null Beeld

Go Cosmo Go!


Arne Focketyn (22), ooit het spichtige kind met het brilletje uit 'Vaneigens!', is dezer dagen ieder weekend op Ketnet: in het amusante 'Go Cosmo Go!' (Cosmo staat voor Cosmogolem, een houten gevaarte dat momenteel door Vlaanderen reist) vraagt hij kinderen naar hun grootste wensen.

Arne Focketyn «Ik merk dat het me best goed afgaat om met kinderen om te gaan, ook al heb ik vroeger nooit in de scoutsleiding gezeten of zo. Het helpt ook dat ik tot voor kort een rol speelde in de Ketnetreeks 'De 5e boog': daar herkennen veel kinderen me van.»


HUMO Leg even kort uit: wie of wat is die Cosmogolem?

Focketyn «Een vier meter hoge, houten reus, gemaakt door de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen. Sinds maart is-ie vanuit Antwerpen aan een reis door Vlaanderen begonnen: hij houdt telkens enkele dagen halt op een marktplein of in een park, en via een luikje op de plek van zijn hart kunnen kinderen er briefjes in droppen met hun wensen en dromen.

»'t Is de bedoeling dat-ie op 18 juni opnieuw in Antwerpen aankomt en er op Linkeroever verbroedert met een andere, veel grotere Cosmogolem - volledig door kinderen gebouwd - die daar vast blijft staan. De wensen worden dan van de kleine in de grote Cosmogolem gekieperd, waarop de kleine de wijde wereld intrekt.

»De uiteindelijke bedoeling, ook van het programma, is dat kinderen ongeremd hun hart kunnen luchten. Het kan als een cliché klinken, maar kinderen hebben nu eenmaal de meeste toekomst van iedereen. Juist daarom is het zinvol om hen te vragen naar hun wensen voor de toekomst.»HUMO En? Wat zijn hun wensen?

Focketyn «Wel: op mijn tocht langs scholen, kinderziekenhuizen en scoutsgroepen heb ik vastgesteld dat heel veel kinderen materiële wensen hebben - een iPhone, een Ferrari - en dat er ook veel hardop dromen over wat ze later willen worden: piloot, of acteur, of gewoon beroemd in het algemeen. Maar tegelijk zijn er ook veel die wereldvrede wensen, of een einde aan alle armoede.

»En héél veel kinderen zijn verliefd op iemand, maar durven dat niet hardop te zeggen. Schrijnende wensen zitten er ook veel tussen: kinderen van gescheiden ouders bijvoorbeeld, die niks liever willen dan dat papa en mama weer overeenkomen. Of kinderen die hun overleden oma terug willen. En ten slotte is er ook nog een kleinere categorie grappige wensen. Zo las ik er eentje: 'Ik wens dat ik nooit meer eerst bergop hoef te fietsen om bergaf te kunnen gaan!'»

HUMO Heb je zelf ook al een wensbriefje achtergelaten, Arne?

Focketyn «Euh, nee. Nog niet.»

HUMO Als ik je op weg mag helpen: eind vorig jaar vertelde je in Humo dat je, als gediplomeerd regisseur, graag ooit een kostuumdrama zou willen regisseren over de Spaanse overheersing in de Nederlanden.

Focketyn «Ja! Stel dat ik een wensbriefje voor Cosmogolem zou schrijven, dan zou ik die droom nog concreter maken: bij gratie van de belastingbetaler - die er 24 hemelse zondagavonden voor in de plaats krijgt - zou ik met een budget van Amerikaanse omvang willen werken, en met letterlijk álle Vlaamse acteurs met wie ik ooit heb willen samenwerken. Vingers gekruist!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234