De Slimste Mens ter Wereld - SPEL (BE, 2021) - seizoen 19 - s19e04 - caption: Gloria Monserez Beeld SBS
De Slimste Mens ter Wereld - SPEL (BE, 2021) - seizoen 19 - s19e04 - caption: Gloria MonserezBeeld SBS

examensHumo's Strafste Studeertips

Gloria Monserez: ‘Er zijn veel misvattingen over het steineronderwijs. Denken mensen dat we naakt rond een vuur dansen?’

Gloria Monserez was gisteren de nieuwe kandidaat in ‘De slimste mens’ en speelde Dorianne Aussems naar huis, mede dankzij haar kennis uit een Steiner-schoolliedje. In Humo vertelde ze deze zomer uitgebreid over haar school én haar studententijd. Hieronder kunt u dat herlezen.

Talitha Dehaene en Hanne Van Tendeloo

Bij Ketnet-wrapster en Studio Brussel-stem Gloria Monserez (19) liggen de examens nog vers in het geheugen: haar laatste blokperiode dateert van een jaar geleden, toen ze haar eerste jaar grafisch ontwerp voltooide aan het KASK. Voordien zat ze op een steinerschool.

HUMO Daar pakken ze de dingen doorgaans iets anders aan dan op klassieke scholen.

GLORIA MONSEREZ «In juni waren er wel eindexamens, maar verder werkten we in blokken van drie weken voor elk hoofdvak, met op het eind telkens een examenmoment. Een aangenaam systeem, omdat je drie weken lang intens bezig bent met één vak.»

HUMO Op die manier duurt de examenstress wel het hele jaar.

MONSEREZ «Zo voelde het niet: ik was het gewoon. Ik heb zo goed als mijn hele schoolcarrière op de steinerschool in Leuven gezeten. Heel even heb ik de overstap gemaakt naar een college, maar ik ben snel teruggekeerd: ik miste de vrijheid om uit te zoeken wat ik wilde. Dat is het voordeel van een steinerschool: je leert er ook jezelf kennen. Tegen het eind van de middelbare school wist ik goed waar mijn sterktes lagen. Altijd handig in het leven.»

HUMO Over het steineronderwijs wordt weleens gezegd dat het geen echt puntensysteem heeft.

MONSEREZ «Wie dat denkt, moet dringend eens ‘steiner’ googelen. Denken ze misschien ook dat we naakt rond een vuur dansen?

»Op onze school gebruikten ze het Amerikaanse lettersysteem: de hoogste score was een A+. Op de vakken die me lagen, haalde ik een A of een B, maar voor wiskunde ben ik afgestudeerd met de hakken over de sloot. Mijn lerares zei me achteraf: ‘Ga alsjeblieft iets doen zónder wiskunde.’ Prima, ik was toch niet van plan burgerlijk ingenieur te worden.»

'Als je niet weet hoe de prof eruitziet, kun je hem nog snel even googelen voor het examen. Die luxe was er vroeger niet' Beeld Thomas Nolf
'Als je niet weet hoe de prof eruitziet, kun je hem nog snel even googelen voor het examen. Die luxe was er vroeger niet'Beeld Thomas Nolf

HUMO In plaats daarvan werd het grafisch ontwerp, maar daar ben je begin dit jaar mee gestopt.

MONSEREZ «Ik had het zo druk dat ik me gewoon ben vergeten in te schrijven. Stom van mij. Maar misschien deed ik het onbewust ook een beetje met opzet: ik wist niet meer of het wel de juiste richting was voor mij. Ach, ik ben 19: ik heb alle tijd om het uit te zoeken. Ik ga sowieso opnieuw studeren: ik doe het gewoon graag, zelfs de examens.»

HUMO Dat hoor je niet vaak.

MONSEREZ «Ik heb examenperiodes altijd fijn gevonden. Ik hou van de duidelijke structuur. Je hoeft voor de rest met niks anders bezig te zijn: er is geen les en je mag ’s middags al naar huis.»

HUMO Heb je een gouden bloktip?

MONSEREZ «Maak samenvattingen en vertel daarna aan je ouders of vrienden wat je hebt geleerd, alsof je een mondeling examen aflegt. Dan weet je meteen of je de leerstof onder de knie hebt. Alleen voor wiskunde werkte die methode niet: de avond vóór dat examen zat ik meestal te janken boven mijn boeken, tot het tijd was om te gaan slapen.

»Ik studeer wel graag, maar ik ben nooit een voorbeeldstudent geweest. Ik ben snel afgeleid en heb last van uitstelgedrag. Dan ga ik opeens mijn kamer opruimen in plaats van aan mijn bureau te zitten. Ik denk ook veel te lang: het zal wel lukken. Tot ik stress krijg, natuurlijk. Nu ik erover nadenk, komt het opeens allemaal terug: de avonden dat ik te lang met mijn zus in de zetel bleef hangen, waardoor ik om 4 uur moest opstaan om de laatste hoofdstukken er nog in te rammen.»

HUMO Hanteer jij een bepaalde strategie bij het blokken?

MONSEREZ «Een goeie planning is alles. Ik werk zelfs met kleurcodes om alles mooi overzichtelijk te maken. Ik ga ook altijd op de woonboot van mama studeren. Daar is het rustig en heb ik het minst last van afleiding. Op de achtergrond zet ik dan lofi hiphop op – zonder tekst. Anders word ik afgeleid door wat ze zingen.»

HUMO Je eerste eindexamens aan de hogeschool vielen pal in het coronajaar. Een eenzame tijd voor veel studenten.

MONSEREZ «Ik loste dat op door samen met vriendinnen te blokken via Zoom. Dan gingen we allemaal voor ons computerscherm zitten. Zo voel je je tenminste niet alleen en heb je niet de neiging constant je telefoon te checken. Groepsdruk werkt motiverend.

»Maar makkelijk was het niet om de examens thuis af te leggen. Wat een gedoe ook, dat je je kamer moest scannen.»

HUMO Je kamer scannen?

MONSEREZ «Ken je dat niet? De school laat je iets op je computer installeren, waardoor ze een 360 graden-beeld hebben van je kamer. Dan kunnen ze controleren of niemand aan het helpen is. Vriendinnen die rechten studeren, hadden zelfs een programma op hun computer dat checkte of hun blik niet te lang op één punt buiten het scherm gericht was. Zo zot! Ik vind het straf dat ik het in die omstandigheden toch heb gehaald. Maar mijn volgende examenperiode mag een normale zijn. Er gaat niks boven samen zweten en afzien in een aula.»

Verscheen oorspronkelijk 14 juni 2021

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234