null Beeld

Groot fan van 'Blind getrouwd': Linde Merckpoel, Julie Van den Steen, Tom Helsen en Heleen Debruyne

Ook al doen er weer veel grappen over ‘Blind getrouwd’ de ronde, toch schreef een recordaantal van 3.700 romantische zielen zich in voor het vierde seizoen van de VTM-realityreeks. En meer dan een miljoen Vlamingen willen ook dit jaar weer weten of een wetenschappelijke match garant staat voor een harmonieus huwelijk. Onder hen een aantal bekende kijkers, met wie we het programma ontleden: ‘Als alle koppels bij elkaar bleven, zou er maar 100.000 man voor de tv zitten.’

Katrien Depecker

undefined

null Beeld


LINDE MERCKPOEL ‘Roepen naar de tv’

StuBru-vlogster Linde Merckpoel tipte ‘Blind getrouwd’ twee weken geleden in Humo als ‘briljante televisie’. Meer nog: het is zelfs haar lievelingsprogramma.

LINDE MERCKPOEL «Ik vind het dit jaar nog beter, omdat de koppels supergoed gekozen zijn. Ze zijn zo normaal! Onlangs heb ik een fragment van de Australische versie gezien: een freakshow met groteske personages. De koppels worden daar onderling ook aan elkaar voorgesteld, waarop de man van koppel A een affaire is begonnen met de vrouw van koppel B.

»‘Blind getrouwd’ is het enige programma waarvoor ik thuisblijf. Ik kijk er samen met mijn lief naar, en ondertussen becommentarieer ik samen met enkele vrienden de opvallende gebeurtenissen in ons WhatsApp-groepje. Zoals toen Lenny al in het stadhuis tetteke rus deed bij Jolien. Mocht iemand mij zo vastpakken, ik zou gillend wegrennen! Maar Jolien lijkt het leuk te vinden.»

HUMO Toen Lenny na het huwelijksfeest in bed aan Jolien vroeg of ze hem ‘niet meer ging nemen’, ontplofte Twitter: vrouwen die hem eerst nog een knappe man vonden, konden niet overweg met zijn ego.

MERCKPOEL «Hij kreeg ook commentaar omdat hij op de luchthaven op z’n smartphone de voetbaluitslagen in de gaten hield, maar daarvoor ga ik hem niet scheef bekijken: ze zijn tenslotte nog niet verliefd, hè. Ik lig soms ook in bed te scrollen terwijl mijn lief naast mij ligt. Dat is menselijk.

»Van de vijf koppels dicht ik Lenny en Jolien het minst slaagkans toe. Ze vinden het experiment wel tof, maar ik voel de oprechtheid niet. Ik heb op Twitter al een spoiler gezien van iemand uit Lenny’s voetbalploeg: blijkbaar zijn ze nu niet meer samen.»

HUMO Wat die oprechtheid betreft: in 2006 heeft Lenny meegedaan aan ‘Expeditie Robinson’. Damiano, die vorig jaar blind trouwde, had eerder ook al meegedaan aan ‘Blind Date’. Zijn dat mannen die media-aandacht willen, of krijgen ze voorrang in de VTM-database omdat ze knap zijn?

MERCKPOEL «We hebben het er tijdens de lunchpauze met de StuBru-collega’s ook al eens een vol kwartier over gehad. Grappig hè, de ernst waarmee iedereen over het programma praat? Alsof je die mensen ook echt kent. Nu, het zou kunnen dat Lenny het heeft gehaald dankzij z’n sexy looks. Maar het blijft natuurlijk een tv-programma: met alleen maar Jokes en Stijns zul je het niet redden. Je hebt ook wat drama nodig, dus misschien wordt er opzettelijk wel wat vuurwerk in gestoken?

»Toen ‘Blind getrouwd’ pas op het scherm kwam, vond ik het uitgangspunt toch wat absurd: ‘Allee, hoe kun je nu blind trouwen?’ Maar ondertussen hou ik van de naïeve schattigheid en de open geest waarmee de deelnemers in dat experiment stappen. Je ziet ze eerst elk apart en vraagt je af: ‘Zou dat wel klikken?’»

HUMO In het eerste seizoen werden de deelnemers door hun omgeving nog gek verklaard, nu krijgen ze enkel nog positieve reacties van hun vrienden en ouders.

