null Beeld

Goedele Liekens analyseert 'Temptation Island'. 'Tim heeft last van een theatrale persoonlijkheid. Dat janken, dat was toch niet normaal?'

Drie maanden al houdt ‘Temptation Island’ televisiekijkend Vlaanderen in de ban. In de marge van het veelbesproken programma maakte Goedele Liekens na zeven jaar haar comeback op de Vlaamse tv. In de talkshow ‘Goedele on Top’ interviewt ze deelnemers van ‘Temptation Island’ over hun relaties, gevoelens en seksualiteit. En dit najaar starten de opnames van ‘Sex Tape’, waarin ze het intieme leven van gewone mensen onder de loep neemt. ‘Ik haat het als mensen me De Sekskoningin noemen. Ze noemen Bo Coolsaet toch ook niet Koning Penis?’

Jeroen Denaeghel

'Je kunt van het programma veel opsteken. Door er met mijn dochters over te discussiëren, kom ik hun ideeën over seks te weten'

Goedele Liekens schenkt champagne aan haar ruimte eettafel. Ze heeft redenen om een flesje te kraken, want haar onlineprogramma ‘Goedele on Top’ scoort zo goed dat het nu zowel op de website als op de tv-zender van VIJF te zien is. ‘Het was de bedoeling in de luwte een onlineprogramma te maken, maar dat draaide dus even anders uit,’ lacht ze.

HUMO Je hebt altijd programma’s gemaakt voor televisie. Vond je een talkshow voor een website niet wat in tweede klasse spelen?

LIEKENS «Helemaal niet. Online is de toekomst, de jonge generatie is er dol op. ‘Jij bent die mevrouw van ‘Temptation Island’,’ riepen een paar jongeren toen ik in hun middelbare school seksuele opvoeding kwam geven. Mijn schare fans groeit (lacht). Ik heb in mijn carrière nooit de platgetreden paden gekozen. Niks is makkelijker dan voor de openbare omroep een reisprogramma of een quizje maken. Dan weet je dat je sowieso een half miljoen kijkers hebt. De laatste jaren kies ik mijn programma’s omwille van de inhoud, niet voor waar ze te zien zijn. Plus: het hoeft ook niet meer over mij of over BV’s te gaan. Ik vind het zalig om een programma met gewone mensen te maken.»

HUMO Die gewone mensen doen wel mee aan een ongewoon tv-programma. ‘Ik begrijp niet dat Goedele zich met de kandidaten van ‘Temptation Island’ inlaat,’ hoorde je op menige tv-redactie.

LIEKENS «Ik erger me aan het misprijzen waarmee sommige mensen over die deelnemers praten, zonder dat ze ooit met hen gesproken hebben. Da’s geen teken van intelligentie. Omdat ze anders denken, moet je ze nog niet verafschuwen. Oké, ik zou ook niet graag hebben dat mijn dochter aan ‘Temptation Island’ meedoet, maar ik vind het wel boeiend om de drijfveren van die mensen te kennen.»

HUMO Uit onderzoek blijkt dat vooral hogeropgeleiden naar ‘Temptation Island’ kijken.

LIEKENS «Mij verwondert dat niet. Mensen met een hoger diploma geven niet zo veel om hun imago. Ze zeggen openlijk: ‘Weet je wat, ik kijk gewoon naar ‘Temptation Island’.’ Het zijn de wannabe-intellectuelen die er bij voorbaat hun neus voor ophalen, die denken dat het bon ton is om ‘Temptation Island’ af te breken. Het is dezelfde soort mensen die vroeger met de programma’s van VTM lachten of ‘uit principe’ niet naar Nederlandse zenders keken. Ze zetten een masker op om bij de intellectuele klasse te horen.

»Pas op, ik zeg niet dat ieder intelligent persoon móét kijken, wel dat mensen verder moeten kijken dan hun eigen leefwereld. Ik ben aanhanger van Ubuntu, de filosofie van Nelson Mandela: ga eens wat vaker in gesprek met een tegenpool van jezelf want daarin zit persoonlijke én maatschappelijke groei.»

