Je gedegen voorbereiden op de adoptie van een dier uit het buitenland, helpt katje Lee-scenario's te vermijden.

TIPSadoptiedieren

Graag een eigen katje Lee? Zo adopteer je wél vlot een hond of kat uit het buitenland

Je gedegen voorbereiden op de adoptie van een dier uit het buitenland, helpt katje Lee-scenario's te vermijden.Beeld RV

Waar let je op als je een kat of hond wilt adopteren uit het buitenland? De Nederlandse bioloog en hondengedragstherapeut Saskia Ober van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren weet hoe je het aanpakt.

– Wat moet je weten als je via één van de honderden stichtingen een dier uit een ander land wilt halen?
SASKIA OBER «Verdiep je eerst in een stichting voordat je verliefd wordt op een foto van een hond of kat. Een goede stichting is transparant over wat ze doet en waar ze haar geld aan uitgeeft. Check of een organisatie zich houdt aan wet- en regelgeving. Adoptiedieren hoor je bijvoorbeeld als handelstransport te vervoeren. Daar gelden specifieke regels voor, zoals een gezondheidscheck door een dierenarts binnen 48 uur voor vertrek.

»Ook het soort contract dat je tekent is van belang. Bij een bruikleencontract blijft de stichting de eigenaar. Soms staan daar dubieuze bepalingen in, zoals dat medewerkers altijd je huis in mogen om te controleren of je wel aan alle voorwaarden voldoet. Dat mogen ze niet zomaar, maar om problemen te voorkomen is een koopcontract beter. Lees de ervaringen van anderen en maak duidelijke afspraken over rechten, plichten en nazorg.»

– Hoe weet je of de adoptiehond of -kat een match is?
OBER «Kijk goed of het dier past bij jouw situatie. Als een hond bang is voor verkeer, is het niet handig als jij aan een drukke weg woont. Sommige dieren hebben vervelende ervaringen met mensen of zijn geen kinderen gewend. Zo’n hond of kat past niet bij een druk gezin. Een superwaakse hond is meer op zijn plek op een boerderij.

»Een klik is ook belangrijk. Of die er is, weet je alleen als je elkaar ziet. Sommige stichtingen werken met gastgezinnen hier. Dan kun je van tevoren kijken hoe jullie op elkaar reageren. Ook is dan beter bekend hoe een zwerfdier in een thuissituatie functioneert. Hetzelfde geldt voor asieldieren uit het buitenland die eerst bij een gezin hebben gewoond. De kans op een goede match is dan groter dan wanneer je zelf een zielig beestje meeneemt of alleen afgaat op informatie op internet.»

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

– Waarom zou je uit het buitenland adopteren en maakt de diersoort of het land iets uit?
OBER «Een beter leven voor het dier is de belangrijkste reden om het te doen. Wees er wel zeker van dat het hier echt beter af is dan in zijn eigen omgeving. Zo worden zwerfkatten in sommige landen getolereerd en regelmatig gevoerd, terwijl ze in andere streken worden bestreden. De laatste groep verdient beter, maar zal minder snel aarden als huiskat.

»Veruit de meeste buitenlandse dieren zijn honden. Uit Oost-Europese landen komen veelal herdershonden en veehoeders. Die zijn doorgaans meer territoriaal, ze blaffen veel. Jachthonden uit Zuid-Europa willen hier nog weleens achter van alles aan rennen.

Saskia Ober. Beeld
Saskia Ober.

»Wettelijk zijn er ook verschillen. Voor dieren uit EU-landen geldt dat ze gechipt moeten zijn, ingeënt tegen rabiës en een EU-dierenpaspoort moeten hebben. Buiten de EU gelden aanvullende eisen, zoals soms een bloedcontrole dertig dagen na vaccinatie, gevolgd door een wachttijd van drie maanden. Houd daar rekening mee.»

– Welke gedrags- en gezondheidsproblemen komen voor en hoe ga je daarmee om?
OBER «Gedragsproblemen komen relatief vaker voor. Zoals angstig gedrag. Naast trauma’s, is het dier gevangen en vervoerd. Zo’n hond kun je niet meteen naar een groepstraining brengen of in een druk park uitlaten. Wees erop bedacht dat ze er sneller vandoor kunnen gaan. Omdat ze vrijheid gewend zijn of uit angst. Het best is om gedragsproblemen voor te zijn. Laat je op tijd begeleiden door een gediplomeerde gedragstherapeut of trainer.

»Gezondheidsproblemen komen ook voor. Bijvoorbeeld door de parasiet leishmania, die bij Zuid-Europese honden voorkomt. Die geeft eerst vage klachten die door onze dierenartsen niet altijd worden herkend. Onbehandeld kan de ziekte dodelijk zijn. Laat daarop testen, want als je er op tijd bij bent is de aandoening goed behandelbaar. Dat scheelt veel leed en onnodige kosten.»

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

– Hoe kun je een kat of hond uit het buitenland hier een goed leven geven?
OBER «Het belangrijkste is dat je een dier kiest dat past bij jou en jouw leefsituatie. En dat je voldoende tijd, energie en geld kunt steken in een goed leven. Laat je hond of kat vooral in zijn tempo wennen aan het huiselijke leven. Bied structuur en beloon goed gedrag. Verwacht geen wonderen, maar met liefde en veel geduld kunnen ook voormalig zwerfdieren de liefste huisgenoten zijn.»

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234