‘Ik heb de regerings­vorming gewonnen, dus Bart De Wever mag ‘De container cup’ hebben.’ Beeld Saskia Vanderstichele
‘Ik heb de regerings­vorming gewonnen, dus Bart De Wever mag ‘De container cup’ hebben.’Beeld Saskia Vanderstichele

De 7 HoofdzondenDe 7 Hoofdzonden

Georges-Louis Bouchez: ‘‘Het is niet omdat mijn partij in de regering zit, dat ik alles fantastisch moet vinden’

Georges-Louis Bouchez (35) staat bekend als het enfant terrible van de Wetstraat. De man op wie Bart De Wever zijn tanden stukbeet tijdens de formatie. De partijvoorzitter die de eendracht binnen de regering-De Croo af en toe met een brede tandpastaglimlach op de proef stelt. Het onvermoeibare communicatiekanon van de MR dat zich op sociale media in debatten mengt met Jan en alleman, maar het liefst van al met Marc Van Ranst. Een ideale klant kortom voor De 7 Hoofdzonden!

Raf Liekens

HUMO Wat betekenen de hoofdzonden voor u?

GOERGES-LOUIS BOUCHEZ «Iedereen zondigt, dus het heeft geen zin om perfect te willen zijn. Het is beter om je zwakheden te kennen en ze te temperen. Maar als liberaal vind ik plezier ook belangrijk. Daarom beoordeel ik niet alle hoofdzonden even streng.»

HUMO Waren ze aanwezig in uw opvoeding?

BOUCHEZ «Mijn ouders waren niet zo moraliserend. Ze benadrukten dat je hard moet werken en verantwoordelijkheid moet dragen voor je daden. Ze gaven me veel vrijheid. Daardoor heb ik nooit grote stommiteiten begaan. Ik ben nooit op een politiebureau beland, of dronken in het ziekenhuis. Mijn strafste stunt was na een ­feestje van mijn ouders. Terwijl zij afscheid namen van hun vrienden, dronk ik als kind alle restjes uit de wijnglazen leeg. Sindsdien drink ik geen alcohol meer (lacht). Ik heb net als zij een natuurlijk respect voor de regels. Het is beter om het goede voorbeeld te geven dan anderen te vertellen wat ze moeten doen.»

Hoogmoed

BOUCHEZ «IJdelheid is wellicht mijn grootste valkuil, net zoals bij veel politici.»

HUMO U bent wel next level. Iedereen weet dat u keihard pleitte voor de heropening van de kappers, omdat uw haar niet meer goed lag.

BOUCHEZ (lacht) «Dat was voor véél mensen belangrijk. Ik ken oudere dames die in de ­winter niet meer naar buiten ­durfden, uit schaamte voor hoe ze eruitzagen. Mijn moeder zei altijd: ‘Het is beter dat mensen je benijden dan dat ze medelijden met je hebben.’ Zelfs als je weinig geld hebt, moet je je best doen om er deftig uit te zien. Dat krikt je moreel op. Als je je opmaakt voor een feestje, voel je je toch altijd pico bello?»

HUMO Welke uiterlijke details vindt u belangrijk?

BOUCHEZ «Alles. Je das rechttrekken en een kreukvrij hemd dragen kost niets, behalve wat discipline. Onberispelijke orde creëert rust in mijn hoofd. In mijn ijskast is alles gerangschikt per ­genre, mijn kostuums hangen in ­volgorde van aankoop en ik leg mijn spullen telkens op dezelfde plaats. Zo verspil ik ’s morgens geen tijd aan het zoeken naar mijn sleutels. De stress die je daarvan krijgt, kan je een ­halve dag achtervolgen.

»Ook hier op ons partijbureau wil ik dat alles netjes is. Geen stoelen die scheef staan. (verschuift een boek op zijn glazen tafel, zodat het mooi parallel ligt met het Formule 1-kostuum eronder) Een slordig bureau valt meestal samen met een slordig brein.»

HUMO U bent een controle­freak.

BOUCHEZ (lacht) «Ik controleer het controleerbare, zodat ik me beter kan concentreren op essentiële en onvoorziene zaken.»

HUMO Hebt u vooroordelen tegenover mensen die er slordiger uitzien of geen duur pak dragen?

BOUCHEZ «Ik heb mijn gebreken, maar dát niet. Ik verlang hoge standaarden van mijn medewerkers, maar niet op het vlak van kledij.»

HUMO Wat zijn die standaarden?

BOUCHEZ «Mijn ­organisatie moet draaien zoals een ­Formule 1-team. In de pit lane staan negentien ­mecaniciens rond een wagen die perfect hun taak kennen, en ze vervullen die snel, precies en zonder dat er iets gezegd moet worden. Men zegt soms dat ik veel zelfvertrouwen uitstraal, maar dat komt door onze rigoureuze organisatie.»

