null Beeld

Gevonden: kind. Alleen in België: zonder papieren, zonder ouders

De afgelopen vijf jaar arriveerden in België meer dan tienduizend niet-begeleide minderjarigen van over de hele wereld. Tot hun achttiende mogen ze in ons land blijven en krijgen ze een voogd toegewezen, die hun belangen behartigt en de belangrijke beslissingen voor hun toekomst neemt.

abu


25 beschermelingen

Er was onlangs Scott Manyo, de jonge Kameroenees die mocht blijven. Daarna was er Parwais Sangari, die teruggestuurd werd naar Afghanistan. Twee jongens die massale persbelangstelling kregen op het ogenblik dat ze het land zouden worden uitgezet, hoewel ze hier al jaren woonden.

Vaak gaan de verhalen in de media niet verder dan dat: mogen ze blijven of niet? En dat ze zo goed Nederlands spreken, populair zijn in de jeugdbeweging, puike studenten. En geïntegreerd.

Maar wat is er al die jaren voordien gebeurd, toen die jongeren in België arriveerden, opgroeiden, Nederlands leerden, naar school gingen en vrienden maakten? Wat voor hobbelig parcours hebben ze afgelegd? Welke trauma's hebben ze verwerkt? Weinig mensen kennen die realiteit beter dan de vijfendertigjarige Laurence Bruyneel.

Zij is werknemer-voogd van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen bij Caritas International. Het woord 'werknemer' is nodig, want er bestaan ook vrijwillige voogden, die in ruil voor een vergoeding enkele jongeren onder hun hoede nemen en hun belangen behartigen tot ze achttien zijn.

Laurence heeft vijfentwintig beschermelingen - zelf heeft ze het over 'pupillen'. Ze komen uit alle windstreken en zijn van alle leeftijden. Kinderen en jongeren die maandenlang onderweg zijn geweest, over bergpassen, in de woestijn, met honger en kou, te voet en met bus of vrachtwagen.

Op de vlucht voor de oorlog in hun land, voor extreme armoede, voor bloedwraak of rituele folterpraktijken. Op zoek naar een beter leven. Jongeren die hier aankomen met zware brandwonden aan de luchtpijp, omdat ze aan de onderkant van vrachtwagens hebben gehangen en de uitlaatgassen hebben ingeademd.

Verstekelingen uit Afrika die de reis over zee hebben gemaakt onder de buik van een schip, in een holle ruimte boven de schroef, met het zeewater tot aan hun middel. Kinderen die onder de schurft zitten als ze door mensensmokkelaars worden gedumpt aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel.

Laurence «Eén van de schrijnendste gevallen zijn twee zusjes die zijn achtergelaten door een echtpaar in een park in Brussel. We kennen niet eens hun precieze nationaliteit. Van bij hun geboorte zijn ze ernstig verwaarloosd en mishandeld door ongeveer iedereen die hun pad heeft gekruist. Toen ze hun nut niet meer konden bewijzen, zijn ze gedumpt. Vandaag zitten ze elk apart in een instelling, maar ze zijn ook al een paar keer in de kinderpsychiatrie opgenomen.

»Mijn pupillen hebben heel uiteenlopende profielen. Een Iraakse jongen van elf wiens vader deel uitmaakt van een gewapende militie in Irak. Een Nepalees meisje dat naar België is gesmokkeld, vermoedelijk met bestemming prostitutie. Een Roma-meisje van vijftien dat zwanger is van haar tweede kind; een weesjongen uit Mongolië. Een Angolees meisje dat hier gevangen gehouden werd, seksuele betrekkingen met verschillende mannen moest hebben, en uiteindelijk door de poetsvrouw is bevrijd.

»Ik heb ook een paar heel jonge kinderen: de kleinste van de twee zusjes waar ik het net over had is pas vier, en de helft van mijn pupillen is jonger dan twaalf. De jongste die ik ooit gehad heb, was een baby van zes maanden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234