null Beeld

Gillet en het nieuwe omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal

In Italië verspreidt een nieuw gokschandaal zich als een olievlek over het calcio.

Raf Sauviller

Alle wegen wijzen naar AS Bari: het gerechtelijk onderzoek wijst nu al uit dat de maffia de Zuid-Italiaanse tweedeklasser - tot en met vorig seizoen nog eersteklasser - gewoon overnam en een regime van bedreiging en corruptie installeerde. De halve ploeg liet zich manipuleren, uit hebzucht en uit angst. En hoe zat het met de keeper?

Volgens een UEFA-specialist is de betrokkenheid van keepers bij om het even welke omkoping essentieel: 'In 95 procent van de gevallen zitten ze mee in de slag. Waarom honderdduizend euro uitdelen aan verdedigers en middenvelders als de keeper de match van zijn leven staat te spelen?' Tot en met vorig seizoen stond Jean-François Gillet , de reservedoelman van de Belgische nationale ploeg, bij AS Bari onder de lat. Tien jaar lang - met een onderbreking van één seizoen Treviso - was hij er zeer belangrijk en bijzonder geliefd: de kapitein van de ploeg en de man met de meest wedstrijden in het eerste elftal op zijn erelijst. Steeds meer getuigen verklaren nu dat de spelers van Bari in die periode tientallen wedstrijden aan de maffia verkocht hebben.

Het begon allemaal in juni 2011 in de Noord-Italiaanse stad Cremona. Daar legde een gerechtelijk onderzoek, dat de naam Last Bet meekreeg, opnieuw de kwalijke realiteit van het Italiaanse voetbal bloot - herinner u het vorige schandaal uit 2006, toen grote clubs als Milan, Lazio en Juventus zware straffen werden opgelegd. Het Cremonese parket arresteerde in één keer zestien voetballers uit diverse lagere voetbalreeksen op verdenking van het verkopen van wedstrijden aan de gokmaffia, in dit geval een misdaadsyndicaat uit Singapore onder leiding van de Gokchinees Eng Tan Seet. Die liet zich in Italië vertegenwoordigen door een uit de Balkan afkomstige groep criminelen die i zingari - de zigeuners - worden genoemd en die de om te kopen spelers overtuigden met koffers vol cash geld en dreigementen.

Een aantal van de opgepakte voetballers begon al snel te praten, en het schandaal breidde zich uit: in december leidden de bekentenissen tot een pak nieuwe arrestaties, en deze keer kwamen er grotere vissen in beeld. Er werden spelers en clubs uit de Serie A en B genoemd, zoals Atalanta Bergamo, Napoli, Lecce en AS Bari. En ook bij deze nieuwe lading opgepakte voetballers zaten er bekeerlingen, zoals de erg populaire Cristiano Doni van Atalanta Bergamo, die na een paar dagen cel besloten te praten. En telkens opnieuw viel de naam AS Bari. Dus opende procureur Ciro Angelillis bij het parket van Bari eveneens een gerechtelijk onderzoek. Dat brengt nu een groeiend aantal verdachte wedstrijden van AS Bari in kaart, voornamelijk uit het seizoen 2010-2011, het laatste seizoen dat de Zuid-Italiaanse club nog in de Serie A uitkwam.

De eerste die met bekentenissen kwam, was Andrea Masiello, een vroegere verdediger van AS Bari die nu voor Atalanta Bergamo speelt, en die in één van de verdachte wedstrijden (Bari - Lecce: 0-2) een spectaculaire owngoal maakte die keeper Gillet in woede deed uitbarsten. Masiello vertelde hoe i zingari de voetballers van AS onder druk zetten en bedreigden, hen op straat voor hun huis aanspraken en hen geld gaven om de uitslagen te manipuleren. De maffiosi hadden hem tot tweemaal toe een koffer met 80.000 euro overhandigd, zei Masiello, en hij wist van minimaal vier wedstrijden van Bari die waren verkocht. Masiello noemde ook de namen van drie andere Bari-spelers die in de omkoping waren betrokken. Marco Rossi, één van hen, bevestigde even later zijn betrokkenheid.

Uit de verklaringen bleek dat i zingari samenwerkten met de familie Parisi uit Bari, één van de belangrijkste clans van de Sacra Corona Unita, het misdaadsyndicaat dat de plak zwaait over de Zuid-Italiaanse regio Apulië. De familie heeft zich diep ingewerkt in het gokmilieu en de voetbalfraude. In 2009 werd bijvoorbeeld de in Londen gevestigde betting site Paradise Bet van het net gehaald omdat hij door haar werd gecontroleerd. Tijdens dat onderzoek werd Savino Parisi, het hoofd van de familie, gearresteerd en beschuldigd van moord, drugstrafiek, woeker, afpersing, corruptie en witwassen van misdaadgeld. Er werd voor 220 miljoen euro bezittingen van de clan in beslag genomen. Het gros van dat geld was verdiend met drugslijnen die liepen tussen Italië en Servië. Het geld werd onder meer witgewassen via gokkantoren en -sites zoals Paradise Bet, én via AS Bari.