HUMO Was uw trots gekrenkt toen u van de vijftien jaar oudere Bart De Wever verloor in ‘De container cup’?

BOUCHEZ «Ach, ik was daar om me te amuseren en mezelf op een andere manier te tonen in Vlaanderen. Ik had niet verwacht dat De Wever het zo serieus zou opvatten – hij heeft er een máánd voor getraind. Waar haalt hij die tijd? Ik had me niet speciaal voorbereid, maar ik ­wilde hem wel kloppen in het lopen, omdat we dat allebei vaak doen. Helaas liet ik het afweten tijdens het fietsen. De andere proeven waren zo goed gegaan dat ik dacht dat het al binnen was. Ik reed een soort ereronde, waardoor ik één minuut per kilometer verloor. Dat was een vergissing. Maar ik heb de regeringsvorming gewonnen, dus hij mag ‘De container cup’ hebben, hoor (lacht).»

HUMO Hij heeft een hekel aan u en maakte er een persoonlijke revanche van. Bestaat er een kans op verzoening?

BOUCHEZ «Ik hoop het. De Wever is een erudiet man met wie ik graag discussieer. Bij de heropening van de ­terrassen heb ik hem uitgenodigd om samen te gaan eten, maar hij heeft nog niet toegezegd.»

HUMO Speelde hoogmoed u soms ook parten tijdens de regeringsonderhandelingen?

BOUCHEZ «Op sleutelmomenten heb ik mezelf ingetoomd. Toen De Wever Egbert Lachaert (Open VLD-voorzitter, red.) en mij vorig jaar in juli aanviel in ‘Terzake’, heb ik gezwegen. En ­enkele weken later opnieuw, toen de anderen me eruit wilden gooien, omdat ik zogezegd onredelijk was. Mijn instinct smeekte me om te reageren, maar dan was ik eraan. Daarom temperde ik mijn hoogmoed. Sommigen schilderen mij af als een ongeleid projectiel, maar ik heb als partijvoorzitter nog niets gedaan waar ik niet grondig over heb nagedacht. Ik reageer snel, maar niet impulsief. Soms tik ik een tweet in en wis ik hem al voor ik ’m heb gepost.»

HUMO U werd voorzitter op uw 33ste. Had u nooit het gevoel dat het te vroeg was?

BOUCHEZ «Nee, zo hoogmoedig ben ik wel. Ik heb veel geleerd en ben nu een ­betere voorzitter dan een jaar geleden. Maar ik was er klaar voor. Ik had voor Didier Reynders en Charles Michel gewerkt, was parlementslid geweest, gemeenteraadslid, schepen van Financiën in Bergen, waar ik als jonge lijsttrekker Di Rupo had uitgedaagd. Sommige dingen leer je pas door ze te doen. Met meer ervaring had ik sommige zaken misschien wel beter aangepakt. Die clash op het ­einde van de regeringsvorming, bijvoorbeeld, toen ­Conner ­Rousseau (Vooruit-­voorzitter, red.) ons wilde inruilen voor het CDH. Spannend moment (lacht). Maar wel nuttig: het dwong ons om een stevig regeerakkoord te maken dat de voorbije weken dé leidraad was om de discussies over de lonen en de bedrijfswagens te beslechten.»

‘Sommigen schilderen mij  af als een ongeleid projectiel, maar ik heb als partijvoorzitter nog niets gedaan waar ik niet grondig over had nagedacht. Ik reageer snel, maar niet impulsief.’ Beeld Saskia Vanderstichele
‘Sommigen schilderen mij af als een ongeleid projectiel, maar ik heb als partijvoorzitter nog niets gedaan waar ik niet grondig over had nagedacht. Ik reageer snel, maar niet impulsief.’Beeld Saskia Vanderstichele

HUMO Eén van de aanleidingen voor die clash was een Humo-interview in september, waarin u zei dat Sophie Wilmès ‘zeker premier zou blijven’ en het Vivaldi-akkoord rechtser zou zijn dan de paars-gele deal tussen De Wever en Paul Magnette. De andere partijen pikten dat niet. Waarom zei u dat toen?

BOUCHEZ «Op zondag zouden Conner en Egbert hun opdracht als preformateurs beëindigen en de fakkel doorgeven aan twee formateurs. Die nieuwe missie zou op dinsdag starten. Het leek me perfect om op dinsdag in Humo mijn eisen te stellen, waaronder Sophie als premier. Uiteraard had ik een plan B en C: ik wist wat ik kon lossen en wat ik in ruil wilde. Maar toen jullie dat interview twee dagen vroeger al online gooiden, in de delicate eindfase van de preformateurs, was dat een bom. De anderen gebruikten dat interview als stok om me te slaan.»

HUMO Volgens Rousseau en andere voorzitters betaalde u toen een flinke prijs om aan boord te blijven: u liet Wilmès vallen als kandidaat-premier en moest de sociale agenda van de socialisten slikken.