MERCKPOEL «Ik vind die enorme blijdschap ook opmerkelijk. Ondertussen zijn we al gewend aan het idee. Op zich hoeven ze ook geen levensveranderende keuze te maken: niemand is verplicht om getrouwd te blijven. Maf, dat een huwelijk zo vrijblijvend is geworden door dat programma. Maar samenleven onder het oog van de camera: ik zou dat echt niet kunnen.»

'Liefde is geen exacte wetenschap, maar het valt op hoe iedereen hetzelfde wil: iemand met wie ze kunnen buitenkomen, die graag eet en graag reist'

HUMO Joris zei: ‘Ik heb het succesverhaal in de liefde nog niet zelf meegemaakt, dus wilde ik het eens in handen van de wetenschap leggen.’ Bestaat er volgens jou een wetenschappelijke formule voor de liefde?

MERCKPOEL «Het is geen exacte wetenschap, maar ik denk wel dat bepaalde dingen in de hand gewerkt kunnen worden. Mocht ik die vragenlijsten invullen, dan zouden ze me ook matchen met spontane en grappige gasten die graag eten. Dat valt ook op: iedereen wil hetzelfde! Iemand met wie ze kunnen buitenkomen, die graag eet en graag reist (lacht).

»Elke zei duidelijk dat ze iemand nodig heeft die de leiding neemt, waardoor Tim een goede keuze is. (Enthousiast) Hoe lief was haar vader trouwens, toen die op haar huwelijksdag zei: ‘Het is geleden van toen ik met je moeder getrouwd ben dat ik zo’n mooie bruid heb gezien.’ Prachtig! Kijk, zo gaat dat dan in onze WhatsApp-groep (lacht).»

HUMO Volgens relatie-experte Rika Ponnet heeft liefde niets met lijstjes te maken: er moet nog altijd een klik zijn, hoe goed je op papier ook bij elkaar past.

MERCKPOEL «Ik herken het anders wel om een duidelijk beeld van je toekomstige partner voor ogen te hebben: ‘Dat en dat wil ik.’ Als ik iemand tegenkom die van die checklist afwijkt, ben ik al snel geneigd om te passen: ‘Oké, bye!’ Maar eigenlijk is dat saai en dom. Bij mijn huidige lief was het ook pas de tweede indruk die het ’m gedaan heeft (lacht).»

HUMO Tim zei op z’n huwelijksfeest: ‘Omdat ik nog niet bij het clubje van getrouwden en gezinnetjes met kindjes hoorde, heb ik me ingeschreven.’ Voelde jij die maatschappelijke druk vóór je je huidige lief ontmoette?

MERCKPOEL «Ik heb genoten van mijn vrijgezellenbestaan. De vrijheid die ik heb gevoeld, was enorm. Alles kan, en je hoeft met niemand rekening te houden. Maar als je lang single bent, kan het wel frustrerend worden.

»Voor de kinderen van mijn vriendinnen ben ik vaak de toffe tante. Ik heb me nooit echt uitgesloten gevoeld omdat ik zelf geen kinderen heb, maar ik snap wel dat zij soms liever afspreken zonder mij. Als ik hoor dat ze zonder mij naar de binnenspeeltuin zijn geweest, ben ik zelfs eerder blij dat ze mij niet meegevraagd hebben (lacht). Met kinderen is er een andere vibe, hè: je kunt geen gesprek meer voeren zonder dat er om de vijf botten een snottebel wordt afgeveegd of een pamper ververst moet worden. Ik merk wel dat ik meer contact zoek met mijn single vriendinnen: dan voel ik me geen vijfde wiel aan de wagen.»

HUMO En zijn dat happy singles?

MERCKPOEL «Als dertigers beginnen ze zich af te vragen: ‘Bon, had ik nu graag kinderen gewild of niet?’ Het zijn allemaal sterke karakters, omdat ze het gewoon zijn om hun eigen lijnen uit te zetten. Dat maakt single zijn interessant: het is een goede periode om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat je wilt. Mijn single vriendinnen zitten niet wanhopig te wachten op de volgende Tinderdate. Integendeel: ‘Al die moeite! Laat maar, ik vind het prima zo.’ Dat is trouwens de beste ingesteldheid om iemand tegen te komen. Zodra je het loslaat, staat hij daar! (lacht)

'Mijn hart brak toen Elke zei: 'Ik heb een man nodig om naar op te kijken.' Nee, Elke! Kijk vooral op naar jezélf!'