De onthullingen van Masiello en Rossi werden eerder deze maand bevestigd door Angelo Iacovelli, een verpleger die als tussenpersoon werkte voor de gokmaffia en die eveneens door procureur Angelillis in de cel is gedraaid. Volgens hem waren de spelers van Bari makkelijk te overtuigen omdat ze vaak in geldnood zaten: de club betaalde de lonen veel te laat en soms zelfs niet, en veel spelers hadden gokproblemen. Hij vertelde ook hoe op 7 mei 2011, vóór de wedstrijd Bari - Palermo, een bijeenkomst plaatsvond met Andrea Masiello, twee Servische zigeuners als afgevaardigden van de familie Parisi, en nog twee Bari-spelers: Simone Bentivoglio en Alessandro Parisi. De Serviërs gaven de voetballers 37.000 euro en een lijstje met de gewenste uitslagen.

In het Last Bet-onderzoek is AS Bari intussen de moeder van alle kwaad geworden. Niet alleen werden er bij Bari aan de lopende band wedstrijden verkocht; het werd ook duidelijk dat heel wat voetballers die in het Last Bet-schandaal zijn betrokken, zoals Carlo Gervasoni, Antonio Bellavista, Filippo Carobbio en Vittorio Micolucci, allemaal voor Bari hebben gespeeld. Klaarblijkelijk hebben ze hun slechte gewoonten meegenomen naar hun nieuwe club.


Niets te vertellen

Op dit moment zijn er al zeven spelers van Bari genoemd en beschuldigd in het gokschandaal. Dat is meer dan een halve ploeg. De naam van Jean-François Gillet is niet gevallen. Nóg niet? Salvatore Pino, de advocaat van Andrea Masiello, zegt dat hij niet kan ontkennen of bevestigen dat zijn cliënt de naam van de keeper heeft genoemd tegenover het gerecht.

Salvatore Pino «U moet dat begrijpen. De Italiaanse wet verbiedt me te citeren uit de verklaringen van de heer Masiello.»

'Voor zover ik er zicht op heb, is Gillet niet betrokken,' zegt Giuliano Foschini, een verslaggever van de gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica. Hij volgt de hele affaire op de voet. 'Maar of dat ook wil zeggen dat hij niet wist wat er aan de hand was?'

Verpleger Angelo Iacovelli was zeer duidelijk: 'Iedereen in de kleedkamer was ervan op de hoogte dat de zigeuners bij Bari rondhingen met hun zakken vol met bankbiljetten. Niemand heeft er ooit zijn beklag over gedaan.' Als je zijn verklaring samenlegt met die van spelers als Marco Rossi en Andrea Masiello, wordt het heel moeilijk om nog te geloven dat er bij AS Bari spelers waren die níét op de hoogte waren van wat er zich allemaal voordeed. Rossi verklaarde aan het gerecht dat er vorig seizoen 'een heel ziek sfeer' heerste. Masiello had het over de onaangename, dreigende ambiance van een maffiafilm, die niemand kon ontgaan: 'Maandenlang zat ik met de daver op het lijf. Er waren dagen dat ik zelfs mijn auto niet durfde starten omdat ik dacht dat hij in de lucht zou vliegen.'

Gillet speelt sinds dit seizoen bij FC Bologna, dat ondertussen ook al is genoemd in het schandaal. Hij is vertrokken bij Bari omdat hij na tien jaar wel eens iets anders wilde, en omdat Bari zwaar in de financiële problemen is terechtgekomen, verklaart hij. Hij voelt zich uitstekend bij Bologna, zegt hij, en daarnaast focust hij zich op zijn volgende doel: het WK Voetbal 2014 in Brazilië. Maar als we hem aanspreken over de corruptie bij zijn oude club, reageert hij als door een wesp gestoken. Had hij dan niets in de gaten?

Jean-François Gillet (kwaad) «Ik wens hier geen enkele verklaring over af te leggen. Ik wil ook niet dat jullie hierover schrijven.»

HUMO Waarom niet? Is er een probleem?

Gillet «Het gerechtelijk onderzoek is nog maar net begonnen. Dit is absoluut niet het moment om over deze affaire te spreken. En bovendien heeft mijn nieuwe club Bologna me expliciet gevraagd om te zwijgen. Ik heb u niets te vertellen.»

HUMO Andrea Masiello stond tijdens de wedstrijden vlak voor uw neus te voetballen, en hij was een goede vriend van u. Wist u wat hij deed? Waarom werd u zo kwaad op hem toen hij tegen Lecce die owngoal maakte?

Gillet (heel kwaad) «Ik speelde met Masiello. Dat is alles. En hiermee is dit interview afgelopen.»


Bekijk een compilatie van de saves van Gillet bij AS Bari:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234