BOUCHEZ «Alexander De Croo was mijn plan B: een liberaal, daar kon ik mee leven, hoor! En toon mij eens waar ik inhoudelijk heb toegegeven. De vermogens- en meerwaardebelastingen hebben we afgeblokt. In het sociaal overleg werd de loonwet van ’96 behouden, ondanks alle cinema. Hetzelfde voor het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens (al daalt dat ­vanaf 2023 wel voor vervuilende wagens, red.). Alle hervormingen van de regering-­Michel bleven intact. De pensioenleeftijd ligt nog altijd op 67 jaar. Het migratiebeleid is hetzelfde als onder Theo Francken

HUMO Hebben de socialisten niet een pak geld extra gekregen voor de gezondheidszorg en de sociale zekerheid?

BOUCHEZ «De uitgaven in de gezondheidszorg waren al opgetrokken door de regering-­Wilmès. En de pensioenen stegen onder Charles Michel sterker dan nu. Ach, Conner heeft voor zijn volgers een ­verhaaltje opgehangen, om hen te doen geloven dat hij fantastisch heeft onderhandeld. Maar in geen enkel hoofdstuk in het regeerakkoord werden onze eisen genegeerd.»

HUMO Waarom wekte u zulke heftige reacties op bij uw tegenstanders?

BOUCHEZ «Ik stond ­constant in de vuurlinie. ’s Morgens botste ik met de groenen over migratie, ’s middags met CD&V over de staatshervorming en ’s avonds over fiscaliteit met de socialisten. Aan het eind van de dag hadden ze allemaal een hekel aan me, omdat ik rechts, belgicistisch en liberaal ben. So what? Als iedereen je sympathiek vindt, heb je niet het onderste uit de kan gehaald. Het zit ook niet in mijn karakter om me te verschuilen, zoals sommige andere voorzitters. Zij brachten vijf parlementsleden mee die het vuile werk moesten doen. Ik liet me bijstaan door mijn latere ministers Sophie Wilmès en David Clarinval, maar ik speelde álle matchen zelf. Wie denkt hij wel dat hij is, dachten ze soms. Maar dat is geen pretentie, het is passie.»

HUMO In De Tijd zei u dat de helft van de partijvoorzitters zou dansen op uw graf.

BOUCHEZ «Ja, ik heb een ­grote grafzerk nodig, zodat er voldoende plaats is voor iedereen. Het zal er wel gezellig zijn (lacht).»

HUMO Toch zegt uw omgeving dat u gevoeliger bent dan u laat uitschijnen. Raakt het u niet als mensen u haten?

BOUCHEZ «Mijn doel is mensen overtuigen, niet populair zijn. Anders was ik beter tv-presentator geworden. Jezelf geliefd maken door je ideeën te verloochenen, dat heeft geen ­waarde. Je bedriegt jezelf en bent populair vanwege een leugen. Ik heb liever een groep die me echt steunt dan een heel leger dat eigenlijk niet weet waarvoor ik sta.»

Traagheid

BOUCHEZ «Het moet vooruitgaan bij mij. Ik verveel me snel en ben altijd bezig. Mijn moeder noemde me als kind al ‘Beep-beep’ (naar het cartoonfiguurtje Roadrunner dat op zijn arm staat getatoeëerd, red.).»

HUMO Slaagt u er soms in om helemaal niets te doen?

BOUCHEZ «Onmogelijk! Zelfs niet op vakantie. De eerste twee dagen haal ik slaap in, daarna wil ik dingen dóén: sporten, een stad bezichtigen, bijleren over de geschiedenis… Op mijn gat aan het ­zwembad liggen hou ik geen namiddag vol. Mijn hoofd gonst altijd van de ideeën en die stuur ik snel door naar mijn medewerkers, om ze niet te vergeten.»

HUMO Ik stel me u deze zomer voor op een dj-party aan een zwembad in Saint-Tropez met een schare mooie vrouwen in uw buurt.

BOUCHEZ (lacht) «Dan zou ik het liefst de dj zijn. Maar ik ben inderdaad nogal blingbling. Vorige week was ik op de opening van het Brusselse zomerterras O2, ook zo’n hippe plek met een zwembad en ­beautiful people… Maar ik wil deze zomer ook naar het buitenland. Dat is al geleden van februari 2020, toen ik naar een Formule 1-event in Barcelona ben gegaan. Sindsdien heb ik geen enkele dag vakantie genomen.»

HUMO U communiceert zoals u leeft: vol gas. In de docuserie ‘BDW’ op Eén ergerde De Wever zich eraan dat u en Conner Rousseau zelfs tijdens onderhandelingen vaak met de smartphone bezig waren. Is Instagram belangrijker dan gesprekken over miljarden euro’s?

