null Beeld

Goort neiuws: dyslectici aan de macht!

De Amerikaan Dean Bragonier (45) is een goeroe voor dyslectici. Hij ontwikkelde een lesprogramma om mensen met dyslexie zelfvertrouwen te geven. NoticeAbility – een woordspel met de termen ‘notice ability’ (‘herken het talent’) en ‘no disability’ (geen handicap) – wordt nu vertaald in het Nederlands.

parool

Bragonier pikt er zijn eigen volk meteen uit. Hij luistert mee met een gesprek en weet: dat is er één.

Dean Bragonier «Dyslectici hebben een manier van denken die onmiddellijk tot uiting komt in praten. Ze leggen verbanden die anderen niet zo snel leggen. Ze associëren, gebruiken beelden, praten in verhalen.»

Mensen met dyslexie lezen en schrijven moeilijker, maar wetenschappers stelden vast dat ze andere dingen juist beter kunnen. Dyslectici zijn vaak ondernemend, creatief en zien verrassende verbanden. Ze hebben ook vaak flink wat tegenslag gekend als kind en zijn daardoor weerbaar, en hebben lef. En ze kunnen hard werken, want leren lezen kostte hun tien keer meer moeite.

Ook Bragonier zwoegde tot hij kon lezen en schrijven. Net als veel dyslectici had hij het gevoel dat hij traag, dom of anders was.

Bragonier «Het vernederendste is dat je moeite hebt met iets wat voor anderen vanzelfsprekend en makkelijk is.»

– Waarom bent u met NoticeAbility begonnen?

Bragonier «Dat kwam door mijn zoon. Mijn vrouw en ik zijn allebei dyslectisch. We wisten zeker dat ons kind het ook zou hebben. We wilden alle negatieve ervaringen voor zijn en vooral benadrukken waar hij goed in is.

»Al van toen hij 6 jaar was, hebben we hem gesteund en gestimuleerd om bedrijfjes op te zetten. Hij wilde zakjes maken om knikkers in te bewaren, die je aan je T-shirt of broek kon vastmaken met een magneet, want hij had nooit genoeg plek in zijn broekzakken voor al die knikkers. Hij maakte ook liefdesbriefjes op visitekaartjes, die hij online verkocht. Op school was hij dan wel niet goed in lezen en schrijven, maar hij wist dat hij iets anders goed kan: ondernemen. Hij was er trots op.

»Dat is de basis van NoticeAbility, een tienweekse buitenschoolse cursus. Het programma geeft dyslectici de kans om te ontdekken dat ze ergens goed in zijn. Maar het is vooral ook leuk, zodat kinderen eens niet uit de klas worden geplukt voor bijles, maar om iets bijzonders te doen. Als je je beter voelt over jezelf, ga je ook met meer plezier leren.»

– Uw slogan is ‘dyslexic before it was cool’. Is het cool om dyslectisch te zijn?

Bragonier «Het is een knipoog en een voorschot op de toekomst, want ik denk dat de manier waarop dyslectici denken, steeds meer gegeerd zal worden. In het huidige onderwijs moet je lezen hoe iets moet. Dat is lastig voor mensen met dyslexie. Maar technologie verandert dat stilaan. Het dyslectische brein is perfect ingespeeld op de nieuwe economie. Administratie en talig werk worden geautomatiseerd, maar er zal meer nood zijn aan innovatief denken, verrassende oplossingen bedenken, en doorzetten. Dat is precies waar dyslectici goed in zijn. Dyslectici gaan dan de maatschappij domineren. Ik voorspel zelfs dat mensen gaan doen alsóf ze dyslectisch zijn, omdat het een voordeel wordt.» (lvg)

© Het Parool

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234