null Beeld

Gouden Belgen: Milow

Na zijn cover van 'Ayo Technology' heeft Milow sinds 2009 de ene na de andere markt veroverd - Duitsland, Nederland, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Canada et je'en passe. Jonathan de Veroveraar wil ook naar de Nieuwe Wereld, maar da's voor 2012. Hier en nu telt alleen 'North and South', zijn nieuwe, derde langspeler.

Enkele quotes van Milow

Vandenbroeck «De voorbije jaren heb ik me hard ingezet om mijn grootste critici te overtuigen - dat was zelfs één van mijn drijfveren - maar die strijd heb ik opgegeven. Door die erkenning in zo veel landen word ik niet meer gekweld door vragen als 'Is mijn muziek uniek genoeg?', 'Heb ik mijn plaats gevonden?' of 'Verdien ik mijn succes?'
»Die vragen zijn nu beantwoord. Ik maak platen voor mezelf en voor wie van mijn muziek houdt, maar ik hol mijn publiek niet achterna. Op 'North and South' heb ik de essentie van mijn muziek bewaard en toch nieuwe horizonten opgezocht.»

Vandenbroeck «Kijk, Christophe, wat ik ook zal bereiken, mijn relatie met de Belgische pers zal altijd anders zijn dan met de buitenlandse pers. Het toontje dat het handjevol Vlaamse muziekjournalisten gebruikt als het over mij gaat, pfff, dat jaagt me weleens de kast op.
»Een paar maanden voor dat optreden op TW Classic had ik drie prijzen gewonnen op de eerste editie van de MIA's. Toen werd er al links en rechts geschreven dat ze die prijs meteen weer konden opdoeken omdat ik geen representatieve grote winnaar was.»
HUMO Wie schreef dat dan?
Vandenbroeck «Peter Vantyghem deed in De Standaard bijvoorbeeld een warme oproep voor een échte muziekprijs. Maar goed, dat is niet belangrijk meer.
»Ik erken dat ik met vallen en opstaan heb geleerd dat reacties zoals die op mijn blog niet volwassen zijn. En ik zal niet meer proberen met mijn muziek de haters aan mijn kant te krijgen, maar met journalisten die op de man spelen zal ik altijd de confrontatie blijven opzoeken.»

HUMO In de marge van een hoorzitting over popmuziek in het Vlaams Parlement liet Alex Callier zich over jou ontvallen: 'Milow, die is van thuis uit toch niet echt arm.'
Vandenbroeck (boos) «Hij heeft dat later nog eens herhaald in 'Phara', ja. Iemand die met zo'n brede grijns op een nationale zender mijn verhaal in één foutieve zin samenvat, daar val ik van achterover. Ik heb thuis 12.000 geleend om mijn debuut te betalen, en dat geld heb ik later tot de laatste cent terugbetaald: dát is de waarheid.
»Ik heb een gemeenschappelijke kennis om Calliers nummer gevraagd en hem meteen gebeld. Blijkbaar zit hij met een pak opgekropte frustraties tegenover mij. We verschillen fundamenteel van mening over hoe je anno 2011 als muzikant de dingen moet aanpakken; hij vindt dat ik met mijn do-it-yourself-verhaal veel kapotmaak - ik weet zelf niet waarom.»

HUMO En met Tom Barman, na het incident op de MIA's in 2009? Toen jij de prijs voor de beste song kreeg, liet hij die avond hardop zijn ongenoegen blijken.
Vandenbroeck «Dat hele incident is buiten proportie geblazen, en het is zeker niet blijven hangen. Ik heb Tom een week later al gesproken op Humo's Pop Poll de Luxe.
»We moeten niet suggereren dat Belgische muzikanten allemaal dikke vrienden zijn, want dat ís niet zo. Meer zelfs: mijn ervaring is dat anderen je weinig gunnen, dat het een competitief wereldje is. Het aantal Belgen dat van popmuziek kan leven is beperkt: dat wakkert de afgunst ook aan.
»Maar carrières zijn geen communicerende vaten: 't is niet zo dat voor elke nieuwe naam die populair wordt een oudgediende de boeken wel kan sluiten. Ik vind dat er hoe dan ook respect moet zijn voor wat een ander gepresteerd heeft, los van je eigen smaak.
»Het belang van muziek in de huidige samenleving kan ik probleemloos relativeren: voor velen is het nu eenmaal weinig meer dan achtergrondgeluid. Maar het belang ervan in mijn leven weiger ik te relativeren.
»Als iemand geen respect heeft voor wat ik ondertussen bewezen heb, voel ik me persoonlijk aangevallen. Dan stopt het voor mij. Zo radicaal ben ik wel.»

Het volledige interview kunt u lezen in Humo 3682/13 op dinsdag 29 maart.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234