BOUCHEZ «Als het om de knikkers ging, zat ik niet op mijn telefoon te tokkelen. Dan was ik aan het woord. Maar als de N-VA en de PS voor de zesde keer uitleggen waarom ze niet overeenkomen, scrol ik liever wat op Twitter. Ik haat tijdverlies.»

HUMO De pers verbaast zich erover dat u evenveel tweet als alle andere Franstalige partijvoorzitters samen. ‘Hij heeft een mening over alles en reageert op alles en iedereen die hem tegenspreekt, anoniem of niet. Die omniprésence en directe stijl botsen met de politieke gebruiken in de Wetstraat,’ schreef Trends.

BOUCHEZ «Ik ben een politicus van de nieuwe generatie, die is opgegroeid in het digitale tijdperk. Daardoor ben ik er handiger mee dan de vorige generatie. In het nieuwe politieke klimaat zijn er alleen nog kleine partijen die moeten vechten voor hun plaats. Dat vraagt om radicale keuzes, maar de politieke klasse in België is dat niet gewoon. Daardoor zeggen mensen: ‘Die partijen zeggen allemaal hetzelfde, kleden zich hetzelfde en gedragen zich hetzelfde’. Zo worden de extremen het enige alternatief. ­Jonge politici begrijpen nu dat je je ideeën overal met vuur moet verdedigen, en dat niet álles onderhandelbaar mag zijn. Het is ook niet omdat mijn partij in de regering zit dat ik alles wat die regering doet fantastisch moet vinden. Onze ministers moeten compromissen sluiten in het algemeen belang. Maar als partijvoorzitter ben ik de bewaker van de liberale tempel. Ik word te goed betaald om de woordvoerder van de regering te spelen.»

Hebzucht

HUMO Hoe belangrijk is geld voor u?

BOUCHEZ «Mensen die ­zeggen dat geld niet zo belangrijk is, hebben genoeg of zijn leugenaars. Ik ben geen nouveau riche, maar een ancien pauvre. Mijn ouders hebben hun hele leven hard gewerkt. Uiteindelijk hielden ze net genoeg over voor een eigen huis. Toen ik nog kind was, hadden ze vaak stress: één tegenslag en we konden de huur niet betalen. Ze waren zelfstandigen, dus het geld rolde niet automatisch binnen. Ik kwam niks tekort, maar materiële zekerheid heb ik nooit gekend. Daarom werd dat een obsessie. Met mijn eerste salaris heb ik meteen een lening afgesloten voor een appartement. Eén bank wilde me aanvaarden, met een intrestvoet van 8 procent, omdat ik een risico­klant was. Maar ik wilde niet één maand van mijn leven huren.»

HUMO U lijkt me het prototype van de jonge belegger.

BOUCHEZ «Ik zou dat graag doen, maar heb er geen tijd voor. Ik spaar veel, omdat ik nauwelijks tijd heb om geld uit te geven. Ik weet altijd tot op de centiem wat er op mijn rekening staat. Eén à twee keer per dag check ik dat, en controleer ik elke uitgave, om te vermijden dat ik stommiteiten bega. Ik heb een hekel aan verspilling. Als we na een lunch sandwiches over hebben, sta ik erop die uit te delen aan het personeel of desnoods aan ­daklozen. Ik heb geleerd om zuinig te zijn en zorg te dragen voor mijn spullen, omdat er misschien geen geld was voor iets nieuws. Een gat in mijn broek laat ik herstellen. Ik werk op een computer van 2010 en mijn tablet is ook al zes jaar oud. Als ik morgen stop met werken, wil ik een tijd voort kunnen zonder dingen te moeten doen waar ik geen zin in heb. Daarom koop ik geen dingen die ik niet nodig heb. En als ik ergens te veel voor heb betaald, ben ik daar dagen ziek van, zelfs als het maar 50 euro is.»

HUMO Wat zou u kopen als u steenrijk was?

BOUCHEZ «Geld kan je drie dingen bieden: gemoedsrust, plezier en de kans om je passie te beleven. Bij mij is dat racen op circuits. Als ik miljardair was, zou ik een F1-team kopen. Dat is mijn ultieme droom. Een ­dikke villa zegt me weinig. Mijn appartement is klein, maar ik ben er toch alleen maar om te slapen. Dit bureau is mooier dan mijn huis. Ik heb wel een goeie wagen.

»Maar zelfs als miljardair zou ik passen voor ­decadentie. Ergens met veel show binnenkomen en de hele zaal een tournee geven zonder dat je iedereen kent, dat is geen vrijgevigheid, maar aanstellerij. Dan trakteer ik liever ­enkele vrienden op een etentje om een speciale gelegenheid te vieren. Op zulke momenten is geld niet belangrijk. Ik hou niet van mensen die op restaurant de rekening uitpluizen en alles tot op de centiem uittellen, omdat ze misschien 3 euro te veel zouden betalen. Dat kan maar twee redenen hebben: ze vonden het niet fijn of het zijn geen vrienden.»