HUMO Toch liet ook jij soms een kritisch ballonnetje op. ‘Waarom doet een braaf, intelligent meisje zoals jij aan ‘Temptation Island’ mee?’ vroeg je aan zowat elke deelneemster. Ben je daar ondertussen al achter gekomen?

LIEKENS «Bij de vrouwelijke vrijgezellen is dat duidelijk: zij willen de nieuwe vrouw van Koen Wauters worden (Wauters’ echtgenote Valerie De Booser deed ooit mee aan ‘Temptation Island’, red.). Waarmee ik bedoel dat ze hun fifteen minutes of fame willen verzilveren. Het is nu voor hen het moment om een kledinglijn te starten of om een bekende voetballer aan de haak te slaan. De mannelijke vrijgezellen hebben hetzelfde motief, al heb ik de indruk dat zij meer profiteren van hun deelname aan het programma zelf: veertien dagen gratis cocktails slurpen op een exotisch eiland en ondertussen achter de vrouwen aan zitten, dat trekt mannen doorgaans wel aan (grijnst).»

HUMO Zover ben ik mee, maar wat is je drijfveer om als koppel mee te doen? En kom nu niet aanzetten met ‘om onze relatie te testen’.

LIEKENS (lacht) «En toch geloven ze dat blijkbaar echt. Dat klinkt naïef, maar niet in het hoofd van een 20-jarige. Wij geloven dat de tijd wel zal uitwijzen hoe sterk onze relatie is, maar dit is de instant-generatie: ze willen onmiddellijk aan hun lief tonen dat ze de ware zijn. Het zijn ook allemaal stelletjes bij wie al een stevige barst in het vertrouwen zit. In hun overtuiging kunnen ze die lijmen op ‘Temptation Island’.

»Eigenlijk zijn het romantische zielen. Mezdi, bijvoorbeeld, wou aan Danielle bewijzen dat zijn bedrog in het verleden maar eenmalig was. Ik kan hun redenering volgen, maar ik ga geen deelname aan ‘Temptation Island’ als relatietherapie voorschrijven. Integendeel, zelfs (lacht).»

HUMO Wat is je vooral opgevallen tijdens je gesprekken met de deelnemers?

LIEKENS «Dat ze verliefdheid met liefde verwarren. Tim, die Deborah opzij zette, was daar het schoolvoorbeeld van. Maar ook bij de andere koppels zag je dat. Ze denken: ‘Als we een goed koppel zijn, dan kunnen er geen gevoelens voor een ander ontstaan.’ Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Zelfs mensen die in een perfecte relatie zitten, kunnen verliefd worden op een ander. Vergeet niet dat verliefdheid veel te maken heeft met de situatie waarin je zit. Een exotische omgeving, lekker weer, veel drank, afgezonderd zijn van de rest van de wereld, intense gesprekken bij gebrek aan gsm’s en internet: dat is de ideale voedingsbodem om verliefd te worden.»


Destructieve relatie

HUMO Het viel me op dat de man-vrouwclichés bevestigd werden. Dat vrouwen zich bij seks meer emotioneel gaan hechten dan mannen, bijvoorbeeld. Zowel Chloë als Megan nemen geen vrede met een onenightstand, ze willen een relatie. Terwijl Kevin en Joshua seks gewoon als een lustmoment zien.

LIEKENS «Vier koppels zijn weinig om grote conclusies te trekken. Ook Tim en Fabrizio zijn verliefd geworden. En je kunt je enkel baseren op wat ze voor de camera zeggen. Vrouwen noemen passie vaak verliefdheid, terwijl mannen het geilheid noemen. Maar eigenlijk bedoelen ze hetzelfde. ‘Jij wilt enkel mijn piet,’ zei Joshua tegen Megan. En ze ontkende dat niet. De pure lust speelde evenzeer bij haar.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik heb Kevin te hard aangepakt, dat geef ik toe. Je bent gevoeliger voor zaken die je zelf hebt meegemaakt.'

