null Beeld

Gilles De Coster praat met de 'Procureurs': 'De witte mars voor Julie Van Espen heeft er ingehakt'

Na acht strafpleiters en een goed dozijn misdaaddokters heeft Gilles De Coster vanaf maandag negen procureurs tegenover zich in zijn oerend gezellige bunker van beton en glas. ‘Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?’ om met de betreurde Paul Jambers te spreken: u komt het de komende vier weken aan de weet op Canvas.

Noud Jansen

Gilles De Coster «Uit hoofde van zijn functie treedt een procureur zelden tot nooit op de voorgrond. Die relatieve anonimiteit is omgekeerd evenredig aan de onmogelijk te overschatten impact die een procureur op een strafonderzoek heeft. Hij – of zij, want vijf van de negen procureurs die ik interview zijn vrouwen – beslist over vervolging of seponering: een bijzonder zware verantwoordelijkheid. Soms moeten ze bij nacht en ontij beslissen om iemand in voorlopige hechtenis te nemen. Dat betekent per definitie dat ze een onschuldige persoon in de bak steken, want in een rechtsstaat ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is niet meteen een afweging van het genre: ‘Wat zal ik op mijn boterham doen, confituur of choco?’»

HUMO Was het makkelijk om hen over hun werk te laten vertellen?

De Coster «Over lopende onderzoeken doen ze uiteraard geen uitspraken, maar dat staat een goed gesprek over justitie en over wat ze al hebben meegemaakt niet in de weg. Je zou het aan hen moeten vragen, maar ik vermoed ook dat het feit dat er eens tijd werd uitgetrokken om hun aandeel in justitie te belichten, best welkom was. Ze staan onder druk, hè? In essentie zijn ze de advocaten van de samenleving – ónze advocaten – maar tegelijk zijn ze de geliefkoosde schietschijf van de man in de straat, en niet zelden ook van de politiek: ze hebben het altijd gedaan wanneer iets fout gaat. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat de stille mars na de dood van Julie Van Espen, in mei vorig jaar, er bij iedere procureur heeft ingehakt. Daarnaast ben je een potentieel doelwit als je meewerkt aan de strijd tegen de terreur of de georganiseerde misdaad. Je moet stevig in je schoenen staan als procureur, ook emotioneel.»

HUMO Hoe bedoel je?

De Coster «Eén procureur vertelde me over een zaak die hem lang heeft achtervolgd: een man vermoordt zijn partner in haar huis en vlucht weg, terwijl haar 6-jarige zoontje doorslaapt. Dat ventje wordt de volgende ochtend wakker, stelt vast dat zijn mama hem niet heeft gewekt en wandelt op eigen houtje naar school. Even later plukt de politie hem van de straat, want hij is de weg kwijt. Daar breekt je hart toch van? In dat soort gezinsdrama’s moeten procureurs ook een rol spelen, soms preventief, door voogdij te regelen. En elke beslissing die ze nemen, kan cruciaal zijn. Dat maakt van hen idealisten: je kunt als procureur niet anders dan je job als een missie te beschouwen, anders ga je eraan onderdoor.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234