undefined

»Zelf ben ik niet bang meer om alleen te zijn. Ik besef nu dat ik het tof vind om iemand naast me te hebben, maar dat ik het niet per se nodig heb. Daarom brak mijn hart een beetje toen Elke zei: ‘Ik heb een man nodig om naar op te kijken.’ Ik moest mij inhouden om niet naar mijn tv te roepen: ‘Nee, Elke! Kijk vooral op naar jezélf!’ Zij denkt dat haar leven niet geslaagd is zonder partner. En toen ze haar moeder vertelde dat ze geselecteerd was voor ‘Blind getrouwd’, antwoordde die: ‘Dan komt het toch nog goed.’ Alsof je als single niet compleet bent! Ik hoop dat ze bij Tim de liefde vindt, maar nog méér dat ze single-zijn niet meer als een probleem beschouwt.»

HUMO Welk koppel overleeft ‘Blind getrouwd’ volgens jou?

MERCKPOEL «De chemie tussen Elke en Tim heeft mij verrast: tijdens je eerste nacht samen wakker liggen om urenlang te tetteren? Dat is een fantastisch voorteken.»

undefined

null Beeld


JULIE VAN DEN STEEN ‘Zelf eens meedoen’

Twee weken geleden ontving MNM-dj Julie Van den Steen ‘Blind getrouwd’-kandidaat Victor in de radiostudio: daar mocht hij z’n nummer ‘A-A-A-A-Arendonk’, dat hij ook op zijn huwelijksfeest zong, nog eens geblinddoekt brengen in ‘Blind gedraaid’.

JULIE VAN DEN STEEN «Dat was zó zalig dat ik heb beslist dat mijn toekomstige man misschien ook maar uit de Kempen moet komen (lacht). Telkens wanneer ik iemand uit die streek tegenkom, blijkt die heel tof te zijn.

»Ik ben pas dit seizoen beginnen te kijken, als huiswerk: Peter (Van de Veire, met wie ze samen het ochtendblok presenteert, red.) is daar totaal niet in geïnteresseerd, dus kreeg ik de opdracht om op de hoogte te blijven. Ik krijg de afleveringen op voorhand doorgestuurd, want ik lig al te slapen wanneer het wordt uitgezonden. De eerste aflevering vond ik even doorzetten – het ritme ligt laag – maar ondertussen ben ik eraan verslingerd. Ik heb er zelfs al over gefantaseerd om zelf eens mee te doen (lacht). Het moment waarop je elkaar voor het eerst ziet: dat moet zo zót zijn! En als een team van psychologen iemand zoekt op basis van jouw eisen, dan ben je toch sowieso een béétje benieuwd naar wie er uit de bus is gekomen?»

HUMO Je gelooft in de wetenschappelijke methode?

VAN DEN STEEN «Ik denk wel dat bepaalde types bij elkaar passen, maar je kunt liefde niet forceren. Liefde overvalt je en is bovendien heel subjectief. Het is niet omdat je bij elkaar past, dat de vonk er ook zal zijn.

»Zelf focus ik niet enkel op het uiterlijk: ik heb geen type. Mijn vorige partners zien er allemaal anders uit. Het enige dat ze gemeen hebben, is dat ze grappig zijn. Tot sommigen van hen was ik niet meteen aangetrokken, maar gaandeweg wel. Het omgekeerde gebeurt ook: knappe mannen die niet grappig zijn, worden meteen lelijker in mijn ogen.»

HUMO Heb je bedenkingen bij de vijf koppels?

VAN DEN STEEN «Lenny en Jolien zijn het enige koppel bij wie ik al luidop heb gezegd: ‘Oei, dat zal niet blijven duren!’ Ik denk dat Jolien net iets te lief is voor hem. Zo’n gezellige Limburgse vrouw! Ze zou zó een vriendin van me kunnen zijn. In de derde aflevering kreeg ze van Lenny te horen dat ze niet mocht praten ’s ochtends, wegens zijn ochtendhumeur: mocht iemand dat tegen mij zeggen, het zou z’n beste dag niet zijn! Lenny komt misschien arrogant over, maar dat is volgens mij een façade: ik denk dat hij zich ongemakkelijk voelt en dat probeert te maskeren met zulke opmerkingen.

