praten en plots zei hij: 'Jullie komen me vertellen dat we niet verder gaan als ik niet verhuis.' Dat klopte, dus gaven we dat meteen toe. 'Wel,' zei hij, 'ik verhuis niet. Maar ik heb hier een fijne tijd gehad, en daar gaan we op vieren.' En hij trakteerde ons op een etentje met wijn. Welke trainer zou zoiets doen?»
undefined
Schone Leekens duren niet lang
HUMO Hij blijft nooit lang bij een club. Is KV Kortrijk hem na dit seizoen kwijt?
Lambrecht «Ik vrees van wel. Hij is slim, hè? Als hij weet dat hij er het maximum uit heeft gehaald, vertrekt hij liever zelf dan halverwege 't volgende seizoen buitengesmeten te worden.»
Louagie «Dat vind ik niet eens een zwak punt. Hij is een crisismanager - die heb je in het bedrijfsleven ook. Hij kiest zijn ploegen ook op die basis: kan ik er op korte termijn een aanzienlijke vooruitgang boeken?»
Lambrecht «En als hij ergens elders meer kan verdienen, is hij natuurlijk ook weg. Maar dat kan je hem niet kwalijk nemen.
»We stonden vorig seizoen zevende of achtste, alles lag in zijn plooi, en Georges kwam bij mij. 'Ik heb een probleem,' zei hij. 'Ik kan 50 miljoen per jaar gaan verdienen in Saudi-Arabië.' (uiteindelijk ging de job naar Eric Gerets, red.) Tja, wie had er een probleem? Niet Georges, maar ik: ik was mijn trainer kwijt, hij kreeg 50 miljoen (lacht). Maar ik gunde hem dat.»
HUMO Ook opmerkelijk: hij is bijna nog nooit ontslagen.
Lambrecht «Wanneer ontsla je een trainer? Als het echt niet anders kan. Maar bij Georges waren de resultaten altijd goed. Jacky Mathijssen is zeker niet slecht, maar als je maar 3 punten op 33 haalt, dan klopt er iets niet, hè?»
Louagie «Grote trainers vliegen gewoon zelden buiten: ze doen waarvoor ze gekomen zijn. Je zal mij ook nooit horen zeggen dat ik ontevreden ben over het werk dat hij bij Gent heeft geleverd, integendeel. Hij is hier drie jaar gebleven, en wij wilden hem zelfs nog langer houden. Bij Cercle Brugge, Lokeren en Moeskroen is hij zelfs twee kéér trainer geweest. Dat zegt genoeg, denk ik.»
Dury «Sinds ik mee mag stemmen, is Leekens elk jaar door zijn collega's genomineerd als Trainer van het Jaar. Eén keer, toen hij bij Gent zat, heeft hij die prijs ook gewonnen. Dat is niet veel trainers gegeven.»
Lambrecht «'t Is simpel: over Georges kun je geen slecht woord zeggen.»
Boussoufa «Georges kan alles.»
undefined