'Goed volk': Jeroen Meus en Kat Steppe in het communistische Cuba

Voor de allerlaatste aflevering van ‘Goed volk’ (want volgens maakster Kat Steppe komt er geen derde seizoen) trokken Jeroen Meus en zijn ploeg naar Cuba, de vooral bij wie er niet hoeft te wonen erg populaire communistische dictatuur waar het goed havanna’s roken is, maar nét iets minder goed reportages draaien.

Kat Steppe «’t Is heel lang onzeker geweest of we mochten gaan of niet. In juni vorig jaar hebben we ons dossier ingediend, maar begin november wisten we nog altijd van niks, en is onze plaatselijke fixer zowat gaan kamperen op de betreffende dienst. Uiteindelijk hebben ze dan toch ja gezegd, naar ik vermoed omdat Jeroen een kok is en geen journalist – ze zijn op Cuba als de dood voor journalisten. Gedurende heel de draaiperiode hebben we wel een mannetje meegekregen dat er nauwlettend op toezag dat we geen vragen over het systeem stelden. Erg frustrerend, ook al omdat Jeroen speciaal voor deze aflevering Spaans had geleerd. Eén keer hadden we wel een goed gesprek met een bokstrainer die zich echt negatief uitliet over hoe het er in zijn land aan toeging. Maar toen we in januari een tweede keer op Cuba waren en ik hem verder wilde interpelleren, bleek hij zijn kar helemaal te hebben gekeerd. Waarschijnlijk serieus onder zijn kloten gekregen.»

HUMO Juist: jullie zijn in januari moeten teruggaan, omdat Fidel Castro tijdens jullie eerste bezoek het loodje legde.

Steppe «Alle overheidsinstellingen sloten na zijn dood de deuren, waaronder ook de boksschool waar we aan het filmen waren – ’t was onze bedoeling om enkele Cubaanse boksers te volgen. We zijn dus maar terug naar België gevlogen, ook al omdat er nergens nog drank te krijgen was (lacht). En we hebben een nieuwe aanvraag ingediend om in januari de rest af te werken. Die rouwperiode om Fidel, dat was trouwens ook bijzonder: al de buitenlandse cameraploegen stonden groepjes studenten te filmen die ‘¡VIVA FIDEL!’ op hun voorhoofd hadden gekalkt, maar de grote meerderheid van de bevolking werd verplicht in bussen gestouwd om de urne te gaan groeten.»

HUMO Wat aten die Cubaanse boksers eigenlijk?

Steppe «Kip, rijst en bonen, zoals iedereen op Cuba. Vis en vlees zijn voorbehouden voor mensen die recht hebben op een speciaal dieet, en op eigen houtje vissen mag ook niet, want wat er in de zee zit, is staatseigendom. Het culinaire aspect heb ik algauw laten varen, omdat overal hetzelfde op tafel kwam, en omdat ik niet wilde dat die mensen nóg minder te eten zouden hebben omdat Jeroen Meus op bezoek was. Een gezin van vier heeft daar ’s avonds soms maar twee kippenbouten te eten: ’t zou absurd geweest zijn als ze die ook nog eens met hem hadden moeten delen. Ik heb de focus dus wat verlegd naar de band tussen de boksers en hun moeders, omdat veel van die gasten hun moeder op handen dragen.»

HUMO Ik vind het wel verfrissend dat je zo eerlijk bent, en me geen loos promopraatje verkoopt.

Steppe «Je moet het me vergeven: ik heb tot vier uur vannacht aan die aflevering over Cuba zitten prutsen, en eigenlijk ben ik nog altijd niet tevreden (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234