Good Night, and Good Luck

George Clooney, Mister Nespresso voor de koffiedrinkers, heeft een goed jaar achter de rug: zijn vertolking in 'Up in the Air' leverde hem een Oscarnominatie op, hij stal het hart van de bloedmooie Elisabetta Canalis, en op het Pop Poll-lijstje van beste internationale acteur haalde hij voor het eerst in zijn carrière de top vijf. Mooimooimooi!

Maar behalve een steengoed acteur en een eersteklas ladykiller gaat er in Clooney ook een geweldig cineast schuil.

Het op ware feiten gebaseerde 'Good Night, and Good Luck' neemt u mee naar de op een war room lijkende nieuwsstudio van CBS, waar de legendarische presentator Edward R. Murrow (David Strathairn) in zijn duidingsmagazine 'See It Now' onvervaard ten strijde trekt tegen Joe McCarthy, de boosaardige senator die in de jaren vijftig een heksenjacht ontketende tegen de communisten.

Opmerkelijk detail: in die tijd zaten de nieuwslezers live in de uitzending sigaretten te paffen.

Vooruit, Stef Wauters, we dagen je uit!

George Clooney «Met 'Good Night, and Good Luck' wou ik hulde brengen aan mijn vader, die dertig jaar lang nieuwslezer was voor een regionale televisiezender. Toen ik vier was, mocht ik mee naar het omroepgebouw; toen ik zeven was, hield ik spiekbriefjes omhoog voor de presentatoren; en toen ik elf was, verdiende ik een centje bij door de autocue van mijn vader te bedienen.

»Ed Murrow was zijn held. 'Good Night, and Good Luck' is uiteindelijk uitgegroeid tot een hommage aan álle journalisten die hun nek durven uit te steken.»

- Is de televisie sinds de jaren vijftig fel geëvolueerd, vindt u?

Clooney «Ja, de televisie is machtiger dan ooit. We zijn op een punt gekomen dat journalisten politici kunnen maken of breken. Tv is een gevaarlijk wapen als het niet op een verantwoorde manier wordt gebruikt: daar waarschuwde Murrow al in 1958 voor.»

- Hebt u zelf nooit zin gehad om journalist te worden?

Clooney «Jawel, maar ik miste de juiste vaardigheden. En dus ben ik iets gaan doen waar men minder talent voor nodig heeft: acteren (lacht)

- Hebt u er nooit spijt van gehad dat u pas op uw drieëndertigste succes hebt gekregen?

Clooney «Integendeel, ik prijs mezelf gelukkig dat ik zo laat ben doorgebroken. Ik heb oprecht medelijden met al die kids die constant worden opgejaagd door de paparazzi en voortdurend van iedereen te horen krijgen hoe geweldig ze wel zijn.

»Als het mij zo jong was overkomen, dan zou ik voortdurend met een heroïnespuit in mijn nek hebben rondgelopen.

»Als je, zoals ik, jarenlang hebt moeten wroeten, dan besef je dat het filmwereldje uit niets anders bestaat dan lucht. En geloof me: zodra ik voel dat het bergafwaarts begint te gaan, stap ik eruit.

»Ik zie het echt niet zitten om op mijn zestigste samen met drie andere vergane gloriën in een zielig kamertje auditie te doen voor twee scènes in 'Desperate Housewives'. Ik val nog liever dood.»

Bekijk de trailerHerlees de bespreking van \'Good Night, and Good Luck\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234