»Met Victor en Line zou ik dan weer met plezier op vakantie gaan. Ze hebben precies al hun hele leven op elkaar gewacht: daar komt volgend jaar vast al een baby van! En die twee rosse kandidaten (Stijn en Joke, red.) vind ik heel schattig. Ik hoop dat ze samenblijven. (Plots) Amai, ik klink als een freak! Ik kén die mensen niet eens (lacht).»

HUMO Uit een lezersbrief in Het Nieuwsblad van een bezorgde moeder aan relatie-experte Rika Ponnet: ‘Mijn dochters van 25 en 27 zijn nog single. Ik maak mij zorgen, want wat als ze later ooit kinderen willen?’ Is dat herkenbaar?

VAN DEN STEEN «Ik ben het oudste kleinkind, en mijn oma heeft op Kerstmis voor het eerst zo’n opmerking gemaakt: ‘Het zou wel tof zijn mocht er eens iemand extra aan tafel aanschuiven.’ Dat heb ik weggelachen: ‘Niet beginnen, hè!’ Ik ben nog maar 26!

undefined

null Beeld

»Wat ik niet begrijp: hoewel de ‘Blind getrouwd’-kandidaten nog vrij jong zijn, zeggen ze ‘al alles geprobeerd te hebben’ om een lief te vinden. Dan denk ik: rustig! Je hebt toch nog alle tijd? Ik ben niet op zoek en denk totaal nog niet aan kinderen. Ik heb altijd relaties gehad, waardoor ik blij ben dat ik nu even alleen ben.

»Vier jaar geleden had ik een daterubriek in de talkshow ‘Bart & Siska’. Toen al zei een psycholoog dat er wereldwijd nog nooit zoveel singles zijn geweest als nu. Tegelijk hebben er ook nog nooit zoveel manieren bestaan om een lief te vinden. Vanwaar dat hoge aantal singles dan? Ik weet het ook niet.»

HUMO Herinner je je markante methodes uit je rubriek?

VAN DEN STEEN «Eén die in de lijn lag van ‘Blind getrouwd’: drie mannen die onherkenbaar waren gemaakt. Ik kon dus totaal niet kiezen op basis van hoe ze eruitzagen. Daardoor besefte ik hoe belangrijk aantrekkingskracht is als je elkaar ontmoet. Een doggydate-app herinner ik me ook nog, al vond ik dat een beetje raar: dan kom je alleen maar hondenfreaks tegen. Tinder vond ik eigenlijk zo slecht nog niet, maar dat kan ik nu niet meer proberen: ik zou al meteen een heel segment mannen aantrekken die me kennen van op de radio, en daar pas ik liever voor.»

HUMO Welke momenten sprongen er tot nu toe al uit voor jou?

VAN DEN STEEN «Toen alle vijf de koppels mekaar voor het eerst zagen: oh my god! En hoe Lenny kijkt naar Jolien: dat vind ik wel lief.»

HUMO Sommige vrouwen noemen die blik in zijn ogen niet lief, maar geil.

VAN DEN STEEN «Echt? Het kan aan mij liggen, natuurlijk (lacht). Misschien ben ik gewoon naïef.

»Lenny en Jolien hebben allebei een uitgesproken karakter en zijn wat koppiger, waardoor ze wellicht sneller ruzie zullen hebben: dat kan een dealbreaker zijn. Victor en Line lijken me daarentegen voor elkaar gemaakt: ze gaan er volgens mij alles aan doen om hun huwelijk te doen slagen.»

undefined

null Beeld


TOM HELSEN ‘Bullshit! Waanzin!’

Singer-songwriter Tom Helsen stuurde de voorbije jaren al enkele tweets over ‘Blind getrouwd’ de wereld in: ‘Blind gepoept zou ik nog overwegen!’ en ‘Mijn vrouw is zo lelijk dat ik wílde dat ik blind getrouwd was.’

TOM HELSEN (lacht) «Dat was ik al vergeten.

»Vorig jaar heb ik samen met mijn vrouw het hele seizoen gezien, maar de afgelopen maand hadden we het zo druk dat ik nog maar één aflevering heb kunnen bekijken.»

HUMO Dit jaar schreef een recordaantal van 3.700 kandidaten zich in voor het programma. Vanwaar dat stijgende succes, volgens jou?