‘Het is niet omdat mijn partij in de regering zit, dat ik alles fantastisch moet vinden. Ik word te goed betaald om de woordvoerder van de regering te spelen.’ Beeld Saskia Vanderstichele
‘Het is niet omdat mijn partij in de regering zit, dat ik alles fantastisch moet vinden. Ik word te goed betaald om de woordvoerder van de regering te spelen.’Beeld Saskia Vanderstichele

HUMO Heeft de politiek geen probleem met hebzucht?

BOUCHEZ «Eerder met verspilling. Vooral in Bergen heb ik vaak aan politici gevraagd: ‘Zou je dit ook uitgeven als het je eigen geld was’? Ik zou een strenge minister van Begroting zijn. Vorige week werd me voorgesteld om nieuwe zetels te huren voor de opnames van een Facebook Live-filmpje. 200 euro! Ik wilde dat niet, wij hebben al mooie zetels. Als ik hier in mijn auto voorbijrij en ik zie dat er binnen nog ergens licht brandt, loop ik terug om het te doven. Wij worden betaald met overheidsgeld en mogen dat niet verspillen.»

HUMO Maar u bent wel mee verantwoordelijk voor de indexering van de partijdotaties.

BOUCHEZ «Ja, ik ben tegen een verlaging.»

HUMO Hoe legt u dat uit in crisistijden, na een schabouwelijke regeringsformatie van anderhalf jaar?

BOUCHEZ «Dat is niet populair, maar politieke partijen moeten niet aan de bedelstaf gezet worden. Overal zie je professionele communicatie: op tv, in de sport, in bedrijven. Als we willen dat mensen geboeid raken door politiek, moeten wij dezelfde kwaliteit bieden. Aantrekkelijke congressen, ­sterke medewerkers, Facebook Live-sessies, lezingen met voldoende videomateriaal en deftige zalen: dat kost geld.»

HUMO Maar de meeste partijen, vooral de N-VA, zwémmen in het geld.

BOUCHEZ «De N-VA wordt goed beheerd. Ze hebben verkiezingen gewonnen en hun eigen gebouw aangekocht. Maar als men morgen 5 procent van mijn middelen schrapt, moet ik mensen ontslaan. Dan zullen we minder goede studienota’s en communicatiefilmpjes hebben. Daar profiteren de extreme partijen van, want zij besteden bijna al hun geld aan makkelijke slogans en filmpjes, zonder te investeren in grondige studies.

»Het probleem is niet dat er te veel geld naar de politiek gaat, maar hoe het wordt verdeeld. Het uurloon van een premier, minister of burgemeester ligt niet zo hoog, in verhouding tot hun werk­last en verantwoordelijkheid. In de privé zouden sommigen drie keer meer kunnen verdienen. Anderen ­krijgen drie keer te veel, omdat ze geen klap uitvoeren. Maar het is aan de kiezer om hen te beoordelen.»

Gulzigheid

BOUCHEZ «Ik ga voluit in alles wat ik doe. Daarom is het goed dat ik geen alcohol drink. Twee pintjes en naar huis, dat gaat niet. Alles of niets. Ik sta zeer gulzig in het leven. Daarom prop ik mijn dag altijd vol met interessante ontmoetingen en activiteiten. Ik geloof niet in theorieën over negatieve groei en consuminderen. Mensen zijn niet gemaakt om te slabakken, we willen altijd meer, beter en zo veel mogelijk tegelijk.»

HUMO Bent u ook een gulzige eter?

BOUCHEZ «Tijdens een verkiezingscampagne val ik altijd af, omdat ik zo druk bezig ben dat ik de hele dag vergeet te eten. Maar als ik op mijn gemak ben en je zet me aan een mooi gedekte tafel, geniet ik met ­volle teugen.»

HUMO Ook tijdens onderhandelingen komt er soms lekker eten op tafel.

BOUCHEZ «Mijn etentjes met Joachim Coens (CD&V-voorzitter, red.) en Egbert waren super! Dat zijn gezellige mannen die sappige verhalen kunnen vertellen. Maar soms kan zo’n diner ook vervelend zijn. Als informateur had ik een etentje met de PS en de N-VA: dat was zo kil dat we beter níét hadden gegeten om tijd te winnen. Je kunt daar ook niet jezelf zijn. Normaal neem ik mensen snel in vertrouwen en vertel ik honderduit, maar dat gaat daar niet. De anderen hebben nu al zoveel lelijks over mij verteld in de pers: stel je voor dat ik hun privézaken had toevertrouwd.

