Gouden Boekenuil 2014: dit is de shortlist!
De Gouden Boekenuil, editie 2014, nadert zijn ontknoping. Nog vijf kanshebbers blijven over, veroordeeld tot nagelbijtend aftellen tot de feestelijke prijsuitreiking op 24 april. De jury heeft gekozen voor twee gevestigde auteurs met een oorlogsboek, twee jonge honden met de vinger aan de pols van deze onzekere tijden en een zelfgekozen banneling met een ode aan zijn ballingsoord. (Aanzwellend tromgeroffel) Dit zijn de genomineerden:
Humo geeft je 3 euro korting op de boeken van de shortlist!
Goed nieuws voor de auteurs, maar ook voor jou, want in de Humo van dinsdag 4 maart 2014 vind je vijf kortingsbonnen waarmee je 3 euro korting krijgt per titel in deze shortlist.
Ilja Leonard Pfeijffer: La Superba
De auteur: Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schreef onder meer vier dichtbundels en evenveel romans (waaronder het voor De Gouden Uil genomineerde ‘Het grote baggerboek’) en is bekend om zijn lange haar, grote dorst en uitgesproken meningen. Hij woont ruim vijf jaar in Genua.
Het boek: ‘La Superba’ is de beste roman van Pfeijffer, die vriend en vijand op overrompelende en geestige wijze introduceert in zijn nieuwe woonplaats: Genua, aka La Superba. Dolend door de labyrintische stad verzamelt de schrijver verhalen en feiten over migratie, het meest gespeelde gokspel van deze tijd, en verbindt ze met bespiegelingen over fictie: ‘Iedereen is slachtoffer van zijn fantastie.’
De troef: De Italianen, tuk op vanzelfsprekende gratie, hebben een woord voor de kwaliteit die uit ‘La Superba’ spreekt: sprezzatura, ogenschijnlijk moeiteloos meesterschap.
>> Lees hier een fragment uit 'La Superba'
Jamal Ouariachi: Vertedering
De auteur: Jamal Ouariachi (1978), vorig jaar op de Humo-lijst met tien Nederlandstalige schrijvers voor de toekomst, groeide naar eigen zeggen ‘uiterst alledaags op in een oer-Hollands multicultigezin’ en schreef tot nog toe drie onalledaagse romans.
Het boek: ‘Vertedering’ kruipt in het hoofd van een postkamerbediende met een trauma na een faillissement, een probleem met de liefde en, vooral, narigheid met zijn agressieve zelf. Met de moed der wanhoop probeert hij uit liedjes en films levenslessen te puren en zichzelf weer op de rails te krijgen. Als de geweldenaar door de vondst van een mand met jonge katjes door vertedering bevangen raakt, acht hij zich klaar voor een nieuwe start.
De troef: Ouariachi combineert vakmanschap en taalplezier, waardoor hij een heikel onderwerp als huiselijk geweld in een even verwarrende als verrassende roman weet te vangen.
>> Lees hier een fragment uit 'Vertedering'
Joost de Vries: De republiek
De auteur: Joost de Vries (1983), kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer, stond vorig jaar ook op de Humo-lijst met tien Nederlandstalige schrijvers voor de toekomst. ‘De republiek’ is de langverwachte opvolger van ‘Clausewitz’, zijn veelgeprezen debuut.
Het boek: ‘De republiek’ is tegelijk een speelse satire over het gevecht om de intellectuele nalatenschap van een professor in de Hitlerstudies, en een slimme pageturner over de jacht op nazischatten. De Vries combineert een literair spel met verwijzingen naar divers cultureel erfgoed met een filosofisch geladen oefening over het vormgeven van de verbeelding, en onderzoekt de grenzen van ironie en de twijfels van de troonopvolger.
De troef: De Vries is het slimste jongetje van de klas, maar dat zit in zijn doorlichting van de wereld van vandaag gelukkig de universele emotie niet in de weg.
>> Lees hier een fragment uit 'De republiek'
Jan Brokken: De vergelding
De auteur: Jan Brokken (1949), die eerder voor De Gouden Uil genomineerd was met ‘De blinde passagiers’, stapte dertig jaar geleden over van de journalistiek naar de literatuur en publiceerde sindsdien vijfentwintig boeken. Hij maakte vooral naam als reisschrijver.
Het boek: In ‘De vergelding’ keert Brokken terug naar Rhoon, het dorp van zijn jeugd, en het oorlogsgeheim dat er al ruim zestig jaar sluimert: na de elektrocutie van een Duitse soldaat op een oktoberavond in 1944 executeerde de bezetter ter vergelding zeven dorpsbewoners. Via processtukken, getuigenverhoren en interviews probeert Brokken te achterhalen wat er destijds allemaal echt gespeeld heeft. ‘Mijn kleine oorlog’, editie Zuid-Holland.
De troef: Wie zijn wij om de grote Geert Mak tegen te spreken? Welaan dan: ‘Leest als een detective van de beste soort. En allemaal echt gebeurd.’
>> Lees hier een fragment uit 'De vergelding'
Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn
De auteur: Stefan Hertmans (1951), auteur van een gevarieerd en omvangrijk oeuvre, werd geregeld gelauwerd voor zijn essays, poëzie en romans. Het afgelopen jaar brak de writer’s writer door bij een breder publiek: ‘Oorlog en terpentijn’ is zijn best verkochte boek. Het boek: ‘Oorlog en terpentijn’ is gegroeid uit de cahiers die korporaal Urbain Martien, de grootvader van Hertmans, de schrijver ruim dertig jaar geleden in bewaring gaf. Met die oorlogsmemoires als basis reconstrueert de kleinzoon het tumultueuze leven van zijn grootvader: armoede vóór de Eerste Wereldoorlog, bouleverserende ellende aan het front, de troost van het schilderen nadien. ‘Mijn kleine oorlog’, editie Gent.
De troef: In het herdenkingsjaar van De Groote Oorlog kan een secuur ooggetuigenverslag vanuit de loopgraven niet anders dan – komt-ie – inslaan als een bom.