null Beeld

Godspeed You! Black Emperor (Koninklijk Circus)

Bijna twee uur lang met onze neus op de zelfdestructieve neigingen van onze soort gedrukt geweest, gisteravond in het Koninklijk Circus in Brussel, alsook op onze eigen sterfelijkheid. Nochtans hoeft men daar de deur niet voor uit: zich in een makkelijke fauteuil nestelen bij de herhalingslus van 'Het journaal' kan volstaan. Al ontbeert dat laatste wél deernis, opwinding en - uiteindelijk - catharsis, vaste bijwerkingen van een concert van Godspeed You! Black Emperor.

Kristoff Tilkin

Ignorance is bliss: hadden we de lyrische bespreking van collega (hs) over het concert van GY!BE op Pukkelpop 2013 doorgenomen vooraleer richting hoofdstad te togen, dan had ons wellicht te helder voor de geest gestaan dat het collectief uit Montreal tussen de schokkerige Super 8-beelden van ondergesneeuwde steden, treinbruggen en metropolissen in aanbouw al eens het woord 'Hope' laat opflitsen, of dat ze foto's van gevangenen en beursprijzen en technische handleidingen monteren tot duizelingwekkende collages. Nu kwamen diezelfde visuals kakelvers ons netvlies tegemoet gesneld, en druppelden ze bijgevolg kerosine op het vuurtje dat de achtkoppige groep er bij stond te stoken.

Mocht u geen ingewijde zijn (en dus een verdwaalde lezer, de bewonderenswaardigste zijner soortgenoten): GY!BE produceert nog immer iets dat we gemakshalve even als 'lawaai' zullen bestempelen: gitaren die verdrinken in galm en distortion en met de moed der wanhoop over elkaar heen klauwen; drums die met geheven hoofd de brandende einder tegemoet galopperen; bassen die als stukken wrakhout op helder zeewater dobberen of verweerde betonnen muurtjes attaqueren; een viool die de veiligheidskabel van een naar beneden suizende liftkooi doorzaagt, of de kop opsteekt als een eenzame bloem op een dorre vlakte. Of ook wel: de naar z'n roemloze slotakkoord snellende wereld van vandaag, samengevat in een kolkende maalstroom van geluid. Toch kringelt in die storm meermaals schoonheid omhoog - let wel: de tussen angst en opwinding weifelende schoonheid van een rampensirene die loeit in de verte; de trieste schoonheid van een dichtgetimmerd kraakpand, de gevel overwoekerd met graffititags en metershoog gestapeld zwerfvuil; de hartverscheurende schoonheid van een oude koffiemok waarvan het oor is afgebroken, maar die je in een niet te stelpen vlaag van sentimentaliteit tot pennenhouder promoveert; de schoonheid van een flets winterzonnetje dat verdwijnt achter een verlaten terril; die van ijskoude stortregen die vanuit een pikzwarte hemel tegen een beslagen venster slaat.

Rest ons enkel een handvol naakte feiten mee te geven: dat GB!YE er het volledige 'Asunder, Sweet and Other Distress' doorjoeg, hun zopas verschenen prachtplaat; dat ze de vertrouwde field recordings en stemmen op tape achterwege lieten, en dat we die niet één keer hebben gemist; dat men alleen aan het feit dat hij als laatste op en van het podium wandelt kon merken dat gitarist en bezieler Efrim Menuck een halve tree hoger in de democratische rangorde van de groep staat; dat de merchandisingstand na afloop ei zo na overrompeld werd. Godspeed You! Black Emperor: een raid op knieën, onderbuik en klokhuis tegelijk.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234