»Ik doe aan politiek zoals een F1-piloot: ik klap mijn helm dicht en doe alles om te ­winnen. Maar als ik uitstap, ben ik joviaal. Tijdens de onderhandelingen heb ik meermaals geclasht met Paul Magnette (PS-voorzitter, red.), maar ons menselijk contact is hartelijk. Helaas maakt niet iedereen dat onderscheid.»

Gramschap

HUMO Uw moeder is Italiaans. Hebt u een latijns temperament?

BOUCHEZ «Ik ben heel passio­neel, maar word haast nooit kwaad. Twee à drie keer per jaar misschien. Maar dan is het wel vre-se-lijk (lacht). Ik word vooral boos van onrechtvaardigheid, van persoonlijke aanvallen, en van mensen die iets zeggen zonder deftige argumenten. Mijn laatste uitbarsting was tegen een journalist die ermee dreigde om dingen uit mijn privéleven te publiceren. Ik offer mijn leven op voor de politiek en ben zeer bereikbaar voor de pers, maar dat kleine restje hou ik voor mezelf. Op Instagram vind je geen foto’s van mezelf met een vriendin. Wie dat niet respecteert, krijgt ervan langs.»

HUMO U windt zich de laatste tijd ook op over het ‘commu­nautarisme’ van links, waarbij de hele gemeenschap zich aan dezelfde regels moet houden.

BOUCHEZ «Dat krijgt veel te weinig aandacht, terwijl het even vernietigend is voor de samenleving als extreemrechts. De linkse partijen willen toegeven op onze democratische basisprincipes, met als doel om zich populair te maken in bepaalde buurten. Je ziet dat in de discussies over de hoofddoek, onverdoofd slachten, gescheiden zwemmen, de Palestijnse strijd… Als het van hen afhangt, wordt de hoofddoek toegelaten in openbare functies. Ze hebben decennialang gestreden voor de secularisering, lieten christelijke symbolen uit overheidsgebouwen weren en veranderden zelfs de namen van de schoolvakanties, van kerst- naar wintervakantie. En nu willen ze ándere geloofssymbolen introduceren. Dat is totaal onbegrijpelijk!

»Van mij mogen mensen dragen wat ze willen. Maar wie voor de overheid werkt, moet neutraal zijn. Als regeringscommissaris of buschauffeur van de MIVB draag je geen kruis, geen keppel en geen lgbtq-pet. Als ik de hoofddoek toelaat aan het loket, op welke basis moet ik dan een Vlaams Belang-T-shirt verbieden? In het voetbal aanvaarden we ook geen scheidsrechter met een tatoeage van Anderlecht op zijn hand. Als je tolereert dat een lerares gesluierd voor de klas staat, wat zeg je dan morgen tegen meisjes die alleen nog gescheiden turn- en zwemlessen willen volgen? De hoofddoek is niet zomaar een stuk stof. In sommige landen legt de staat ’m op. Ook in België zijn er vrouwen die hem niet durven afdoen vanwege de druk in hun gemeenschap. Wat moeten zíj denken nu Sarah ­Schlitz – de ­groene staatssecretaris voor ­Gelijke Kansen! – een vrouw met hoofddoek (de sociaal onderneemster Ihsane Haouach, red.) heeft benoemd als regeringscommissaris? Dat is een nachtmerrie. Haouach moet waken over de gelijkheid tussen man en vrouw, en ze draagt een symbool dat vaak wordt gebruikt voor onderdrukking.»

HUMO In de regering is men niet blij dat u hier een zaak van maakt.

BOUCHEZ «De Vlaamse partijen vrezen dat het extreemrechts in de kaart speelt. Dat is belachelijk. Ik verdedig gewoon onze liberale principes, zonder een godsdienst of bevolkingsgroep te viseren. De andere partijen zouden dat beter ook doen. Veel kiezers zijn overgelopen naar Vlaams Belang omdat de traditionele partijen hun bekommernissen doodzwegen. Ze voelden zich in de steek gelaten door de politiek, omdat niemand hen nog verdedigde. We winnen die mensen niet terug door hen af te schilderen als dommeriken en slechte mensen. Wij onderschatten hoe snel en brutaal de wereld verandert in de ogen van een brede massa. Veel middenklassers zijn bang om hun plaats in de maatschappij te verliezen. Ze vrezen voor economische en culturele achteruitgang. In plaats van te zeggen dat ze het niet snappen, moeten we met hen in discussie gaan en tonen dat we hen wél verdedigen. Ook daarom zal ik niet zwijgen over de hoofddoek.»

HUMO Politiek analisten waarschuwen voor een nieuw kibbelkabinet, met u als grote onruststoker. In de regering-­Michel lagen de Vlaamse partijen voortdurend met elkaar overhoop. Gevolg: zij verloren en Vlaams Belang won.

