null Beeld

Geppetto & The Whales brengen hun eerste full-cd uit: 'Heads of Woe'

Geppetto & The Whales, finalisten van Humo’s Rock Rally 2012, hadden al een ep en de singles ‘Oh My God’ en ‘Juno’ op ons losgelaten, nu is er ook een eerste full-cd, ‘Heads of Woe’. De Fleet Foxes-invloeden die ze twee jaar geleden nog breed uitsmeerden, zijn daarop lichtjes aangelengd met geluiden van meer doorgewinterde helden als Bert Jansch, Nick Drake en John Martyn. Geen sea change, wel een gevoelige stap richting muzikale wasdom, getuige de bijna klassieke single ‘1814’.

Jürgen Beckers

We ontmoeten Sander Sterkens en Kobe Dupont (twee van de drie songschrijvers in de groep – Sander is de man met de akoestische gitaar, Kobe die met die prachtige Fender Starcaster) in een prachtige repetitieruimte annex homestudio deluxe in Gierle, gebouwd door Jan Goossens, de vader van Nikas (de derde gitarist en songschrijver), die met The Candy Men in 1990 nog de finale van Humo’s Rock Rally speelde (het jaar van Noordkaap).

We drinken Amstel, meegenomen van een optreden in Texel, Holland. ‘Een dorpsfeest met een tent,’ aldus Sander. ‘We mogen volgend jaar terugkomen voor het grote festival: Sommeltjespop.’

HUMO Heren, jullie debuut komt uit: zenuwachtig?

Sander Sterkens «Enorm! Maar ook gewoon benieuwd: eindelijk zullen we de mening van andere mensen te horen krijgen. In augustus hebben we de plaat opgenomen, eind oktober was ze helemaal af – mix en mastering inbegrepen. Het plan was om ze in november al uit te brengen, maar het heeft allemaal wat vertraging opgelopen. Wij brengen ons materiaal het liefst zo snel mogelijk uit, omdat we onze songs gauw beu worden. Het moet vooruitgaan, we hebben daarnet al aan nieuwe nummers zitten werken.»

Kobe Dupont «Het is vooral de platenfirma die zich bezighoudt met de releasedatum. Lig je bijvoorbeeld voor de feestdagen in de winkel, dan pik je dat nog mee, maar op dat moment verschijnen ook de grote kleppers en word je als beginnende band achteruitgeschoven. December ging bijvoorbeeld niet, omdat de nieuwe van Clouseau dan zou uitkomen.»

HUMO Dat klinkt als een verhaal uit de jaren 90.

Dupont (lacht) «Er is nog niks veranderd. Clouseau bestaat nog steeds.»

Sterkens «Maar ik heb wel de indruk dat de platenmaatschappij achter ons staat, dat ze tijd in ons steken.»

Dupont «Ze willen ons niet tot iets anders kneden.»

Sterkens «Soms proberen ze wel.»

Dupont «Ja, maar niet wat de muziek betreft, meer de verpakking en de promotie.»

Sterkens «‘Het artwork is te donker.’ ‘De clips moeten vrolijker.’ Vooral met de termen urban en leftfield is veel gezwaaid geweest.

»Wij hadden er geen flauw idee van wat ze bedoelden. Eens gaan googelen: bij leftfield kwam ik bij communisme uit (lacht). Toen snapten we er helemaal niks meer van. Nu weten we dat leftfield voor de iets moeilijkere weg staat, terwijl urban meer commercieel is.»

HUMO Zijn ze tijdens de opnames komen luisteren?

Dupont «Eén dag, maar Thom Monahan, onze producer, had liever dat er niet te veel volk naar de studio kwam.»

Sterkens «Aanvankelijk wilden we net die dag uittrekken voor het editen, zowat het saaiste wat je in de studio kunt doen (lacht). Uiteindelijk hebben we toch maar gewoon braaf doorgewerkt. En de reacties waren positief.»

HUMO Was Humo’s Rock Rally 2012 het begin voor Geppetto & The Whales?

Sterkens «De Rock Rally van 2010. Gesneuveld in de preselectie in Genk.»

Dupont «Ons eerste echte optreden samen, we bestonden toen ongeveer drie maanden.»

Sterkens «Humo vatte het achteraf heel goed samen: dat we de grappigste groep waren van de avond. Maar dat was uiteraard niet onze bedoeling (lachje).»

HUMO Deed dat pijn?

Sterkens «Tuurlijk. Maar we hadden wel het gevoel dat we meer in onze mars hadden. We hébben de opnames van die preselectie trouwens nog…»

Dupont (lacht)

Sterkens «Nu horen we die nummers en denken: wat schreven wij toch allemaal? En wat zijn we daar op die Rock Rally gaan doen? Het wás gewoon grappig. Grappig slecht. Het is goed dat we toen met onze neus op de feiten zijn gedrukt. Al vonden we het onterecht, en wilden we het ongelijk van Humo bewijzen (lacht).»


De favoriete artiesten van Geppetto & The Whales

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234