HUMO Tweede cliché: de vrouwen zijn geraffineerder in overspel. Door heel verontwaardigd te reageren op Kevins eerste kampvuurbeelden, die eigenlijk weinig voorstelden, bezorgde Megan zichzelf een excuus om zich in de armen van Joshua te storten.

LIEKENS «Ik denk echt niet dat Megan een excuus zocht om vreemd te gaan. Zij hing al in de touwen door haar rampzalige relatie met Kevin. De eerste die haar een beetje zou optillen, zou meteen de prins op het witte paard worden. Ze kende Joshua een halfuur en zei: ‘Voor het eerst voel ik me zo goed bij iemand.’ Dat ze seks met hem had, was een logisch gevolg van haar gevoelens. Bovendien til ik nogal zwaar aan het ‘koekerond’-mopje dat Kevin maakte. Als je zegt dat je vriendin oliedom is, zie ik een vernederingspatroon. Later heb ik mijn mening over Kevin herzien, maar in het begin leek hij me een macho-manipulator.»

HUMO ‘Je zit in een narcistische, manipulatieve relatie,’ zei je tegen Megan. ‘Je moet alle contact met Kevin verbreken.’ Was het aan jou om dat te zeggen?

LIEKENS «Eigenlijk niet, maar ik deed het toch (lacht). Ik maakte me oprecht zorgen om Megan, zo’n mooi, jong meisje. Nogal naïef ook. Al geef ik toe dat ik Kevin te hard heb aangepakt. Maar ik blijf erbij dat ze beter met hem kan breken. De alarmbellen gingen af toen ik hoorde dat hij haar slecht afschilderde bij zijn vrienden, en haar vrienden afkraakte. Zo isoleer je je partner, waardoor die op jou is aangewezen voor liefde en vriendschap. (Stilte) Als therapeut heb je je eigen blinde vlek. Je bent gevoeliger voor zaken die je zelf hebt meegemaakt, dan ga je overreageren. En dit was duidelijk mijn blinde vlek.»

HUMO Je hebt het nu over de destructieve relatie die je zelf had met een narcist. Hoe is dat zover kunnen komen? Van een psychologe zou je toch verwachten dat ze zo iemand meteen doorziet?

LIEKENS «Ik ken wel meer psychologen die in de val van een narcist getrapt zijn, hoor. Narcisten zetten graag hoog in. Als je een sterke persoonlijkheid gemanipuleerd krijgt, dan krijgt je narcistische batterij extra voeding. Hoe groter de narcist, hoe hoger hij zijn slachtoffer op de maatschappelijke ladder wil zien staan. Hoewel hij als tussendoortje ook veel makkelijke huppelkutjes nodig heeft. Die komen en gaan, want je hebt er veel van nodig om je ego voldoende te strelen (lacht).»

HUMO Hoe manifesteerde zich dat in jouw relatie?

LIEKENS «Het meest terugkerende symptoom was afstoten en aantrekken. Het ene moment ben je de vrouw van zijn leven, de week erna vernedert hij je, door onverklaarbare woedeaanvallen of door vreemd te gaan. En dat is dan niet zijn schuld, maar de jouwe. ‘Want ik ging bij de hoeren omdat jij me te weinig aandacht gaf.’ En als je het dan afbolt, staan ze een dag of twee later met een gigantisch boeket rozen aan je deur. In die tussentijd heeft hij één of zelfs twee van die onschuldige huppelmiekes verorberd... De week erna boort hij je dan opnieuw de grond in. De enige manier om ervan af te geraken is er van de ene dag op de andere mee breken, cold turkey.»

HUMO Ik kan me niet voorstellen dat iemand Goedele Liekens zomaar de grond in boort.

