'God woont in Berchem', meer nog: er wonen véél goden in Berchem

‘God woont in Berchem’ is de nieuwe, in prachtig zwart-wit gefilmde Canvas-documentairereeks van fotograaf-regisseur Dimitri Van Zeebroeck. Hij belicht de schier ontelbare religieuze gemeenschappen van het Antwerpse district, waar hij zelf al twintig jaar zijn stek heeft.

Dimitri Van Zeebroeck «Ik hoefde niet ver te zoeken: aan de overkant van de straat is een evangelische kerk en drie stappen verder een Marokkaanse moskee. Ik heb de hele reeks opgenomen in een straal van tweehonderd meter, de buurt van de Driekoningenstraat en de Statiestraat, tot aan Station Antwerpen-Berchem. Daar vind je tientallen kerken, van alle mogelijke religies, vlak naast elkaar. Er wonen véél goden in Berchem.»

HUMO Ook makkelijk: je hoefde amper de deur uit.

Van Zeebroeck (knikt) «Het leek me verfrissend om eens iets te maken over straten die ik door en door ken. Voor de reeks ‘Elements’ heb ik de hele planeet rondgereisd: de locaties konden niet spectaculair genoeg zijn. Steenkoolmijnen in Oekraïne! Vulkanen in Indonesië! Ik had het waanidee dat ik alleen dáár interessante verhalen kon optekenen. Maar nee: om de hoek is het minstens even boeiend.»

HUMO Ik ken geen mensen die nog naar een eredienst gaan. In Berchem staan vaak veel mensen aan te schuiven om een kerk binnen te gaan.

Van Zeebroeck (knikt) «Dat hangt er maar vanaf. De eerste aflevering gaat over de Sint-Hubertus- en Sint-Willibrordusparochie, de oudste gemeenschap van de katholieke kerk in Berchem. Op een koude zondag zie je daar hoop en al dertig man zitten. Maar op dezelfde zondag – en daar gaat aflevering twee over – zit er in de Afrikaanse pinksterkerk makkelijk vijfhonderd man. Er speelt een gospelkoor met livemuziek en de kerkgangers dansen er tot ze in trance zijn.»

HUMO Welke geloofsgroepen bezocht je nog?

Van Zeebroeck «Ik heb gefilmd in een Turkse moskee. De Turkse gemeenschap is volgens mij de grootste van Berchem en ik wilde die zeker een plaats geven. Er volgen nog portretten over joods Antwerpen, over een kleine Braziliaanse familiekerk en over Chemin Neuf, een voormalig slotklooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria: een verborgen Berchemse parel.»

HUMO Waren er ook gemeenschappen waar je niet welkom was?

Van Zeebroeck (twijfelt) «Het contact met de Marokkaanse moskee naast m’n deur is stroef verlopen. Het was net de periode van de aanslagen en zij vermoedden dat ik een dubbele agenda had… Achteraf zeiden ze dat ook: ‘Als we beter hadden geweten wat je van plan was, hadden we toegezegd.’

»In de laatste aflevering belicht ik ook het vrijzinnig humanisme. Want niet geloven is natuurlijk óók een geloofsovertuiging.»

HUMO Wel moeilijker te filmen: humanisten komen niet meteen elke week samen.

Van Zeebroeck (lacht) «Dat zou nogal haaks op hun overtuiging staan, hé? ‘Kom, we gaan met z’n allen níét geloven zondag!’ Maar het humanisme heeft veel interessante stromingen. HuisvandeMens, bijvoorbeeld. Ik volg twee van hun moreel consulenten: de ene werkt in zorgcentra, de andere in gevangenissen. Verrijkend, hoor.»

HUMO Als afsluiter: geloof je zelf?

Van Zeebroeck «Ik zou mezelf een agnost noemen. Geen idee of er een god is – of ‘Iets Groters’. Ik hoor dus bij de humanisten. Máár: ik vond het een absolute vereiste om elke levensopvatting met hetzelfde respect te benaderen. En het allerbelangrijkste: ik wilde in de eerste plaats de mens tonen, niet de gelovige.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234