null Beeld

Getipt door Humo: Raketkanon, voltreffer in Dour

Twee jaar geleden was Raketkanon al eens op Dour te bezichtigen, en als u zich afvraagt waarom we het guitige Gentse viertal vorige week opnieuw tipten in ons Dourparcours van 2015, dan hoeft u er enkel de review van hun laatste plaat ‘RKTKN#2’ op na te lezen, of die van hun vorige strooptocht doorheen de Waalse wildernis. Manische teringherrie die zin doet krijgen in balorige baldadigheden: altijd goed.

Katrien Depecker

Begin mei tourden de heren door Engeland, waar hun optreden op het showcasefestival Live at Leeds niet onopgemerkt voorbijging: een journalist van The Guardian stak de loftrompet over hun onconventionele sound en songstructuren. Waarna er prompt gewag werd gemaakt van een Belgische noiserockscene.

Pieter-Paul Devos (zang) (blaast) «Terwijl die helemaal niet bestaat, een Belgische noiserockscene. Het punt is net dat je doet waar je zin in hebt en als muzikant niet vastzit aan een bepaalde stroming. De andere bands waar in dat artikel naar verwezen wordt − Brutus, Dans Dans, The Germans, Drums Are For Parades − doen, net zoals wij, gewoon oprecht hun eigen ding, maar kan je daarom plots spreken over een scene?

undefined

'Er zijn maar twee muzikale genres: echt of fake' Pieter-Paul Devos

»Zolang je het cultiveert om genres aan te bieden, zal iedereen ook in genres luisteren. Terwijl muziek een enorm breed spectrum bestrijkt: de gaps tussen de genres zijn zóveel groter dan de genres zelf.»

Pieter de Wilde (drums) «Ik zie Raketkanon alleszins niet als een noiserockband.»

HUMO Hoe zou je dan willen dat jullie muziek omschreven wordt?

Devos «Eigenlijk moet je de emotie omschrijven, en niet het auditieve aspect. Anders gezegd: een attitude is essentiëler dan een distortionpedaal. Zodra je een distortionpedaal gebruikt, word je al snel gelinkt aan rockmuziek. Terwijl het veel meer gaat om hoe je connect met de mensen met wie je samenspeelt, en hoe de mensen die naar je muziek luisteren connecten met jou als muzikant omdat ze je op één of andere manier begrijpen.

»Er zijn voor mij maar twee muzikale genres: echt of fake. Maakt een band muziek die vanuit het hart en de guts komt, of niet? Raketkanon is voor ons het verlengde van een taal die sowieso in ons zit, en die we op geen enkele andere manier kunnen uiten.»

HUMO De manier waarop jullie dat live op een podium uiten, heeft blijkbaar veel indruk gemaakt op de Britten. Zijn ze daar niet veel gewoon?

Devos «In Engeland heb je sowieso een overaanbod van bands die elkaar na-apen. En een concert van een gemiddelde rockband is op zich al behoorlijk voorspelbaar: je herkent het patroon van de klassieke rocksong vaak sneller dan dat je de emotie voelt. Blijkbaar grijpen wij op een uitgesproken manier het publiek bij de kraag.»

De Wilde «Het was onze allereerste Engelse tour: we hebben daar voor tien man gespeeld, maar evengoed voor honderd. En iedereen was telkens psyched.»

Devos «Ik word ook zelf graag uit balans gebracht als ik naar een optreden ga kijken. Ik herinner me de eerste keer dat ik Wilco zag: ze startten met een americananummer, en in het midden van de song begon de hele band − afgezien van zanger-gitarist Jeff Tweedy, die gewoon bleef doorspelen − te noisen. Om wat later allemaal op exáct dezelfde tel weer samen te komen! Ik weet nog dat ik dacht: fucking hell.»

De Wilde «Nu, je voelt wel heel erg dat alle bands een plekje in de UK willen. We hebben een Brits promobureau dat zich hard inzet voor ons, maar we hebben ook al clubshows gespeeld in Athene, terwijl onze plaat er nog niet eens uit was. Dat is toch nog een trapje hoger.»

Lode Vlaeminck (synths) «Van alle landen waar we al gespeeld hebben, vind ik Engeland zelfs het minst aangenaam. Het eten is er afschuwelijk, en de mensen zijn erg afstandelijk.»

null Beeld

Devos «Ik vond dat allemaal best meevallen. Op voorhand kregen we enkel negatieve verhalen over Engeland te horen: dat je bij wijze van spreken al blij mag zijn als je een boterham krijgt, en dat je je eigen drank moet betalen. Maar daar heb ik niets van gemerkt.»

De Wilde «Goh, in Bristol waren er maar tien pintjes voor de hele band, en na het optreden werden we haast onmiddellijk buitengekuist. Ik vind het er niet gezellig.»

Vlaeminck «En lelijke mensen dat er rondlopen!

undefined

'In Londen werden we op affiches aangekondigd als 'Raektaton' (lacht)' Pieter-Paul Devos

»Maar voor alle duidelijkheid: we hebben ons er geamuseerd, hoor. De fans zijn sowieso cool − we gingen vaak na een optreden nog een pintje drinken met de locals − en Jef (Verbeeck, gitarist, red.) heeft in een Thais restaurant een serenade gespeeld voor de dienster: ze was kwaad omdat hij de gitaren van de muur had gehaald, wat hij handig probeerde op te lossen (lacht).»

De Wilde «En in Londen hebben we een wall of love gedaan met het publiek.»

Devos «Ze hadden er ook last van dyslexie: we werden op affiches aangekondigd als 'Raektaton' (lacht).»

HUMO Vertaalt die buitenlandse interesse zich ook in extra optredens?

De Wilde «We merken toch dat er in het tourschema een aantal landen zijn bijgekomen, ja.»

Vlaeminck «Het betekent vooral dat we in het najaar weer makkelijk twee maanden kunnen gaan touren.»

De Wilde «Maar eerst de festivals − het is weer zomer, altijd geestig. We kijken ernaar uit om terug te keren naar Dour: twee jaar geleden speelden we er onze allereerste grote festivalshow, en er was toen al veel volk. Het leuke aan Dour is ook dat je er zoveel groepen kunt zien en echt nog bands kunt ontdekken. Wordt cool.»


Beluister 'RKTKN#2' integraal hieronder:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234