LIEKENS «Je kunt elke vrouw de grond in boren: verwijten dat je huis een afgrijselijk hol in een getto is, dat je geen goede moeder bent omdat je kinderen op internaat zitten, opmerkingen over je uiterlijk... We zijn makkelijk te kraken. Het gevaarlijkste aan een narcist is zijn charme. Daarmee gaat hij je isoleren. Want niemand kan geloven hoe hij is: ‘Maar enfin, hij is toch de tofste, vriendelijkste man van het land?’ zeggen ze dan.»


Keihard aangepakt

HUMO Dé antiheld uit deze reeks van ‘Temptation Island’ is Tim. Hij wou aanvankelijk zijn vriendin Deborah ten huwelijk vragen, maar schoof na een paar dagen zijn trouwring rond de vinger van Cherish. Had je die onwaarschijnlijke wending zien aankomen?

LIEKENS «Ik was meteen wantrouwig. De manier waarop hij zijn liefde aan Deborah verklaarde, was buitenproportioneel. Tim heeft volgens mij last van een theatrale persoonlijkheid. Alle symptomen wijzen in die richting, te beginnen met het overdreven uiten van zijn gevoelens. Dat janken, dat was toch niet normaal? Typisch voor een theatrale persoonlijkheid is dat die gevoelens niet diep zitten: een dag later had hij al identieke gevoelens voor iemand anders. Zijn drang naar aandacht is nog een indicatie, de manier waarop hij iedereen sommeerde om naar zijn duik in de zee te kijken. Nu die tattoo ook weer... Zulke mensen kunnen ook niet inschatten wat hun gedrag bij anderen veroorzaakt. Hoe hij zich in dat hutje met zijn nieuwe liefde Cherish terugtrok en dat kinderlijke rijmpje – ‘ze is wel blond, ze heeft een mooie kont’ – dat hij tot Deborah richtte, dat was pure horror.

»Pas op, die jongen heeft een goed hart. Ik heb eigenlijk met hem te doen, zeker nu ik hoor hoe hij op sociale media aangepakt wordt. We moeten daarmee opletten, want omdat ze van grote hoogtes ook diep kunnen vallen, zijn theatrale persoonlijkheden vaak suïcidaal. Ik hoop dat hij professionele hulp zoekt.»

HUMO Moet je zulke mensen dan niet tegen zichzelf beschermen en hen niet aan een programma als ‘Temptation Island’ laten meedoen?

LIEKENS «Dat is de eeuwige discussie. Kandidaten worden psychologisch gescreend, maar je kunt niet alle diagnoses op voorhand stellen. Bovendien zit het juist in die mensen om de schijnwerpers op te zoeken. En vergeet niet, die jongen is 30 jaar, hè. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je daden. Misschien is het programma wel een zegen voor Tim, en krijgt hij inzicht in zijn karakter zodat hij een coach kan zoeken.»

HUMO De scène waar Deborah het overspel van Tim verneemt, was hartverscheurend. Vraag jij je als tv-maker nooit af of het kies is om zo’n immens verdriet in een entertainmentprogramma te exploiteren?

LIEKENS «Zolang je het oprecht goed meent met die mensen, heb ik daar geen probleem mee. Deborah vertelde me dat ze geen spijt heeft van haar deelname, integendeel. Nu was het de korte pijn, ze had anders sowieso later hetzelfde met Tim meegemaakt. Door de massale steun die ze nu op sociale media kreeg en de professionele hulp van de zender, heeft ze het sneller kunnen verwerken, zegt ze. Maar sociale media kunnen zich ook tegen je keren, kijk maar wat Marjolein uit ‘Blind getrouwd’ overkwam. Ik vind dat we te vaak het leed van kandidaten op de zenders steken. Het zijn niet zij die hen de huid vol schelden, maar wel die ellendige trollen op Twitter en Facebook. Zonder hen zouden Tim en Marjolein nu fluitend over straat lopen.»

HUMO Akkoord, maar het tv-programma plaatst hen wel in het schietkraam.