HELSEN «Heel veel mensen vinden het steeds moeilijker om de juiste relatie aan te knopen, mede door allerhande sociale media. Vroeger kon je iemand nog op een rustige manier leren kennen, terwijl je nu alleen iemands naam nodig hebt om een schat aan informatie te vergaren: wat hun hobby’s zijn, welke job ze uitoefenen en waar ze rondhangen. Het moet allemaal snel gaan tegenwoordig. Misschien vinden de kandidaten het handig dat al het voorbereidende werk al achter de rug is?

undefined

null Beeld

»Daarnaast zijn er ook veel mensen die graag op televisie willen komen. Maar wie écht op zoek is naar de liefde, blijft weg van zo’n circus met een miljoen kijkers. Zelfs Tinder is persoonlijker: daar kies je nog zelf met wie je een gesprek aangaat, en dat blijft bovendien privé. In ‘Blind getrouwd’ worden een paar stappen overgeslagen en verwachten de makers dat je na enkele weken al beslist of je met elkaar verdergaat of niet. Dat betekent niet dat er geen liefde uit kan voortkomen – dat hebben de vorige seizoenen al bewezen – maar de huwelijken die standhouden, zijn toch in de minderheid.»

HUMO Hoe wetenschappelijk is de methode volgens jou?

HELSEN «Helemaal níét. Er is niets dat verder af staat van de wetenschap dan de liefde. Liefde is de essentie van het leven: dat kun je niet uitleggen of maken. Ik ben blij dat er geen wetenschap achter zit.

»Het lijkt mij verschrikkelijk om liefde te forceren voor iemand die je nog nooit gezien hebt. En dan nog met een camera op je kop gericht! Of je dat nu wilt of niet: zodra je gefilmd wordt, doe je je beter voor dan je eigenlijk bent. Dat lijkt mij al geen goeie basis voor een relatie. Maar is het goeie televisie? Ja. En daar draait het om: dat een miljoen mensen daarin kunnen opgaan.»

HUMO Toon en Frie – nog steeds getrouwd – zeiden vorig jaar dat ze wel in het concept geloofden, maar de opnames als een noodzakelijk kwaad zagen.

HELSEN «Maar hoe oud zijn die mensen? Dat ze zich op zo’n jonge leeftijd al vragen beginnen te stellen en zo obsessief met relaties bezig zijn, komt door de maatschappelijke druk: als je eind de twintig bent, is het hoog tijd voor huisje-boompje-beestje. Iedereen heeft wel een single neef of nicht die daarover aangesproken wordt op familiefeesten. Bullshit! Je moet níks. Op je 25ste al denken: oei, dit is het laatste stukje hoop dat ik heb, ik moet aan een tv-programma meedoen om liefde te vinden... dat is toch waanzin? Het mooie aan liefde is net dat ze je overvalt. Hoe harder je ernaar op zoek gaat, hoe minder snel je ze vindt.»

HUMO Jij had geen checklist in je hoofd toen je je vrouw leerde kennen?

HELSEN «Ik ben een uitzondering: ik ben al sinds het 5de middelbaar met mijn vrouw samen. Nog voor er internet of een gsm was!

»Wat die checklist betreft: hoe groot is de kans dat je iemand vindt die én jouw type is én sympathiek is én met wie je een klik hebt? Als dat je graadmeter is, zul je nog lang eenzaam en gefrustreerd rondlopen. Trouwens: zodra ik een vrouw leuk vind, vind ik haar knapper. De eerste indruk betekent eigenlijk niets.»

HUMO Mogen we besluiten dat blind trouwen niets voor jou zou zijn?

HELSEN «Ja, want ik geloof niet dat liefde maakbaar is. Van de liefde moet je eigenlijk afblijven: ze moet zuiver en puur blijven. Maar ‘Blind getrouwd’ heeft natuurlijk een groot entertainmentgehalte. Mensen zien anderen ook gewoon graag falen, om zichzelf beter te voelen. Als alle koppels bij elkaar bleven, dan zou er maar 100.000 man kijken.»

undefined

null Beeld


HELEEN DEBRUYNE ‘Tuinman uit Tunesië’

In haar Humo-column ‘Vrouwentongen’ schreef Heleen Debruyne twee jaar geleden dat ‘Blind getrouwd’ haar ‘vurig doet pleiten voor een terugkeer naar de romantiek van de 18de- en 19de-eeuwse dichters en denkers die zich afzetten tegen de ratio van de verlichting en zich lieten vervoeren door gevoel.’

undefined

'Lenny gedraagt zich als een zatte man in de Charlatan met wie je eigenlijk niks te maken wil hebben.'

