null Beeld

Groenland

In onze groene jaren werd het tuinprogramma op de lokale zender gepresenteerd door Eugène de Tuinman, een goedmoedig figuur met gelooide huid en heldere ogen die vaderlijke raad gaf over de aanleg van slabedjes, het wieden van onkruid en het met een tweeloop weren van mollen.

Warme herinneringen, maar toch is het een traditie waar 'Groenland' mee wil breken, aldus Bartel Van Riet. Van Riet, tot voor kort de presentator van het populaire Ketnetprogramma 'X-treem', wil zich op zondag gewoon met u terugtrekken in het groen van de tuin, het park, de bosjes, desnoods op het terras van uw dakappartement.

U hoeft daar helemaal geen groene vingers voor te hebben: net voor de nieuwe werkweek nog gauw even samen de deugddoende aanwezigheid van de natuur ondergaan, dat is het plan.

Bartel Van Riet «Het is de bedoeling dat we een nieuwe wind laten waaien in de wereld van de tuinprogramma's. We gaan dus niet gewoon door de tuin lopen en hier en daar wat tips geven. Ons doel ligt elders: we willen de mensen in de eerste plaats leren genieten van groen. Daarvoor hoeven ze niet zelf een tuin te hebben: natuur vind je overal.»


HUMO Komen er ook gasten langs?

Van Riet «Soms. Af en toe ga ik bij een expert op bezoek om zijn verhaal te horen, als het thema daarom vraagt, of als hij er iets origineels over te vertellen heeft. Maar het is niet de bedoeling dat we elke week iemand gaan uitnodigen.»


HUMO Je bent, naast regent Lichamelijke Opvoeding, ook een gediplomeerd boomchirurg. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Van Riet «Simpel gezegd: een boomchirurg probeert zieke bomen te laten staan in plaats van ze om te hakken. En als een boom toch weg moet, gaan we hem ontmantelen in plaats van zomaar tegen de vlakte werken: we proberen hem delicaat te verwijderen, laag voor laag, zodat de impact op de omgeving minimaal blijft.»


HUMO Top! Tot voor kort presenteerde je op Ketnet het survivalprogramma 'X-treem', nu richt je je tot de kijkers van Eén. Een groot verschil?

Van Riet «Niet echt. Het is de bedoeling dat 'Groenland' net als 'X-treem' een fris, vinnig en levendig programma wordt. En ik heb het Ketnetpubliek ook nooit als kleine kinderen behandeld, of toch niet bewust (lacht).»HUMO Afgelopen voorjaar ontstond er een kleine rel nadat je op Ketnet een vis had doodgeslagen. Gaia overwoog zelfs even om een klacht in te dienen. Heb je daar nog iets van gehoord?

Van Riet «Nee, dat is stilletjes voorbijgegaan, en gelukkig maar. Ik begreep hun reactie ergens wel hoor, maar zelf had ik er weinig moeite mee. We hebben die vis nadien ook opgegeten: het was misschien geweld, maar zeker geen zinloos geweld.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234