LIEKENS «Neen, VIJF zet hen enkel in de etalage. Het wordt pas een schietkraam wanneer de sociale media hun duivels ontbinden. Ik vind dat we daar veel te tolerant voor zijn. Als iemand op straat een ander een mep wil verkopen, gaat daar iemand tussen staan. Maar op sociale media grijpt niemand in. God bespaar me dat mijn kinderen ooit bekend worden.»

HUMO Heb je er zelf al last van gehad?

LIEKENS «Jazeker. Anderhalf jaar geleden ging ik in het praatprogramma ‘Van Gils en gasten’ het verschil tussen pedofielen en pedoseksuelen uitleggen. De eerste groep heeft gevoelens voor kinderen maar doet er niks mee, de tweede gaat wel over tot strafbare feiten. Ik pleitte ervoor om pedofielen op te sporen vóór ze tot daden overgaan. Dat gebeurt ondertussen ook met de website Stop It Now. Maar na die uitzending ging de beerput op Twitter meteen open: ‘Ik hoop dat ze je dochter eens komen verkrachten.’ Denk je dat toen iemand het voor me opgenomen heeft? De kranten kopten: ‘Goedele onder vuur na doortocht bij Van Gils over pedofiel.’ Terwijl de journalistieke reflex had moeten zijn: ‘Wacht eens even, misschien heeft Goedele wel gelijk. Laat ons dat eens onderzoeken.’ Maar neen, ze huilden gewoon mee met de wolven in het bos.»

HUMO Zes jaar geleden liet je in ‘Goedele op dinsdag’ een pedofiel opdraven, die beweerde dat seks tussen hem en een kind moest kunnen. Die uitzending kwam je op veel protest en kritiek te staan. Zoek je graag de controverse op?

LIEKENS «Absoluut niet. Ik heb die man toen keihard aangepakt. Ik wou net aantonen dat pedofielen hun gedrag altijd vergoelijken: ze beweren dat de liefde van twee kanten komt. Als je dat blootlegt, heeft de maatschappij daar wat aan. Ach, ik ben gewoon vaak mijn tijd vooruit. Toen wij twintig jaar geleden in ‘Goedele live’ een transgender uitnodigden, waren we sensatiezoekers. Vandaag maakt Eén er een docusoap over en gaan ze bij VTM wellicht de Nobelprijs krijgen omdat Bo Van Spilbeeck daar werkt. De wet van het voortschrijdend inzicht, noem ik dat. Ik heb altijd op tv over alles willen praten. Dat heeft wellicht met mijn opleiding bij de NOS te maken.»

undefined

'Zo'n meisje van 18 jaar dat zonder schroom vertelt dat ze fan is van onenightstands, dan slik je wel even. Meisjes willen steeds vaker voldoen aan dat 'ik ben sexy'-ideaal ''

HUMO Nu nog steeds kan er op de Nederlandse televisie veel meer. René van der Gijp mag in ‘Voetbal International’ de ene seksistische mop na de andere maken. Er werd zelfs met Bo Van Spilbeeck gelachen. Bij ons is dat ondenkbaar.

LIEKENS «Terwijl Nederlanders ook de grootste voortrekkers zijn in gendergelijkheid. Het ene hoeft dus het andere niet uit te sluiten. Nederlanders zijn gewoon veel opener dan wij, dat heeft met de opvoeding te maken. Tegen een Vlaams kind dat kwaad is, zeg je: ‘Ga naar je kamer en kom terug als het over is.’ Terwijl men een Nederlands kind vraagt waarom het boos is. In die sfeer ben ik als programmamaker gevormd, daarom ga ik heikele onderwerpen niet uit de weg.»


konijnenseks

HUMO Het meest spraakmakende interview tijdens ‘Goedele on Top’, vond ik dat met Cherish. Zij had nog nooit van #MeToo gehoord en ze dook met Tim tussen de lakens zonder dat ze verliefd op hem was. Begreep jij dat?