HELEEN DEBRUYNE «En toch kan ik het niet laten om elke week te kijken (lacht). Het zegt zoveel over de ideeën waarmee mensen de liefde instappen! Ik vind het bizar dat de deelnemers hopen op een romantische klik, terwijl ze hun lot in handen van de wetenschap leggen. Nu ja, ‘wetenschap’: ik wil die psychologen niet belachelijk maken, maar er wordt in dat programma geen exacte wetenschap gebruikt, hè. Als je algoritmes loslaat op de vragenlijsten van de deelnemers, zullen daar waarschijnlijk een paar statistische regelmatigheden uitkomen, maar ben je daar veel mee? Line zei bijvoorbeeld dat ze zich voorheen altijd door het uiterlijk liet leiden, maar op die manier lukt het bij de meesten niet.

»Het valt ook op dat iedereen op zoek is naar zijn evenbeeld. Socio-economische en etnische achtergrond: dat is nog steeds eenheidsworst in ‘Blind getrouwd’. Er was vorig jaar één vrouw met een Chinese moeder (Esther, red.), maar dat was het. Zo triest. De psychologen durven een doctoraalstudente niet te koppelen aan een loodgieter, terwijl het voordeel van de romantische liefde dan weer is dat je op café stapelverliefd kunt worden op een tuinman uit Tunesië.

»Wat mij ook tegensteekt: de huwelijksfeesten zijn zo traditioneel en saai! Ik weet niet of er met zakdoeken wordt gezwaaid, maar het scheelt niet veel. En altijd die witte jurken! Ik was blij toen Esther vorig jaar een rode jurk aanhad.»

HUMO Joris verzuchtte dat het liefdesgeluk hem nog niet te beurt is gevallen, of toch niet ‘zoals ik het had verwacht’. Is dat het probleem, dat we te veel verwachten van de liefde?

DEBRUYNE «Je hoort Dirk De Wachter wel zeggen dat we genoegen moeten nemen met ‘gewonigheid’, maar waarom zouden we dat in godsnaam doen? Volgens mij is het probleem eerder dat mensen niet in iets durven te springen als het hen niet helemaal aanstaat. Objectief gezien zijn de deelnemers geen lelijke, achterlijke drollen. Het is geen uitlachtelevisie en we zitten niet naar een bende marginalen te kijken. Je vraagt je meestal af: hoe komt het dat zij nog single zijn? Misschien denken ze te planmatig – studeren, een job, een woonst en dán graag een relatie – maar de liefde kun je natuurlijk niet plannen.

»Ook interessant: de mannen lijken altijd sneller genoegen te nemen met de situatie. De enige die daarin anders was, was Damiano, die vorig jaar niet met Wendy in bed wilde duiken. Ik had met haar te doen: een serieuze deuk voor je ego. Maar doorgaans proberen de mannen constant toenadering te zoeken, en zijn het meestal de vrouwen die de boot afhouden: ‘Ik heb het idee dat hij al veel verder staat met zijn gevoelens dan ik.’ Wat natuurlijk gewoon betekent: ‘Ik heb geen zin om met jou te slapen.’ Jammer dat het cliché dat mannen makkelijker seks kunnen hebben daardoor wordt bevestigd. Het blijft natuurlijk raar om te huwen met iemand die je niet kent, maar ik denk dat sommige mannen dat als een vrijbrief zien: ‘We zijn nu gehuwd, dan mag seks toch?’»

HUMO Meteen de reden waarom Lenny na de eerste aflevering al heel wat vrouwelijke fans verloor.

DEBRUYNE «Toen zijn hand in het stadhuis langs Joliens rug recht naar haar tiet ging, dacht ik: ‘Nou Lenny, toestemming en grenzen!’ En toen hij in de taxi met zijn vinger aan haar mond kwam: zo sleazy! Hij gedraagt zich als een zatte man in de Charlatan (Gents danscafé, red.) met wie je eigenlijk niets te maken wil hebben.

»Ik vind dat er niet genoeg over het seksuele aspect wordt gepraat in ‘Blind getrouwd’. Kan aantrekkingskracht groeien als je iemands persoonlijkheid begint te waarderen, of maak je jezelf wijs dat je hem aantrekkelijk vindt en lig je toch altijd met frisse tegenzin naast hem in bed? Allemaal dingen die ik zou willen weten, maar waar ze het niet of nauwelijks over hebben.»

