Goodfellas
In de lente van 1987 wipte Martin Scorsese even aan bij Marlon Brando. Onder het nuttigen van een goed glas weidde Marty uit over zijn nieuwste project: de verfilming van 'Wiseguy', Nicholas Pileggi's bestseller over de tot FBI-informant omgeturnde maffiasoldaat Henry Hill. Brando luisterde aandachtig, plukte een stofje van de mouw van zijn kamerjas en schudde toen traagjes het hoofd: 'Geen goed idee, Marty. Je hébt al een fantastische gangsterfilm gedraaid: 'Mean Streets'. Doe eens iets helemaal anders!' De cineast werd overmand door twijfel - als de Godfather spreekt, dan lúíster je - maar uiteindelijk sloeg hij de raad van Brando in de wind.
En gelukkig maar, of we hadden vanavond niet kunnen genieten van 'Goodfellas', misschien wel het beste gangsterepos sinds, jawel, Francis Ford Coppola's 'The Godfather'.
MARTIN SCORSESE «Na dat gesprek met Marlon heb ik mezelf drie jaar lang afgevraagd of het wel zin had om alwéér in die wereld te duiken. Uiteindelijk vond ik het antwoord bij John Ford. Zoals Ford zijn hele leven lang westerns heeft gemaakt, zo maak ík gangsterfilms. Het genre zit in mijn bloed; er is geen ontkomen aan.»
- Wat trok u precies aan in het verhaal van Henry Hill?
SCORSESE «Ik ben opgegroeid met mannen zoals hij. De échte maffiabazen heb ik nooit gekend, maar met het kleine grut, de kerels die onderaan de ladder stonden, wilde ik zelf weleens optrekken. En Henry was zo iemand. Met 'Goodfellas' heb ik geprobeerd een soort documentaire te maken over hun wereld: wat ze aten, hoe ze zich kleedden, naar welke nachtclubs ze gingen, hoe hun huizen eruitzagen, hun vrouwen, hun kinderen. Het is een film over een bepaalde levensstijl.»
- Als 'Goodfellas' één ding duidelijk maakt, dan is het wel dat de leden van de maffia met handen en voeten vastgeklonken zitten aan verstikkende regels en codes. Maak één foutje en je bent een lijk.
SCORSESE «Ja, dat is héél belangrijk. Kijk, die kerels zitten in de business om rijk te worden, níet om mensen te vermoorden. Maar wanneer iemand een fout maakt, dan komt de geldstroom in gevaar - en ja, dan moet er iemand uit de weg worden geruimd. Zo simpel is dat; dát zijn de regels. Eigenlijk gaat het er in Hollywood krék hetzelfde aan toe: draai vier flops op een rij en je wordt koudweg geëlimineerd. Ik heb het zelf mogen ondervinden.»
- Het succes van 'Goodfellas' kwam voor u precies op het juiste moment.
SCORSESE «In de jaren tachtig was ik kapot. 'New York, New York', 'Raging Bull', 'The King of Comedy', 'After Hours' - allemaal flops. Dankzij het succes van 'Goodfellas' kreeg ik eindelijk weer een beetje krediet. Ik heb de hel gezien, maar ik ben eruit geklauterd.»