LIEKENS «Ze vertelde het toch? Ze is een non met een missie: mannen ontmaskeren als bedriegers. Als kind zag ze hoe haar moeder door haar vader bedrogen werd, en daardoor heeft ze geen hoge pet op van mannen. En ze wou beroemd worden. Wie geen succes heeft bij de koppelhelften, komt niet in beeld en kan de schnabbels en bekendheid vergeten. The way to fame loopt via de lakens. Ook Laetitia speelde dat spel bij Mezdi.»

HUMO Moraalfilosofe Tinneke Beeckman hekelde in haar column in De Standaard net dat aspect van ‘Temptation Island’: ‘In tijden van #MeToo zegt een vrouw openlijk dat ze seks wil ruilen voor beroemdheid en een job. Ik geloof dat er een naam is voor dergelijke praktijken.’

LIEKENS «Dan gaan we er dus vanuit dat die dames niet van de seks en aandacht genieten? Dat ze er een andere ‘beloning’ voor moeten krijgen?

»Ze hebben uiteindelijk ook geen seks gehad. En ik vraag me af of er bij Laetitia eerst geen échte gevoelens speelden, maar dat ze dat achteraf gewoon ontkende om haar trots te bewaren. Ik denk echt dat als Mezdi met Laetitia verder had willen gaan, ze hem dan wel zou zien zitten.»

HUMO Welke kandidate die bij jou op de sofa kwam zitten, is je het meest bijgebleven?

LIEKENS «Megan. Als zo’n piepjong meisje, ze is pas 18, je zonder schroom vertelt dat ze fan is van onenightstands, ga je wel even slikken. Je ziet steeds vaker dat meisjes willen voldoen aan dat ‘ik ben sexy’-ideaal en dat ze hun grenzen vergeten. Als je hun vraagt waarom ze met iedereen het bed induiken, hebben ze daar geen uitleg voor. Het is des te opvallender omdat de jeugd over het algemeen preutser is geworden. Ga maar kijken bij sportclubs, jongens en meisjes houden nu vaker hun onderbroek aan onder de douche, terwijl wij vroeger gewoon naakt gingen. Ze hebben ook later seks dan wij. De gemiddelde leeftijd van de ontmaagding is de voorbije vijf jaar een jaar opgeschoven.»

HUMO Maar toch sturen ze massaal naaktfoto’s naar elkaar. En de oogst is pas groot als je aan ‘Temptation Island’ hebt meegedaan. Megans telefoon puilde uit van de dick pics.

LIEKENS «Inderdaad. Sexting is een leuke manier om elkaar op te winden, maar het houdt wel risico’s in. ‘Zet je kop er niet op,’ zeg ik altijd. Want je lief van nu kan binnen twee jaar een vreselijke ex zijn. Veel meisjes willen een sexy stoeipoes zijn à la Kim Kardashian, en dat kan met een naaktfoto met de juiste filter. Vroeger moest je daarvoor in de Playboy gaan staan, nu kan iedereen Marilyn Monroe zijn.»

HUMO Nog een trend: de tienbeurtenkaart van de plastisch chirurg die de deelnemers van ‘Temptation Island’ op zak hebben. Rosanna, uit de vorige reeks, heeft inmiddels zoveel ingrepen ondergaan dat je haar amper nog herkent.

LIEKENS «Erg, hè? Anderzijds is het weleens goed dat je kunt zien hoe fout dat kan lopen. Bij VIJF zitten ze ermee verveeld dat ze ongewild plastische chirurgie promoten. Veel jonge meisjes die kijken, krijgen van Rosanna en Pommeline de boodschap dat hun natuurlijke uiterlijk niet oké is, en dat ze maar iets aan hun lippen of kont moeten laten doen. Promotie is cruciaal voor plastische chirurgie, want eigenlijk is het product onverkoopbaar. Niemand heeft van nature duckface-lippen, dus moet je iets onnatuurlijks gaan promoten als ideaalbeeld.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik ben mijn tijd vaak vooruit. Toen wij twintig jaar geleden in '­Goedele live' een transgender uitnodigden, waren we sensatiezoekers. Vandaag maakt Eén er een docusoap over.'