HUMO In haar De Morgen-rubriek ‘Lust & Liefde’ interviewt Corine Koole mensen over ‘de raadselen van passie en affectie’. Laatst was daarin een 35-jarige single vrouw aan het woord: ‘In de ogen van bevriende stellen werd ik na mijn 35ste als single een steeds ernstiger geval, alsof je er pas echt toe doet als je een relatie hebt.’

DEBRUYNE «De meeste vrouwen die aan ‘Blind getrouwd’ meedoen, zijn rond de 30: het lijkt alsof ze op die leeftijd de commentaren van hun omgeving beu worden. Voor vrouwen speelt het doembeeld van de biologische klok nog altijd mee, terwijl je na je 35ste niet per definitie meteen onvruchtbaar wordt.»

undefined

''Blind getrouwd' is herkenbaar en daarom zo onweerstaanbaar. En natuurlijk is het leuk om te raden wie bij elkaar zal blijven en wie niet'

HUMO In je column over ‘Blind getrouwd’ schreef je: ‘Is liefde niet het meest memorabel wanneer je van je à propos wordt gebracht door iemand die net ánders is?’ Het programma is gebaseerd op het idee dat een relatie makkelijker loopt als je veel gemeen hebt met elkaar.

DEBRUYNE «Het lijkt mij moeilijk om samen te zijn met iemand die ultrareligieus is en die denkt dat we in de hel zullen terechtkomen als we niet trouwen, maar verder vind ik het interessant als iemand op bepaalde vlakken anders naar de dingen kijkt dan ik. Zo kun je elkaar toch nog iets bijleren. Mijn lief en ik hebben een volledig andere achtergrond, maar als we een boek lezen, dan vinden we wel meteen dezelfde passages goed of slecht. Ik ben ook nog nooit een checklist in mijn hoofd afgegaan wanneer ik een nieuwe man ontmoet. Misschien heb ik hooguit gedacht: ‘Is de situatie veilig?’ (lacht) Ik ben te nieuwsgierig voor een checklist: ik wil niet dat mijn mogelijkheden beperkt worden.»

HUMO Stappen we sowieso niet altijd een beetje blind in een relatie? Je weet nooit op voorhand hoe iemand in elkaar zit.

DEBRUYNE (knikt) «Dat bedacht ik laatst nog. Je levert je wel snel helemaal over aan iemand die je niet kent. Voor hetzelfde geld vermoordt die persoon je in je slaap. Aan de andere kant: de meeste mensen stappen ook in een relatie zonder zichzélf goed te kennen.»

HUMO Naast ‘Blind getrouwd’ kunnen we momenteel ook kijken naar ‘Blind Date’ en ‘Hotel Römantiek’. Is Vlaanderen wanhopig op zoek naar een lief?

DEBRUYNE «Of de televisiemakers hebben geld geroken, dat kan ook. De rest van Vlaanderen zit gewoon rustig op Tinder: die hebben daar geen tv-programma voor nodig.

undefined

'Tim en Elke hebben misschien wel een kans. Omdat hij nogal een autoritair figuur is, en zij geneigd is naar hem te luisteren.'

»‘Blind getrouwd’ is herkenbaar en daarom zo onweerstaanbaar: iedereen is weleens verliefd geworden, heeft goeie of slechte relaties gehad, en is nieuwsgierig naar wat bij anderen werkt. Het is heel gemakkelijk om alles op jezelf te betrekken. En natuurlijk is het leuk om te raden wie er bij elkaar zal blijven en wie niet.»

HUMO Een pronostiek?

DEBRUYNE «Ik heb er dit jaar eerlijk gezegd geen goed oog in. Misschien zullen een paar goedzakken ook na het programma nog proberen om hun huwelijk in stand te houden om elkaar niet te krenken, maar ik denk dat alle huwelijken zullen stranden. Annelies zal bijvoorbeeld meer nodig hebben dan wat Joris te bieden heeft, waardoor Joris onzeker zal worden en het uiteindelijk fout zal lopen. Als ik toch een koppel een kans moet geven, dan misschien wel Tim en Elke. Omdat hij duidelijk een nogal autoritair figuur is, en zij geneigd is naar hem te luisteren. We zullen zien.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234