Rome, Italië Beeld Getty Images
Rome, ItaliëBeeld Getty Images

Coronavirus

Groot-Brittannië opent, Italië blijft dicht: dit zijn de coronamaatregelen in de rest van Europa

Bij coronamaatregelen kijkt iedereen al snel naar andere landen. Hoe doen zij het? Is het hier strenger dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Spanje of Denemarken? Een overzicht.

Hans van Zon

Groot-Brittannië

De Britten voelen zich sinds maandag een stuk vrijer. In verschillende sectoren van de samenleving mogen de ketens af. Winkels met niet-essentiële artikelen als kleding zijn weer open. Ook in de persoonlijke verzorging, in kapperszaken en nagelshops kan iedereen weer aan de slag. Net als in horecazaken, op voorwaarde dat iedereen aan tafels wordt bediend.

Het vaccinatieprogramma dat in Groot-Brittannië veel voortvarender is aangepakt dan in Nederland, zorgt er ook voor dat openbare gebouwen als bibliotheken en wijkcentra de deuren weer hebben mogen openen. Een maatregel die het sociale leven weer een boost geeft. Dat geldt ook dierentuinen en pretparken. Kleine evenementen als boekenbeurzen en kermissen kunnen ook weer door de beugel. Binnensporten mogen alleen in een kleine ‘bubble’ worden beoefend, individueel of bijvoorbeeld met het gezin. Kinderopvang is ook weer toegestaan. Bij huwelijken en dodenwakes mogen maximaal vijftien mensen aanwezig zijn, exclusief personeel.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Duitsland

Onze oosterburen zijn nog lang niet zo ver als onze westerburen. Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, kan de golf aan besmettingen alleen worden gekeerd met strenge lockdown-maatregelen. ‘Als dit zo doorgaat, komt onze hele gezondheidszorg in de knel’, aldus Spahn. Daarom slaan artsen en verplegend personeel alarm. Evenals Spahn noemen zij maar één remedie: zo weinig mogelijk contacten en mobiliteit. Op scholen en bij de kinderopvang moet iedereen twee keer per week worden getest. Ook in bedrijven moet testen op corona ‘alledaags’ worden, aldus de minister. Pas als de besmettingsaantallen fors zijn gedaald, wil de Bondsregering beginnen met het opheffen van de beperkingen. Verwacht wordt dat Duitsland tot zeker het einde van deze maand in een strenge lockdown blijft.

België

Essentiële winkels zijn open. Voor niet-essentiële winkels moet je een afspraak maken. Je mag met maximaal één extra persoon winkelen en dit moet iemand zijn met wie je samenwoont. Je mag maximaal een halfuur winkelen. Een markt mag wel, maar rommelmarkten, brocantes en jaarmarkten niet. Kappers en andere niet-medische contactberoepen zijn gesloten, net als cafés en restaurants. Je mag niet op straat komen tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends. De hoofdstad Brussel is strenger: daar moet iedereen tussen 22.00 uur en 06.00 uur binnenblijven.

Belgen mogen alleen om een dringende reden naar het buitenland reizen. Thuiswerken is verplicht. Bioscopen, casino’s en pretparken zijn gesloten. Bibliotheken, musea, vakantieparken en dierentuinen zijn wel open. Je mag buiten sporten met maximaal vier personen. Zwembaden zijn open. Trouwfeesten mogen doorgaan met maximaal vijftien personen, begrafenissen met maximaal vijftig personen. Crèches zijn open. Tot tenminste 18 april wordt er niet lesgegeven in de scholen.

Spanje

De Spaanse bevolking, die gebukt gaat onder een vierde coronagolf, telt af naar 9 mei. Op die dag, als de noodtoestand in de gezondheidszorg afloopt, moet duidelijk worden hoeveel beperkingen er nog moeten worden opgelegd om het coronavirus onder controle te krijgen. Veel zal afhangen van de voortgang van het vaccinatieprogramma. Voorlopig blijven de opgelegde maatregelen met een lockdown en een nachtelijk uitgaansverbod van kracht. Waarschijnlijk zullen alleen de hoofdstad Madrid, de Canarische Eilanden en de Balearen alle eerste de maatregelen versoepelen. In Andalusië moeten bars en restaurants om half elf de deuren sluiten. In Galicië en Murcia mogen leden van verschillende huishoudens elkaar weer ontmoeten: binnenshuis met maximaal vier personen, buitenshuis hooguit met z'n zessen.

Italië

De opgelegde beperkingen blijven in Italië tot zeker 30 april van kracht. Vakantiegangers zijn niet welkom. Aan de hand van kleurencodes - van rood tot wit - is te zien welke maatregelen van kracht zijn in de verschillende regio’s en provincies. De witte gebieden zijn het beste af, die zijn ‘maatregelvrij’. In alle regio’s geldt een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur. Er is een reisverbod tussen regio’s. In Lombardije, Bolzano en Sicilië zijn alle noodzakelijke winkels open. In andere regio’s zijn alle winkels open. In de rode regio’s geldt een lockdown voor alle horeca. In de andere regio’s zijn restaurants open tussen 05.00 uur en 18.00 uur. Daarna mogen zij alleen bezorgen en laten afhalen. De meeste hotels zijn gesloten. Alle musea, discotheken, concertzalen, theaters, beurzen en attractieparken zijn dicht.