BOUCHEZ «De Vlaamse partijen hebben verloren omdat de N-VA de regering deed vallen over het Marrakechpact. Ze bliezen een probleem op dat niet bestond. Dat pact had geen enkele invloed op ons migratiebeleid. Door daar moord en brand over te schreeuwen, zei de N-VA eigenlijk tegen de mensen: stem Vlaams Belang.

»Ik respecteer het regeerakkoord voor duizend procent. Als ik vragen krijg over het loonakkoord, de bedrijfswagens of de kerncentrales, herhaal ik het regeerakkoord. Dat zie ik niet bij alle ­andere partijvoorzitters. Telkens als ik mijn mening geef over iets dat niet in het regeerakkoord staat, ben ik een stoke­brand. Maar als een andere voorzitter kritiek geeft op de regering, wordt dat gezien als legitiem. Ik word gek van die twee maten en gewichten. Als ik niets meer mag zeggen, kan ik beter op het strand gaan liggen. (Op dreef) Weet u wat het bedje spreidt voor de extremen? Partijen die vóór een onderhandeling ­straffe verklaringen afleggen, nadien met lege handen naar huis moeten en dan doen alsof ze iets formidabels hebben gedaan.»

HUMO U doelt op de onderhandelingen over het sociaal akkoord?

BOUCHEZ «Als je vooraf roept dat je de dividenden gaat blokkeren en dat de werknemers 3 of 4 procent loonsverhoging zullen krijgen (Bouchez doelt op Conner Rousseau en Paul Magnette, red.), en je komt terug met de 0,4 procent die al was afgesproken en een consumptiecheque, dan kun je de mensen toch niet wijsmaken dat je het fantastisch hebt gedaan? Je moet geen dingen zeggen die je niet kunt waarmaken.»

Afgunst

BOUCHEZ «Afgunst is iets van links: vinden dat anderen te veel hebben. Vreselijk. Het zal pretentieus klinken, maar ik ben supertevreden met mijn leven. Als je ziet vanwaar ik kom… Er is maar één mens met wie ik wil ruilen: Lewis Hamilton. (Blaast) Hij is de beste F1-piloot ter wereld, verplaatst zich in een privéjet, heeft zijn eigen merk, neemt deel aan modeshows, ontmoet veel interessante mensen, en is telkens in, euh, goed gezelschap. Ik ben een showman, maar in hem moet ik mijn meerdere erkennen (lacht).»

HUMO Bent u jaloers in de liefde?

BOUCHEZ «Nee, daar ben ik waarschijnlijk te hoogmoedig voor (lacht).»

HUMO En wat als uw vriendin de hele avond staat te flirten met Lewis Hamilton?

BOUCHEZ «Dan onderhandel ik een gehandtekende helm! Ik ben nooit jaloers tijdens een relatie. Nadien soms wel. Dan wil ik weten met wie ze uithangt. En als ze gelukkig is met die ander, steekt dat een beetje, omdat ik graag de ­beste wil zijn.»

HUMO Was u het voorbije jaar ook niet jaloers op de invloed van Marc Van Ranst?

BOUCHEZ «Nee, maar iedereen moet in zijn rol blijven. Als je de overheid adviseert en daarvoor wordt betaald, moet je loyaal zijn.»

HUMO Van Ranst weigert elke vergoeding, omdat hij zijn gedacht wil blijven zeggen.

BOUCHEZ «Maar hij heeft wel de missie aanvaard. Dan is het niet aan hem om in elke tv-studio commentaar te geven op het beleid en zelfs democratisch verkozen politici de mond te snoeren. Ik erger me mateloos aan die vermenging van rollen. Dat is typisch voor onze democratie: iedereen wil de voordelen, maar niet de verantwoordelijkheid. Experts willen dat we op hun wetenschappelijke adviezen vertrouwen, maar sommigen hangen tegelijk de tv-ster uit en geven hun mening over álles. Bepaalde journalisten willen dat we hen zien als neutrale verslaggevers, maar kiezen wel kamp in elk debat. Ze maken je af op Twitter, en als je terugslaat, zeggen ze: ‘Ho, u mag mij niet aanvallen, want ik ben een objectieve journalist!’ Oké, post dan niet zulke scherpe meningen.

»Ook politici moeten in hun rol blijven. Velen ambiëren de macht, maar willen niet de schuld krijgen als er iets fout loopt. Daarom aarzelen ze om beslissingen te nemen, om niemand voor het hoofd te stoten. Ik wil ook macht, maar ik verschuil me niet. Ik maak heldere keuzes en als ik me vergis, zal ik dat wel toegeven.»

HUMO In het coronadebat profileerde u zich als de grote versoepelaar, maar u zat er toch een paar keer glad naast?

