GP F1 van België: Kris Wauters geeft commentaar
Laten we wel wezen: ondergetekende valt niet meteen in katzwijm voor Clouseau. Daarvoor heb ik net iets te vaak naar Bob Dylan, Ray Charles, Lou Reed, The Kinks en The Rolling Stones geluisterd. Nee, mijn waardering voor de tweede helft van de Clouseau-broertjes, de rijzige en van een vervaarlijke sik voorziene Kris Wauters (47), heeft te maken met een veel swingender discipline: de formule 1.
Van in de jaren zeventig en tachtig - de jaren van Lauda, Prost, Mansell en Senna - waren wij, F1-fans, verplicht om de races op de oude staatszender te volgen, voorzien van het naar valium smakende commentaar van de toenmalige BRT-kneusjes. Net niet goed genoeg voor het voetbal en het wielrennen. En dus verbannen naar de automobiel.
Wie wat verder keek dan zijn neus lang was, had al snel door dat the noble art of motor racing pas echt tot haar recht komt als ze van commentaar wordt voorzien door enthousiaste kenners. Dus stemden wij met z’n allen af op de RTBF of de BBC, al was het maar om ons niet dood te hoeven ergeren aan onkunde, slechte smaak, angstwekkend lange stiltes en een lijzig toontje dat tot suïcide uitnodigde.
En toen kwam, out of the blue, Kris Wauters. Een jongen die wéét waarover hij praat (hij racet al jaren met toerwagens) en hoe hij die kennis aan de man moet brengen. Samen met zijn cocommentator Gert Vermersch zorgt Wauters op VT4 voor een zéér welkome verademing, na vele decades van dorre woestenij.
HUMO Helaas ga jeniet ter plaatse, maar werk je vanuit de studio. Een kwestie van centen?
Wauters «VT4 Sport heeft een beperkt budget. We zijn dolblij met de uitzendrechten, maar daarmee houdt het ook op. Een commentaarcabine ter plaatse kost 6.000 euro. Per grand prix! Reken maar uit: er zijn ieder seizoen twintig races. Dan kom je uit op 120.000 euro per jaar, alleen voor die cabine.
»Wil je de job echt goed doen, met wat interviewtjes voor en na de race, dan heb je een hele ploeg nodig: cameraman, geluidsman, regisseur, collega-commentator Gert Vermersch en ikzelf. Die ploeg moet reizen, eten en overnachten. Je hebt een satellietverbinding nodig, ondersteuning in de studio, enzovoort. Ik schat de hele zaak op een paar honderdduizend euro per seizoen. En dat budget is niet meteen voorhanden, jammer genoeg.»
HUMO Eigenlijk beschik je in de studio over niet meer informatie dan de kijker thuis?
Wauters «Klopt: ook wij zien gewoon de officiële tv-feed. Wel hebben we een laptop waarop we de ronde- en sectortijden van alle rijders volgen. Maar ook over die informatie kan je thuis makkelijk beschikken: ik volg al twee seizoenen F1 met op mijn smartphone een app van de FIA (de internationale automobielfederatie, red.) waarop die tijden ook te zien zijn. Dat kost net geen 25 euro voor een vol jaar.
»Met Gert heb ik al mooie automatismen ontwikkeld: terwijl ik aan het praten ben, checkt hij online wat info, en vice versa. Gert is ook de facts and figures-man: hij weet álles over de F1. Zelf beschik ik niet over een bijzonder sterk encyclopedisch geheugen, maar hij sleept me er dan wel uit. Hij valt soms in met mededelingen als: ‘Jaja, dat was net zo toen Gerhard Berger in 1987 de GP van Japan won, op het circuit van Suzuka...’ (lacht) Tovert hij zomaar uit dat brein van 'm tevoorschijn.»