Portugal

De Portugezen kregen in januari te maken met een lockdown, maar sinds 15 maart zijn enkele beperkingen ingetrokken. Op die dag mochten kappers, boekwinkels en basisscholen de deuren openen. Begin deze maand kon iedereen weer genieten op terrassen van cafés en restaurants. Ook musea, markten, kleine winkels, middelbare scholen en sportzalen beleefden een herstart. Als de situatie niet verslechterd zouden ook bioscopen, winkelcentra, niet-essentiële winkels en restaurants vanaf maandag dit voorbeeld kunnen volgen.

Slovenië en Servië

Beide landen hebben afgelopen maandag enkele beperkingen geschrapt. Slovenië maakte een einde aan de avondklok (van 22.00 uur tot 05.00 uur) en kinderopvang en lagere scholen zijn open, net als museu, kappers en winkels. In Servië kunnen winkelcentra weer klanten ontvangen, restauranthouders mogen hun klanten alleen buiten bedienen.

Frankrijk

Tot eind april blijven de scholen en niet-essentiële winkels in Frankrijk dicht. Sinds 1 april geldt dat Fransen overdag binnen een afstand van 10 kilometer van hun woning moeten blijven. Uitzonderingen, zoals woon-werkverkeer, daargelaten. Sinds 5 april mogen Fransen niet naar een andere ‘région’ reizen. Van de vroege avond tot de vroege ochtend is een avondklok van kracht. Thuiswerken wordt met klem aangeraden. De kinderopvang en basisscholen zijn tot 26 april dicht. Leerlingen van het voortgezet onderwijs zijn met ingang van 3 mei weer welkom. Studenten zouden vanaf die datum een keer per week naar de universiteit kunnen. Essentiële winkels zijn open, net als kapperszaken. Bars, restaurants, bioscopen, musea, theaters en sportzalen blijven dicht.

Parijs Beeld Getty Images
ParijsBeeld Getty Images

Polen

Alle evenementen met publiek zijn opgeschort. Bibliotheken zijn onder strikte voorwaarden open. Tot aanstaande zondag mag een beperkt aantal reizigers gebruikmaken van het openbaar vervoer. Publieke bijeenkomsten mogen maximaal bestaan uit vijf mensen, schoolexamens uitgezonderd. Huwelijksfeesten en begrafenisrecepties zijn tot 18 april verboden. Scholen en kinderopvang zijn tot die datum dicht.

Griekenland

Sinds de afkondiging van een nationale lockdown zijn enkele beperkingen opgeheven. Met ingang van 3 april zijn reizen tussen de verschillende prefecturen weer toegestaan, maar alleen in het weekeinde. Kappers mogen weer knippen, maar alleen op afspraak. Ook een paar archeologische trekpleisters, waaronder de Acropolis in Athene, zijn weer open. Er is nog een nationale avondklok van kracht - van 19.00 tot 05.00 uur - maar in de weekends begint die twee uur later. Niet-essentiële winkels blijven dicht, maar sinds 31 maart geldt voor kleine winkels een versoepeling: zij mogen op afspraak klanten ontvangen.

Noorwegen

Tot vandaag gelden in Noorwegen maatregelen die behoorlijk pijn deden. De regering verbood sinds 23 maart de verkoop van alcohol en riep op alle evenementen te schrappen, ook die in het Paasweekend. Van de Noren wordt verwacht dat zij thuis niet meer dan twee gasten tegelijk ontvangen. Thuiswerken wordt ten strengste aanbevolen.

Denemarken

Het maximaal aantal mensen binnenshuis bedraagt vijf, buitenshuis mogen maximaal tien mensen bijeenkomen. Sinds 6 april mogen mensen in vrije beroepen weer aan het werk. Bij de contacten moet een coronapaspoort kunnen worden overlegd. Sinds vorige week dinsdag zijn ook de scholen en het hoger onderwijs weer open. Kinderopvang moet weer dicht als er te veel besmettingen worden vastgesteld. Winkels met een oppervlakte kleiner dan 5000 vierkante meter - en die niet in een winkelcentrum zijn gevestigd - mogen sinds 15 maart aan de slag als de klanten zich houden aan de voorgeschreven afstandsregel. Winkels met meer vierkante meters mogen 250 klanten binnenlaten, als zij aan extra maatregelen voldoen. Culturele instellingen, waaronder ook dierentuinen, mogen alleen bezoekers ontvangen die een negatieve coronatest kunnen laten zien, met een uitslag die niet ouder is dan 72 uur.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234