HUMO Uit feministische hoek kwam de kritiek dat ‘Temptation Island’ slutshaming in de hand werkt. Megan wordt door haar onenightstand weggezet als een slet, maar Kevin en Mezdi zijn wél de vrolijke playboys.

LIEKENS «Die dubbele moraal is er, maar daar zijn de makers van ‘Temptation Island’ niet verantwoordelijk voor, dat zijn de mensen op sociale media. ‘Dat ze niet klaarkomt, is haar probleem,’ zei Kevin me. Je zou verwachten dat Twitter ontploft en hem als een seksistische macho wegzet, maar dat gebeurt niet. Dat is net het interessante aan ‘Temptation Island’. Het is een venster op onze maatschappij én het houdt ons een spiegel voor. In Vlaanderen mogen mannen seksueel nog steeds meer dan vrouwen. Qua emancipatie zijn we er nog lang niet. Ik merk dat zelf ook. Vrouwen zijn als deskundige of tv-persoonlijkheid nog steeds minder geloofwaardig dan mannen. Ik haat het als journalisten me in artikels ‘Sekskoningin Liekens’ noemen. Mannen ontsnappen daaraan. Niemand noemt Bo Coolsaet toch ‘Koning Penis’?»

HUMO Als seksuologe uitte je kritiek op de bedprestaties van de kandidaten. Je had het nogal vaak over ‘de grote ontstoppingswerken’ en je toonde medelijden met de vrouwen omdat ze zo weinig gebeft werden.

LIEKENS «Op basis van de beelden die ik zag, vond ik het geen vetpot. Konijnenseks, noem ik het. Werd er ook weleens mooie, trage seks bedreven? Keken ze elkaar tijdens het vrijen in de ogen? Was er voorspel? Een soixante-neufje? Ik wil volgend jaar een seksscène van een kwartier zien.

»Ik krijg de indruk dat er bij jonge mensen een gebrek aan échte seksualiteit is. Seks is acteren geworden. In Engeland denkt de helft van de jongens dat je een goede minnaar bent als je in het gezicht van een meisje klaarkomt. Dat is een probleem.»

HUMO Donderdag zullen wellicht meer dan een half miljoen mensen naar de finale van ‘Temptation Island’ kijken. Hoe verklaar je dat succes?

LIEKENS «Voyeurisme is een manier om je zelf beter te voelen. ‘Gelukkig ben ik niet zo’n bedrieger, hè,’ zullen veel mannen tegen hun vrouw gezegd hebben in de zetel. Bedrog houdt ons sterk bezig. Online nieuwsmakers weten al langer dat de woorden ‘ontrouw’ en ‘affaire’ veel clicks opleveren. Iedereen krijgt er in zijn leven weleens mee te maken, dus er is een soort herkenning. De emoties die daarmee gepaard gaan, worden in ‘Temptation Island’ in een kunstmatige setting gecreëerd en uitvergroot, maar ze zijn wel echt. Daardoor kun je van het programma zeker iets opsteken. Door er met mijn dochters over te discussiëren – ‘Is het normaal dat Megan stomdronken met Joshua naar bed gaat?’ – kom ik hun normen en waarden over seks te weten. Koppels die naar ‘Temptation Island’ kijken, zullen getriggerd worden om over bepaalde zaken binnen hun relatie te spreken. In Vlaanderen zijn we doorgaans geen praters, dus kan ik dat als seksuologe alleen maar toejuichen.»

HUMO Tot slot: overleeft jouw relatie een doortocht op ‘Temptation Island’?

LIEKENS «Ik weet het niet, ik denk dat je sowieso altijd een risico loopt. Het zou vals zijn om te beweren dat ik wel bestand ben tegen de verleiding. En dat geldt voor veel mensen, denk ik. Dus ik zeg het nu al: voor een BV-versie moeten ze me niet vragen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234