BOUCHEZ «Helemaal niet. De maatregelen waren nodig om het virus te verslaan, anders was het een catastrofe geworden. Ik heb nooit om versoepelingen gevraagd, wel om slimme aanpassingen. Dat is een groot verschil. Maar het leek alsof er maar één rationele lijn was: die van de virologen en Frank ­Vandenbroucke (minister van Volksgezondheid, red.). Wie daar kritiek op had, werd weggezet als idioot, populist, egoïst en fantast. Telkens als ik iets zei, stond iedereen klaar met de bazooka. Wanneer enkele weken later bleek dat ik gelijk had, werd dat genegeerd. Ik heb maanden gezegd dat we de mensen wat meer vrijheid moesten geven omdat ze anders mentaal zouden kraken en de regels niet meer zouden opvolgen. We hebben het gezien. Ik heb gepleit voor testevents, ­betere ventilatie en buitenplannen. Dat zijn we nu aan het doen.»

‘Het is niet aan Marc Van Ranst om in elke tv-studio commentaar te geven op het beleid en zelfs democratisch verkozen politici de mond te snoeren. Dat ergert me mateloos.’ Beeld Saskia Vanderstichele
‘Het is niet aan Marc Van Ranst om in elke tv-studio commentaar te geven op het beleid en zelfs democratisch verkozen politici de mond te snoeren. Dat ergert me mateloos.’Beeld Saskia Vanderstichele

HUMO U verweet Van Ranst dat hij deloyaal was, maar toen de regering enkele weken later de paaspauze afkondigde om de derde golf in te dijken, sprak u van een driedubbele vergissing.

BOUCHEZ «Het is niet omdat je wijst op een vergissing, dat je deloyaal bent. Maar niemand heeft me gevraagd wat ik bedoelde. Vergissing één: we hadden strengere regels dan onze buurlanden voor hetzelfde resultaat. Twee: de kappers en niet-essentiële winkels moesten opnieuw dicht, terwijl we hadden beloofd om dat niet meer te doen.»

HUMO Misschien waren ze te snel heropend?

BOUCHEZ «Maar nee! Een maand later mochten ze weer open met hógere cijfers. Dat bewijst dat de schoonheidsberoepen geen impact hadden op de besmettingscijfers (virologen spreken dat tegen, red.). Er waren maskers, CO2-meters en ventilatietechnieken om hen veilig te laten werken, maar men vond het makkelijker om ze te laten sluiten. Dat was vergissing nummer drie: die sluiting kwam er niet om virologische redenen, maar om de mensen een ‘signaal’ te geven dat ze de maatregelen opnieuw moesten opvolgen. Dat had Vandenbroucke in het najaar ook al toegegeven, toen het ging over de ‘niet-essentiële’ winkels. Maar je speelt niet met het levenswerk van mensen, om ‘een signaal’ te geven.»

Onkuisheid

BOUCHEZ «Lust? Oelalaa! (schatert) Dat is delicaat. Ik heb altijd oog gehad voor mooie vrouwen.»

HUMO Zit u op Tinder?

BOUCHEZ «Nooit van m’n leven! Ik heb dat ook niet nodig. Ik krijg via andere sociale media al genoeg binnen.»

HUMO Hebt u nu meer succes in de liefde dan tien jaar geleden?

BOUCHEZ «De vijver is nu veel groter, omdat ik bekend ben. Ik weet niet of vrouwen me leuker vinden, maar doordat ik bekender ben, krijg ik wel meer aandacht.»

HUMO Egbert Lachaert zegt dat macht niet erotiseert, maar eerder afschrikt.

BOUCHEZ «Niet de macht, maar de politíék schrikt af. Weinig vrouwen vinden het fijn dat hun man op zondagmiddag markten en recepties afschuimt, op de onmogelijkste momenten aan de telefoon hangt en voortdurend in het nieuws komt met polemieken en problemen.»

HUMO Bent u in de liefde even offensief als in de politiek?

BOUCHEZ «Nee, ik ben geen player die zomaar bij een vrouw gaat zitten die hij nog nooit heeft gezien. Dat hebben ze niet graag. De kans is groot dat ze je afwijzen omdat je te veel zelfvertrouwen hebt. Vrouwen houden van toevallige ontmoetingen. Mijn tactiek is om dat toeval een handje te helpen. Door te zorgen dat ik net haar pad kruis als ze naar buiten gaat, of de deur open te houden. Zo kun je haar op een ‘toevallige’ manier aanspreken.»

HUMO Houdt u van het verleidingsspel?

BOUCHEZ «Wie niet? Het is belangrijk om dat ook te blijven spelen in een relatie. Anders wordt het minder intens. Ik geloof in de eeuwige liefde, maar daar moet je voor werken. Vaak beseffen mensen niet meer hoeveel geluk ze hebben met hun partner en sluipt de routine erin. Die moet je doorbreken door de ander te verrassen en samen speciale momenten te beleven. De liefde is zoals een bloem: je moet ze tijdig water geven of ze verwelkt. Verliefdheid is een overweldigend gevoel, de eeuwige liefde is een rationele keuze.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234