null Beeld

Gsm'en achter het stuur: politieagenten over de bizarste excuses


In augustus hield het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) een opvallende affichecampagne omtrent bellen achter het stuur: 'Auto In = GSM Uit'. Intussen blijven de pv-cijfers gestaag omhoog gaan. En denk maar niet dat u zich eruit zult kunnen praten als u betrapt wordt: de politie kent alle excuses ondertussen door en door.

Jan Hertoghs


Kortrijk - Een 38-jarige man die aan het telefoneren was, reed in de Beheerstraat in een bouwput. Twee uur later reed een 49-jarige man nog eens in op de auto, die daardoor nog wat verder in de bouwput werd geduwd. (DM 19/3/01)


Almelo - Een 38-jarige automobiliste heeft een politieman aangereden terwijl zij belde. De motoragent was net bezig automobilisten te controleren op die overtreding. Hij ging links naast haar rijden en wilde de vrouw doen stoppen, maar ze reageerde niet. Kort daarop sloeg ze aan een kruispunt plots linksaf en reed de agent tegen de vlakte (DM 31/10/07)


Veurne - Een 69-jarige vrouw stond met de wagen op de Brugsesteenweg te wachten tot ze de Toekomstlaan kon indraaien. De wagen, waarin ook haar 80-jarige man zat, werd achteraan aangereden door een vrachtwagen. Beide inzittenden moesten door de brandweer uit de totaal verhakkelde wagen gehaald worden. De man raakte zwaargewond, zijn vrouw overleed aan de opgelopen verwondingen. (DM 6/8/08) (Later bleek dat de 23-jarige vrachtwagenbestuurder aan het bellen was met de gsm aan het oor.)


Eerst de regels: niet-handsfree gsm'en in de auto mag alleen maar als je voertuig geparkeerd is of volledig stilstaat. Stilstaan voor een rood licht of voetje voor voetje aanschuiven in de file en ondertussen bellen is óók strafbaar (omdat je nog deelneemt aan het verkeer). In 2007 werden 111.739 bestuurders beboet. In 2008 werden 115.630 pv's uitgeschreven, en in 2009 moesten 118.728 chauffeurs honderd euro betalen. Wij wilden weleens horen hoe ù reageert als u betrapt wordt, en daarom spraken we met Eddy en Aloïs, twee inspecteurs van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout, en met Fons Bastiaenssens, woordvoerder van de Antwerpse politie.


HUMO Naar de excuses en de acteurprestaties. Jullie zien allicht ook schijnmanoeuvres om niet betrapt te worden?

Fons «Ja. Ze zien die combi in de spiegel en ze laten gelijk die gsm vallen.»


Eddy «Of ze zitten met een passagier in de auto, en dan geven ze die gsm snel aan die passagier: hij was aan 't bellen, ik niet!»


Aloïs «De strafste was die chauffeur van een bestelwagen. We stonden aan de kant, we zagen hem bellen, hij zàg ons niet eens. Oké, we gaan 'm achterna, halen hem in, gaan naast hem rijden, hij belt verder. We gaan voor hem rijden en nog heeft hij niets in 't snotje. Pas toen we de sirene opzetten, was het 'oei!' en we zagen hoe hij de gsm achter zich gooide, door een raampje zo in zijn laadbak. U was aan het bellen, meneer. Ikke? Ik heb zelfs geen gsm! Kijk maar! En dan ineens begon dat ding te rinkelen, achterin die laadbak. Oké, vriend, dat zal uw maat zijn die terugbelt.»


Eddy «Soms willen ze je ook in de war brengen. Dan liggen daar twee gsm's op dashboard en passagiersstoel. Kijk zelf maar, daar is allang niet meer mee gebeld. En dat derde toestel hebben ze dan gauw onder hun stoel gegooid.»


Fons «Wat zegt u? Ik aan het bellen? Ik was absolùùt niet aan't bellen, ik was aan m'n oor aan 't krabben. Maar de strafste was die chauffeur die ineens deed alsof hij een scheerapparaat op batterijen had, die begon zich te scheren met zijn gsm!»


Eddy «De moeilijkste klanten zijn de advocaten, de politici en de schoolmeesters. Dat zijn de betweters, die hebben àltijd een uitleg klaar. Die proberen je te overbluffen met dingen die zij zogezegd weten van de verkeerswet. Maar dat houdt wel op als je zelf droogjes uit die wet gaat citeren.»


Aloïs «En dan heb je ook nog de categorie bestuursters die hun charmes gaan gebruiken om niet beboet te worden.»


Eddy «Die komen dan heel uitdagend met de boezem tot vlak bij het open raampje: is er iets, meneer? Een collega maakte het zelfs mee dat zo'n jonge vrouw daar ineens met een compleet opgeschorte rok zat! Maar als ze dan toch hun papieren moeten afgeven, valt die cinema direct weg.»


Aloïs «Eentje vroeg ooit met uitnodigende blik: 'En? Kunnen we dit niet ànders regelen, alstublieft.' Ja, heb ik gezegd, ge kunt dit ook regelen voor de politierechtbank (lacht). »


Lees het volledig artikel in Humo 3652 van 31-08-2010.

Hebt ú een goed excuus gevonden waar de arm der wet zeker intuint? Laat het ons en de rest van Vlaanderen hieronder weten bij de reacties.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234