null Beeld

Grafixx: Ever Meulen

Grafixx zorgt voor uw jaarlijkse injectie van grafische pracht: tentoonstellingen, lezingen en een zine fest met een mooie selectie van kleine, maar innovatieve uitgeverijen. Een driedaagse ode aan print en papier, met op vrijdagavond een lezing van Ever Meulen, u uiteraard niet onbekend.

jvb

Ever Meulen «Ik ben van de generatie waar alles op papier gebeurde. Ik heb er dus altijd iets mee gehad, nu nog steeds. Ik schiet niet zo goed op met de computer.

»Ik geef niet zo vaak lezingen. Een groot prater ben ik niet, maar voor deze gelegenheid heb ik zowaar een mooie powerpointpresentatie gemaakt. Het is voor mij natuurlijk allemaal begonnen bij Humo, maar op Grafixx wil ik het vooral over het werk uit mijn tweede boek, ‘Verve’, hebben. Natuurlijk had ik het ook over mijn favoriete onderwerp, de automobiel, kunnen hebben, maar dat laat ik maar zo, met al die kunstige types daar (lacht).»

HUMO Wíj zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in uw Humo-periode.

null Beeld

Meulen «Ik ben decennialang Humo-tekenaar geweest en dat blijft me achtervolgen – niet pejoratief bedoeld. Ik kan me voorstellen dat dat na mijn dood het enige is wat zal blijven hangen. Dat is oké. Ik heb veel aan Humo te danken. Het was een fantastische tijd.

»Tekenen is een eenzame job, daarom kwam ik vaak en graag naar de redactie. Dat moest ook wel – als ik een fotokopie wilde maken moest dat daar gebeuren – maar ik ging ook voor de sfeer. Herman de Coninck, Marc Didden, Guy Mortier: het was een geweldige bende jonge journalisten, en goed zot bovendien. Maar zó getalenteerd. Ik deed mijn best als tekenaar omdat ik wist dat zij zo goed waren, ik wilde niet voor hen onderdoen. Ze inspireerden en stimuleerden me. Ik voelde me daar zeer goed. En dankzij Mortier ben ik nooit uit het oog verloren dat een tekening ook geestig kan zijn.

»In het begin van de jaren 70 was ik de enige tekenaar, dus ik deed álles: de cover, strips, vrolijke illustraties op de popbladzijden, maar ook tekeningen bij serieuze stukken, zoals een dossier over euthanasie. Van elke opdracht heb ik nog een dossier: een map met details en kalkjes, research, noem maar op. Mijn kasten en lades zitten vol. Ik hield werkelijk álles bij, zelfs de fax van de opdrachtgever.

»Guy Mortier hing naast zijn bureau de oplage van Humo aan de muur. Die steeg elke week en daar was hij geweldig trots op. Humo was de bijbel van de rock-’n-roll en de popmuziek, en omdat ik ervoor tekende, werd ik óók een beetje een vedette.»

HUMO Je hebt werken bij Humo weleens vergeleken met spelen bij The Mothers Of Invention.

Meulen «Ja, dat ligt voor de hand, hè, met Mortier en Zappa die zo hard op elkaar leken. Die zwarte bos haar, die snor, die haakneus, en allebei een donkere huid – bijna Marokkanen, zeker in vergelijking met de bleekscheet die ík altijd geweest ben.»

HUMO Naar verluidt moest je je eigen stoel meebrengen als je op de redactie wilde zitten. Klopt dat?

Meulen «Er zijn over die periode veel anekdotes verteld, onder meer door Marc Didden, die zijn fantasie weleens durft te gebruiken. Dat van die stoel is een urban legend, maar het is wél zo dat de redactie in een oud, rudimentair gebouw met piepende trap zat.

»Vergeet niet dat het intussen bijna een halve eeuw geleden is. Dat waren andere tijden: de redactie bestond uit twee kamertjes waar mensen zaten te telefoneren, te roepen en loeihard op ratelende machines te tikken. En ondertussen stond de radio aan. Een hels lawaai. En we zaten er met de neuzen op elkaar. Maar ik denk er graag aan terug. Ik ben sowieso een nostalgisch iemand: in de jaren 70 was ik geïnspireerd door de jaren 50 en 30; nu denk ik vol weemoed terug aan de jaren 70 (lacht).»


Meer info over Grafixx »

undefined

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234