null Beeld

Grootmoeder, waarom trekt u zulke grote ogen?

'Als het zo doorgaat, zullen er over twintigduizend jaar geen mannen meer bestaan. Niet meer nodig: vrouwen zullen zichzelf wel klonen. En deze planeet besturen. En nog meer ruziemaken, wie weet.'

Zullen we de goede voornemens van de mannelijke Humo-lezers maar meteen kelderen? Uw penis laten verlengen heeft geen zin. Negentig procent van de geopereerden is achteraf ontevreden. Langer is níét beter, dikker zeker niet, en al de rest is gelul. 'Maar ja,' zegt professor Piet Hoebeke: 'mannen willen een worst, om het maar eens plat te zeggen. Zo'n dik ding dat tussen hun benen bungelt.'

Het voorbije jaar haalde uroloog Hoebeke het wereldnieuws. Met een team van het UZ Gent was hij erin geslaagd in één operatie 'een penectomie gevolgd door een falloplastie' te verrichten: een door kanker aangetaste penis van een zestienjarige jongen werd eerst geamputeerd en daarna vervangen door een nieuwe - waarmee de jongen twaalf dagen later alweer kon plassen. Een internationale primeur.

Penissen verwijderen doet de professor al sinds de jaren tachtig, toen de eerste transseksuelen zich meldden voor een geslachtsoperatie. Sinds de jaren negentig 'maakt' hij er, samen met de collega's plastisch chirurgen, ook met de huidflap van een voorarm. En nu kan hij dus alles in één keer: verwijderen én maken. Piet Hoebeke is, tot zijn eigen verbazing, in twintig jaar tijd de ultieme mannetjesmaker geworden. Een goed gesprek met Professor Penis.


Piet Hoebeke «Op een dag werd in dit ziekenhuis de eerste man tot vrouw omgebouwd. Ik was nog in opleiding, maar de chirurg vond de bezenuwingsbundel van de penis van de patiënt niet - een deel van de eikel wordt bewaard voor de clitoris, om die wat gevoel te geven. En hij riep mij erbij. Ik wees hem de bundel aan, en hij zei: 'Bedankt, maar voortaan moet je me wel assisteren.' Zo heb ik, vanaf het allereerste begin, van mannen vrouwen gemaakt. En omgekeerd.

»Via de reconstructie van aangeboren afwijkingen ben ik ook begonnen met het construeren van nieuwe organen voor transseksuelen - die hebben naar alle waarschijnlijkheid een afwijking in hun hersenen. Interseksuelen - tegenwoordig zeggen we: mensen met een stoornis in de geslachtsontwikkeling - hebben een afwijking op het niveau van de genitaliën: meisjes met zeer mannelijke of jongens met vrouwelijke geslachtsorganen. Ik behandel dus geslachtelijke én hersenafwijkingen.»


HUMO Waarop baseert u zich om transseksualiteit een aandoening van de hersenen te noemen?

Hoebeke «Wat is het wezenlijke onderscheid tussen man en vrouw? Hun hersenen verschillen, niet alleen in volume, maar ook in hun kernen. Bij de autopsie van transseksuelen die van man naar vrouw waren omgebouwd, is in de hersenen een vrouwelijke kern teruggevonden, en niet alleen omdat ze altijd veel oestrogeen (vrouwelijk hormoon, red.) hebben genomen.

»Dat maakt het niet makkelijk als je wordt geconfronteerd met een pasgeborene van een ambigu geslacht. Is het een jongen of een meisje? Je staat voor een dilemma. Vijftien jaar geleden verspilden we daar minder energie aan: het enige wat telde, was de grootte van de fallus - dat wil zeggen: de clitoris of de penis.»


HUMO Wat was de kritische grens?

Hoebeke «Voor pasgeborenen: twee centimeter. Beneden die grens maakten we er een meisje van, boven die grens een jongen. Helaas, recent onderzoek heeft uitgewezen dat het niet werkt. Met deze methode creëer je ongelukkige mensen.

»Een voorbeeld: cloacale extrofie - bij de geboorte ligt de baby open van anus tot navel, de penis is gesplitst en uiterst klein. Chromosomaal is zo'n baby een jongen, maar wij construeerden wel een vagina. Maar wat blijkt, zoveel jaren later? Die kinderen zijn niet gelukkig. Ze voelen zich geen vrouw. Ik zeg altijd: beter een jongen met een kleine penis dan een jongen met een vagina (lacht). Kinderen met een klein pietje zijn jongens


HUMO Een kind is bij zijn geboorte níét 'genderneutraal'? Het heeft sowieso een geslacht?

Hoebeke «Precies. (Grijpt naar zijn laptop) Ik zal u wat plaatjes laten zien om mijn betoog enigszins te verhelderen, tenminste: als mijn palliatieve computer mee wil. Ik krijg hier vooral te maken met jongens zonder penis of met een micropenis. (Hoebeke heeft, al klikkend, een foto van een bloederige penis gevonden) Kijk! Dit is een voorbeeld van hoe wij een penis maken. Van een stukje huid van de voorarm wordt een buisvormige structuur gemaakt - de fallus - met een kleinere buisvormige structuur erin - de plasbuis. Een paar centimeter onder de top wordt er een groefje gemaakt, zodat dat het laatste stukje op een eikel gaat lijken. De bloedvaten van de huidflap worden verbonden met bloedvaten in de lies, en de zenuw met zenuwen van de eigen penis. Een jaar later kan er een erectieprothese in. Het is geen penis, maar 't is het beste alternatief. Het is gevoelig, en je kunt er penetratieve seks mee hebben en ook ejaculeren.»

(ja)

U vindt het volledige interview met Piet Hoebeke in Humo 3513

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234