null Beeld

Geubels en de belgen

Terwijl u de voorbije zomermaanden in een rubberbootje ronddobberde in ‘de Dominicaanse’ of vruchteloos een kampvuurtje op gang probeerde te blazen in de Ardèche, zat Philippe Geubels naarstig te zwoegen op ‘Geubels en de Belgen’: acht onemanshows, waarin Vlaanderens populairste Kojak telkens één aspect uit het leven van de gemiddelde Belg fileert. Philippe?

nj

Philippe Geubels «'t Was Steven Van Herreweghe die de mensen bij Woestijnvis op het Engelse origineel had gewezen (‘John Bishop's Britain’, red.), en omdat Steven zelf geen stand-upcomedian is, zijn ze bij mij terechtgekomen. Ik kende het programma niet, dus ik heb dan een paar afleveringen bekeken: keigoed. Ik zag het ook direct zitten om er een Belgische versie van te maken, ook al omdat ik de onderwerpen heel geschikt vond om grappen over te maken: vakantie, opgroeien, eten, de feestdagen, liefde en huwelijk, sport, ‘gezellig thuis zijn’ en werk. Bij dat laatste thema had ik in het begin wat minder inspiratie, maar toen kwamen mijn medeschrijvers Bert Gabriëls en Jan Dircksens op het idee om nog eens over mijn voormalige werkgever Colruyt te brainstormen. Zo zijn we dan op een aantal dingskes gestoten waarvan ik dacht: ‘Allez, dat ik daar zélf nooit ben opgekomen!’ Dat veel mensen gratis komen eten en drinken in de Colruyt bijvoorbeeld – typisch! – en dat je stijve tepels krijgt van in de frigoruimte rond te wandelen. Wel plezant hoor, om nog eens wat jokes over de Colruyt te vertellen. En in de try-outs voelde ik dat ook het publiek het apprecieerde.»

'Vakantie, sport... Perfecte onderwerpen om grappen over te maken'

HUMO Even terzijde: doe jij je boodschappen nog in de Colruyt?

Geubels «Nee, ik ga altijd shoppen in de Delhaize: da's dichterbij.»

HUMO Oké, ga verder.

Geubels «We zijn ook een pak mensen bij hen thuis gaan interviewen over al die onderwerpen, met een cameraploeg erbij. Bekende Vlamingen zoals Sergio, Nicole en Hugo, Herman Brusselmans, Evy Gruyaert en twee leden van wijlen De Kreuners, maar ook onbekende mensen uit alle lagen van de bevolking, inclusief Walen, allochtonen en Limburgers. In de aflevering over het onderwerp vakantie gaat het bijvoorbeeld over all-inhotels. Ik praat dan eerst een tijdje over mijn eigen ervaringen – niets dan negatieve, want ik vind all-inhotels dodelijk saai – en vervolgens laat ik zien wat de ervaringen waren van enkele mensen die we geïnterviewd hebben.

»Ik moet zeggen: er is echt veel werk in dit programma gekropen, vooral dan in het schrijven van de teksten. Ik heb dat grotendeels samen met Jan en Bert gedaan, maar ik heb ook een aantal brainstorms gehad met mensen van PretPraters (een comedybedrijf, red.) en met wat mensen van Woestijnvis. Vaak gingen we dan gewoon aan een tafel zitten, en begonnen we te babbelen. Dan ging het bijvoorbeeld over op vakantie gaan, en vertelde ik dat ik vroeger altijd zodanig zenuwachtig werd als we op reis gingen, dat ik onderweg om de vijf kilometer naar het toilet moest om over te geven – mijn ouders werden daar zot van. Maar in Luxemburg mocht ik er sowieso altijd uit om wat frisse lucht te happen, want ja: in Luxemburg moest er getankt worden, natuurlijk (lacht). Waarop iedereen aan de brainstormtafel: ‘Ah ja, wij gingen ook altijd in Luxemburg tanken!’ Dat is nu eens één van de dingen die alle Belgen typeert, zie: gaan tanken in Luxemburg.»

HUMO Wat nog?

Geubels «Goed eten. En het is een huizenhoog cliché, maar relativeringsvermogen en bescheidenheid scoren ook hoog. Als je een Belg voor de camera haalt en je probeert hem uit zijn tent te lokken met een uitspraak als: ‘Amai, leraars hebben toch nogal veel vakantie, hè?’, dan gaat hij direct geneigd zijn om dat te relativeren: ‘Mwa ja, maar die mannen hebben het toch ook niet altijd makkelijk.’ Als je dat vergelijkt met wat die Engelsen in dat programma van John Bishop allemaal durven uit te kramen: ‘Ze moesten alle leraars afschieten, de klootzakken!’ En dat was dan nog de meest gematigde uitspraak.

»Enfin, België blijft wat mij betreft toch het beste land om in te wonen. Serieus, het is toch nergens beter dan hier? Behalve in Luxemburg dan misschien, omdat de naft er zo goedkoop is.»


Bekijk 'Philippe Geubels leert Gents':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234