null Beeld

God en klein Pierke

Na zijn gesmaakte odysseeën door Amerika, Siberië en China is Martin Heylen het voor zijn nieuwe programma 'God en klein Pierke', dat vanavond van start gaat op Eén, maar eens in eigen land gaan zoeken. Een jaar lang stalkte hij acht bekende Belgen

Noud Jansen

Martin Heylen «Vooraf vond ik Van Rompuy maar een stijve hark, en ik had ook niet het idee dat hij zich op een groot gevoel voor humor kon laten voorstaan. Daar heb ik me ernstig in mispakt: hij bleek een buitengewoon warme en vooral ook erg grappige man te zijn, zeker achter de schermen.

»Bovendien had ik het onwaarschijnlijke geluk dat hij tijdens de opnames plots werd verkozen tot President van Europa - daar had ik uiteraard helemaal niet op gerekend. Ik ben Van Rompuy eeuwig dankbaar dat ik 'm daarna mocht blijven volgen, want het heeft unieke tv opgeleverd. Je ziet vooral heel goed dat hij niet wist wat hem allemaal overkwam - heel geestig is dat.

»Alleen al dat hij bodyguards kreeg toegewezen, en dat er iedere keer als hij ergens ging eten drie tafels verder een duo ernstig kijkende heerschappen mee zat te eten: wonderlijk vond hij dat. Maar hij schrok zich pas echt een aap toen hij tot populairste politicus verkozen werd in Humo's Pop Poll.

»We zijn hem in de coulissen van het Sportpaleis gaan filmen, wachtend tot hij het podium op mocht om zijn medaille op te halen. Je zag dat hij zich onwennig voelde. Die ruige rockers, en dan die twaalfduizend man die daar staan te joelen, dat is hem allemaal volkomen vreemd, hè? (lacht)


»'t Gaf me echt wel een heel exclusief gevoel dat ik mocht blijven filmen nadat hij President van Europa was geworden. Honderden journalisten van over de hele wereld stonden uren te wachten om hem één quote te ontlokken, en ondertussen spurtte ik naar de Lambermont waar ik, champagnedrinkend met hem en zijn gezin, mocht nakaarten.

»Een paar keer zijn mijn klank- en cameraman en ik zelfs mogen meereizen naar het buitenland. We hebben ook gefilmd hoe nieuwbakken first lady Geertrui Windels op de thee gaat bij een collega, de vrouw van de president van Cyprus. Héél veel chance hebben we gehad.»


HUMO Wat je zegt: ook de opnames met kardinaal Danneels kenden een sappige wending - geheel onverwacht kwam hij in het oog van een pedofiliestorm terecht. Uiterst vervelend voor hemzelf, maar wellicht een zegen voor jouw reportage?

Heylen «Het stelde me vooral voor een probleem. Want alles wat ik daarvoor gefilmd had, leek plots van een onwaarschijnlijke lichtvoetigheid. Ik was met de kardinaal naar Rome geweest, was erbij in de sacristie toen Léonard het van hem zou overnemen... En ineens werd wat een gloriejaar moest worden - en ook lange tijd wás - een martelgang.

»Ik kan op dit moment nog niet in detail gaan over wat we er uiteindelijk van gemaakt hebben, maar ik wil wel zeggen dat het een uitzonderlijk straffe aflevering zal zijn.»


HUMO In de eerste aflevering staat Dirk Bikkembergs centraal, de in Italië residerende ontwerper van mannenmode. Ik stel me zo voor dat zijn wereld mijlenver van die van jou staat.

Heylen «Ja, ik kende vooraf níéts van de modewereld. En daar snapte Dirk Bikkembergs op zijn beurt weer geen knijt van. Dat gold trouwens voor bijna alle acht: ze gaan soms zozeer op in hun eigen wereld dat ze niet kunnen begrijpen dat andere mensen er niets van afweten. De eerste keer dat ik met de woordvoerder van Van Rompuy naar het parlement ging, vertelde ik dat ik daar nog nooit geweest was.

»'Meen je dat nu?' vraagt hij. 'Ja, dat meen ik.' - 'Maar echt nog nóóit?' - 'Nog nooit.' Drie minuten later zwaait hij de deur van het parlement voor me open en vraagt-ie: 'Hier ben jij dus nog nooit geweest?' - 'Dat heeft u heel juist geconcludeerd, meneer' (lacht).


»Bij Dirk Bikkembergs had ik het bijkomende probleem dat ik er de hele dag tussen perfect gestroomlijnde jonge mannen in onderbroek stond, en dat ik me meer dan eens beschaamd heb gevoeld over mijn eigen lichaam. Ik zeg: 'Kun je geloven dat ik de voorbije week meer aan mijn buik gedacht heb dan de vorige vijftig jaar?' Waarop Bikkembergs: 'Hoe denk je dat ík mij voel?' (lacht)


»Een aparte vent hoor, Dirk Bikkembergs. 't Is een euh... (denkt na) Nee, ik kan het niet goed omschrijven, geloof ik. Hij is wat hij is, laten we het daarop houden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234