null Beeld

Goedele Liekens: de comeback op vtm


Goedele Liekens presenteert vanavond samen met Stef Wauters op vtm het verkiezingsprogramma 'De stem van Vlaanderen', waarin luidens de perstekst 'politieke sleutelfiguren, BV's en gewone mensen aan het woord komen'.

Jeroen Maris


Goedele Liekens «We willen een aantal grote thema's uit de campagne vermenselijken, aan de hand van heel concrete casussen. Als we het over Brussel-Halle-Vilvoorde hebben, zullen we focussen op een Nederlandstalig schooltje in de Brusselse Rand dat op verregaande wijze gepest wordt door Franstalige politici. Zo behandelen we vijf thema's, en per thema komen slechts drie politici aan bod - anders wordt het een kakofonie. Dat systeempje werkt wel: je haalt die mannen en vrouwen uit hun cocon en dwingt ze om met de mensen te praten.»''Ik ben iets te oud geworden om mijn broek af te steken''
HUMO Geen traditioneel debat, dus?

Liekens «Daar willen we vér van wegblijven. Het is absoluut niet de bedoeling om politici met elkaar te laten discussiëren in nietszeggende frases. 'Ja, maar wij hebben daar een commissie voor opgericht die de mogelijkheid van extra budgetten onderzoekt!' 'Alle parameters in acht genomen denken wij dat we daar toch niet positief op kunnen antwoorden.' Cut the crap, zeg. Ik gruw ervan, die uitspraken waarvan je denkt: waar hébben ze het in godsnaam over? Soms denk ik dat ik achterlijk ben, terwijl ik toch twee universitaire diploma's heb.»
HUMO Wat ergert je nog meer?

Liekens «Het cynisme van veel politici. Met een brede smile bij de koning buitenkomen nadat je voor de zoveelste keer het ontslag van je regering bent gaan aanbieden: erg verheffend lijkt me dat niet.
»En voor het overige komen er elke dag wel dingetjes boven die ik onmogelijk kan begrijpen. Vorige week nog las ik dat de return die we hier in België krijgen voor het betalen van belastingen op het niveau zit van een Afrikaans land als Zambia, terwijl we qua betalingen op Scandinavisch niveau zitten. Zoiets is toch wraakroepend?»
HUMO Maar interesseert het de mensen nog? Zondag staan er in de stemhokjes massa's mensen die de politieke verwikkelingen nog louter als een hilarische deurenkomedie zien, of er compleet onverschillig bij blijven.

Liekens «Als je ziet dat de poppen zelf aan het spelen zijn, laten we dan proberen ze op z'n minst een béétje naar onze hand te zetten. Het allerergste dat ons nu kan overkomen is dat de verstandige mensen zeggen: 'Genoeg! We houden er ons niet meer mee bezig.' Iedereen onverschillig: dat zou een ramp zijn.
»We moeten die verkiezingen, hoezeer ze ons ook in de maag gesplitst worden, beschouwen als een gouden kans om duidelijk te maken dat we het niet pikken. Het mag niet lijken alsof onze politici vrij spel krijgen, alsof het land weer met bezetters zit waar de burger niets aan te zeggen heeft.»
HUMO We kunnen dus beter niet het voorbeeld van Stijn Meuris volgen, en gewoon thuisblijven?

Liekens «Stijn wilde, denk ik, vooral een stevig signaal uitsturen. Zo van: 'Bende onnozelaars!' Hij ziet heus wel in dat aan de kant staan kijken geen oplossing is.
»Zelf zit ik in Afrika op het moment van de verkiezingen - een reis die ik al lang geboekt had. Maar ik ga iemand een volmacht geven om mijn stem uit te brengen. Rouwig ben ik daar niet om. Terwijl jullie hier bolletjes rood kleuren, ben ik in Afrika naar de échte problemen aan het kijken.»
HUMO Zijn er, ondanks de malaise, toch nog politici die je bewondert?

Liekens «Natuurlijk wel. Het lijkt het me niet opportuun om daar hier en nu namen op te plakken, maar ik zie er toch nog die politiek echt beschouwen als het oplossen van maatschappelijke problemen.
»Ten tijde van 'Recht van antwoord' op vtm heb ik een aantal politici van dichtbij bezig gezien. Vaak bleef ik uren met ze doorbomen over een bepaald onderwerp, en dan voelde ik heel goed wie echt om de maatschappij bekommerd was, en wie eerder met een schaakspel bezig was. 'Als ik dit zeg, heeft dat dát effect op die persoon, en kan die de tegenpartij zo en zo en zo...' Ik gruwde van dat pragmatische denken.»
HUMO Heb je er eigenlijk een beetje zin in? 't Wordt je comeback op televisie na je korte passage bij VT4.

Liekens «Ik dacht dat ik heel faalangstig zou zijn, maar tijdens de voorbereiding gleed ik meteen in een aantal automatismen. Het klikte ook met de mannen van de nieuwsdienst: we zaten meteen op hetzelfde spoor. Maar allicht ga ik woensdag toch weer staan bibberen, hoor. Ik hou een bètablokkertje bij de hand (lacht).»

HUMO Liggen er nog tv-projecten in het verschiet?

Liekens «Op dit moment ben ik zowat fulltime bezig met Goedele, m'n magazine bij jullie boezemvrienden van Sanoma Magazines Belgium. Da's niet de bedoeling, natuurlijk: ik blijf mezelf als televisiemaker zien. Maar eerst wil ik dat dat blad definitief op de rails staat. En nog een extra probleempje: er zijn mensen die niet zo happig zijn om mij op televisie te laten terugkeren.
»Dus ja, we zien wel. Ik wil wel graag weer op televisie, maar niet ten koste van alles. Ik ben iets te oud geworden om mijn broek af te steken - heerlijk om dat te kunnen zeggen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234